Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Badania wątrobowe

Próby wątrobowe jest to badanie z krwi, mające na celu ocenić stan wątroby. Osoby w przypadku których zachodzi podejrzenie co do nieprawidłowego funkcjonowania lub uszkodzenia tego narządu są kierowane na badania oznaczające poziom: ALAT, ALP, AspAT, GGTP, LDH, Bilirubiny całkowitej, ChE.

  1. ALAT – norma to <35 U/l u kobiet i , <45 U/l u mężczyzn. Podwyższone wyniki mogą oznaczać przewlekłe lub ostre zapalenie wątroby, jak również żółtaczkę.
  2. ALP – norma wynosi: 30-120 U/l. Podwyższony wynik może wskazywać na: marskość wątroby, zapalenie wątroby, ale także choroby serca czy nadczynność przytarczyc. Obniżony wynik sugeruje celiakię, niedożywienie, niedoczynność tarczycy.
  3. AspAT – norma wynosi 5-40 IU/L u kobiet i < 19 IU/L u mężczyzn. Podwyższone wyniki mogą sugerować: marskość wątroby, żółtaczkę, zapalenie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, ale także: stan po zawale, choroby tarczycy, niewydolność nerek.
  4. GGTP – norma wynosi: <35 IU/l dla kobiet i <40 IU/l dla mężczyzn. Podwyższony wynik może wskazywać na: nowotwór trzustki, niedrożność dróg żółciowych, nowotwór wątroby, nadużywanie alkoholu, polekowe uszkodzenie wątroby.
  5. LDH – norma wynosi 120-240 U/l. Podwyższony wynik może sugerować: zapalenie wątroby, anemię, stan po zawale, nadużywanie alkoholu, przyjmowanie toksycznych leków.
  6. Bilirubina całkowita – norma wynosi: 0,2–1,1 mg/dl. Podwyższony wynik może sugerować nieprawidłową pracę wątroby oraz żółtaczkę.
  7. ChE – norma wynosi 1900-3800 U/l. Podwyższony wynik może sugerować stłuszczenie wątroby, zaś zaniżony – poważne uszkodzenie wątroby np. w wyniku zatrucia.

Przedstawione wartości mają charakter orientacyjny. Wszystkie wyniki powinny zostać skonsultowane z lekarzem w celu określenia dalszych możliwości leczenia.

seniorzy.PL

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież