Jak schudnąć

Infografika

By chudnąć, trzeba jeść! – czyli, jak działa bilans energetyczny

Czym jest równowaga energetyczna organizmu, i dlaczego energia pobrana powinna być równa energii wydatkowanej? O czym świadczy spadek, a o czym wzrost masy ciała? Odpowiedź na te pytania, jest kluczem do zdrowe i smukłej sylwetki.

Żeby krew mogła krążyć, ciało utrzymywało stałą temperaturę, nowe komórki mogły się swobodnie wytwarzać, a organy pracować bez zarzutu - potrzebne jest paliwo dobrej jakości. Dieta to nie tylko trzymanie się określonych  zasad, to przede wszystkim zrozumienie procesów, jakie zachodzą w naszym organizmie każdego dnia. Dlatego, aby rzetelnie podejść do kwestii odchudzania lub zmiany trybu życia na zdrowszy, warto poznać podstawowe pojęcia wyjaśniające funkcjonowanie nasze organizmu. Co zatem powinniśmy wiedzieć?

Poznaj 6 pojęć, które pomogą Ci zrozumieć Twój organizm:

  1. Bilans Energetyczny – to optymalna równowaga pomiędzy tym, ile kalorii zjadamy a ile organizm zużywa każdego dnia. Bilans ujemny będzie skutkował redukcją masy ciała, natomiast dodatni -  gromadzeniem się kilogramów.
  2. Podstawowa przemiana materii (PPM) – to ilość energii wyrażona w kaloriach potrzebna organizmowi do utrzymania podstawowych funkcji życiowych – pracy serca, mózgu, wątroby czy nerek, a także utrzymania stałej temperatury ciała. To takie „minimum socjalne” organizmu. Jeżeli przyjmujemy mniej kalorii niż wynosi nasza PPM organizm odbiera to jako sytuacje zagrażającą jego bezpieczeństwu i skupia się na ograniczeniu wydawania kalorii i jak najefektywniejszym magazynowaniu zapasów – ten proces łatwo jest zaobserwować kiedy stosujemy bardzo niskokaloryczne diety (poniżej 1000kcal), a waga ani drgnie!
  3. Energia Pobrana – to energia, którą przyjmujemy wraz z żywnością, to paliwo dla naszego organizmu. Organizm czerpie ją z trzech głównych źródeł: węglowodanów, tłuszczów i białek (pierwsze dwa są preferowanym źródłem energii dla organizmu, zaś białka pełnią głównie funkcję budulcową, organizm może je jednak wykorzystać, gdy nie ma innego paliwa). Każdy produkt zawierający składniki odżywcze będzie dostarczał pewnej ilości energii, zależnej od jego składu – 1g węglowodanów i białek to 4 kalorie a 1g tłuszczu to 9 kalorii.
  4. Energia Wydatkowana - Całkowita Przemiana Materii (CPM) –– tak określamy całą energię zużywaną przez organizm w ciągu doby. Potocznie mówiąc jest to ilość kalorii, którą spalimy leżąc na kanapie, pracując, biegając, śpiąc czy nawet myśląc. Aby zachować równowagę energetyczną organizmu ważne jest, aby energia wydatkowana równała się pobranej. W przeciwieństwie do PPM która jest od nas w niewielkim stopniu zależna, na CPM mamy znaczny wpływ. Możemy np. siedzieć na kanapie cały wieczór i zużyć 30 kalorii albo możemy wsiąść na rower i zużyć 300!
  5. Redukcja masy ciała - występuje wtedy, gdy przez dłuższy okres czasu podaż energii jest mniejsza niż ilość energii wydatkowanej. Ograniczenie kalorii w diecie połączone ze zwiększeniem aktywności fizycznej to najczęstsze rady udzielane przez dietetyków, aby trwale zredukować masę ciała, ważne jednak by znać granicę poniżej której nie powinniśmy schodzić – tą granicą jest wyżej wspomniana podstawowa przemiana materii.

Warto też wiedzieć, że rodzajem paliwa, które nasz organizm głównie wykorzystuje, są węglowodany (glukoza, ale niekiedy i tłuszcze). Bardzo często, trudno się im oprzeć. Jak zatem mimo tylu kulinarnych pokus, zachować dobrą kondycję? Tego dowiecie się oglądając film polecany przez ekspertów kampanii Zarządzanie Kaloriami:

Film