10 podstawowych zasad seniora

Wraz z upływem lat nasze zdrowie i samopoczucie nie musi się pogarszać. Odpowiednie podejście może sprawić, że mimo upływu lat będziemy czuć się młodzi i sprawni. Oto dziesięć zasad, które pomogą zachować pogodę ducha i siły witalne wszystkim osobom w wieku 50+.

Czytaj więcej...

5. Muzyczny Festiwal Pokoleń im. Edmunda Kajdasza

Wrocław 13 -17 XII 2011

W dniach 13 – 17 grudnia będzie miał miejsce we Wrocławiu 5. Muzyczny Festiwal Pokoleń im. Edmunda Kajdasza. Organizatorem tego wydarzenia jest jeden z najbardziej znanych i zasłużonych polskich chórów kameralnych – zespół Wrocławscy Kameraliści Cantores Minores Wratislavienses. Dyrektorem artystycznym Festiwalu jest Piotr Karpeta. Festiwal łączy się w tym roku z 45. rocznicą powstania Zespołu.

Czytaj więcej...

Zęby z odzysku

Utrata zęba wiąże się nie tylko z utratą dobrego samopoczucia i problemem estetycznym. Tego typu sytuacja może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych i problemów ze spożywaniem posiłków. Przed wizytą u lekarza protetyka warto być świadomym, co będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem – most protetyczny czy implant.

Choroby próchnicowe, urazy mechaniczne czy ścieranie się szkliwa to potencjalne przyczyny złego stanu naszych zębów. Bagatelizowanie tych problemów może doprowadzić do nieprawidłowego ustawienia zębów, szczęki lub żuchwy i wielu innych przykrych konsekwencji. Współczesna protetyka stomatologiczna pozwala na szczęście na odbudowę lub odtworzenie zniszczonego albo utraconego uzębienia. Zmagający się z tym problemem mają kilka wyjść. W sytuacji całkowitej utraty zęba, kiedy za późno już na działania prewencyjne, najlepszym rozwiązaniem jest tak zwane stałe uzupełnienie protetyczne.

Czytaj więcej...

Cynamon, kardamon, imbir... czyli kawa, która krzepi

Przyprawy, porcelanowa filiżanka i tradycyjny sposób parzenia – te trzy elementy pozwolą nam przygotować aromatyczną i zdrową kawę. Korzystając z tureckiej lub chińskiej receptury oraz serwując kawowy napar w ćmielowskiej porcelanie, możemy przygotować mocno rozgrzewający napój, który pokrzepi zarówno ciało, jak i ducha.

Turecka czarna słodycz

Kolekcja Yvonne kawaNależy wspomnieć, że wbrew obiegowej opinii, „kawa po turecku" nie oznacza kawy zalanej wrzątkiem w szklance. Przygotowywanie jej w ten sposób jest wręcz szkodliwe, gdyż pozbawia części aromatu nawet najbardziej wyśmienite, świeżo zmielone ziarna. – Do przygotowania „kawy po turecku" niezbędny jest odpowiedni tygielek z długą rączką, lub chociażby niewielki rondelek, do którego spokojnie zmieści się szklanka wody. – dyktuje Leszek Szczasny, podróżnik, autor książki „Świat na wyciągnięcie ręki". – Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu. – dodaje Leszek Szczasny.

W ten sposób otrzymamy krzepiący napój, którego słodycz subtelnie łagodzi kawowy aromat.

Ciepło według pięciu przemian

Innym sposobem na zdrowe rozgrzanie jest kawa ugotowana według Pięciu Przemian. Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki: kwaśny należy do przemiany Drzewa, gorzki to żywioł Ognia, słodki należy do przemiany Ziemi, ostry - Metalu, a słony to przemiana Wody. – W skład gotowanej, silnie rozgrzewającej kawy wchodzą produkty w trzech smakach. – tłumaczy Anna Czelej, autorka książki „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian" – Gorzki – to gotowana w emaliowanym tygielku kawa i woda. Słodki – to dodana po zagotowaniu się kawy łyżeczka miodu i szczypta cynamonu, a ostry – to odrobina imbiru i goździków. Połączenie cynamonu i imbiru pobudza ruch żywiołów w organizmie, a przez to ma właściwości silnie rozgrzewające i przeciwdziała przeziębieniom. By wszystkie elementy połączyły się w aromatyczny napój, kawę wraz z przyprawami gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. – mówi Anna Czelej.

Aromat wyzwolony

Nie ma kawy bez porcelany – to przekonanie jest równie popularne na Dalekim Wschodzie, co w krajach zachodnich. – Prawdziwa porcelana nie zmienia smaku gorących napojów i nie powoduje wytrącania się szkodliwych substancji – wyjaśnia Joanna Niedziela z ZP Ćmielów.

Na ostateczny smak i intensywność aromatu kawowego naparu ma również wpływ sam kształt porcelanowego naczynia. – Kawowe filiżanki powinny być wykonane z cienkiej porcelany o krągłych kształtach. Ważne, by brzegi naczynia rozchylały się ku górze, bo zapewnia to swobodne uwalnianie się aromatu. Zgodnie z tymi zasadami zaprojektowany został właśnie ćmielowski serwis kawowy Yvonne Cyklamen: pękate filiżanki dobrze zatrzymują ciepło, a duża przestrzeń parowania sprawia, że kawowo – korzenny zapach nabiera intensywności - mówi Joanna Niedziela.

Sama dekoracyjność i wygląd serwisu też może zintensyfikować przyjemność picia kawy. Pomarańczowo-cynamonowe kwiaty cyklamenu nadają porcelanowym naczyniom z kolekcji Yvonne Cyklamen ciepły i harmonijny wyraz, a krągła filiżanka z łatwością dopasowuje się do dłoni. Dzięki temu codzienny rytuał picia kawy może okazać się przyjemnością, która miło rozbudza wszystkie pięć zmysłów.

Raz do roku pamiętaj o glukozie!

Cukrzyca typu 2. jest chorobą cywilizacyjną. Natura dla przetrwania gatunku wymyśliła możliwość magazynowania energii, lecz zupełnie nie przewidziała cywilizowanego świata, w którym człowiek ma pokarmu pod dostatkiem i by, żyć nie musi się właściwie ruszać...

Czytaj więcej...

Katowice dla seniorów

Aktywizacja seniorów – to jeden z głównych celów Klubu Seniora DOM, który wczoraj rozpoczął działalność w Katowicach. Klub Seniora, który działa pod skrzydłami Funduszu Hipotecznego DOM S.A. ma swoje filie w Warszawie i Wrocławiu. W uroczystej inauguracji w Katowicach wzięło udział ponad 200 osób.

Na pierwsze uroczyste spotkanie Klubu Seniora DOM w Katowicach przybyło ponad 200 osób. Klubowicze mogli skorzystać m.in. z porad neurologicznych pracowników Górnośląskiego Centrum Medycznego. Organizatorzy przygotowali dla nich także szereg innych atrakcji i niespodzianek, w tym występ iluzjonisty i kabaretu.

Czytaj więcej...

Świąteczne Przed-Smaki

10 grudnia 2011r. w godzinach od 10.00 do 18.00

Starochorzowski Dom Kultury zaprasza na „przedświąteczną rozgrzewkę",

czyli warsztaty kulinarne i jarmark świątecznych dekoracji, specjałów oraz upominków, połączony z konkursem na najsmaczniejsze bożonarodzeniowe wypieki.

Czytaj więcej...

Teatr na emeryturze

Teatr to miejsce, które wymaga pokory. Odpowiednia etykieta, wyselekcjonowana tematyka, specyficzna konwencja, wyjątkowy kontakt z publicznością. Wszystkie te kwestie sprawiają, że w teatrze najlepiej czują się dojrzali, świadomi widzowie. Poznańskie teatry również dostrzegają tę zależność, dlatego coraz częściej dostosowują swoją ofertę do osób starszych.

Cyfrowe seanse, obraz 3D, dźwięk dolby surround i kilka projekcji filmowych w tym samym czasie – tak wyglądają współczesne multipleksy. Przeładowane nowinkami technicznymi sale, nie mają już nic wspólnego z subtelnym urokiem kin z połowy XX wieku. Dlatego bardziej konserwatywni, starsi widzowie coraz częściej zamiast na film wolą wybrać się na spektakl teatralny.

Czytaj więcej...