Kalerosse - nowe warzywo

Kalerosse

Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™! Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

To połączenie ma moc!

Nowe warzywo kalerosse to połączenie brukselki i jarmużu, a jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”! Kalerosse™ zachwyca miłośników warzyw na całym świecie, ciesząc się wielką popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Warzywo doceniane jest nie tylko przez konsumentów, lecz także przez znawców i degustatorów, a w Berlinie, na targach Fruit Logistica Innovation Award 2013, zdobyło 3 miejsce pod kątem innowacyjności w międzynarodowym sektorze produktów rolnych.

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Kalerosse™ przykuwa uwagę swoim smakiem. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.

Fit&Easy – prekursor na polskim rynku

Marka Fit&Easy jako pierwsza wprowadza do swojego bogatego portfolio zupełnie nowe warzywo, wyznaczając nowe trendy smakowe. Takiego połączenia w naszym kraju jeszcze nie było, a kalerosse™ zachwyca wszystkich, którzy je spróbują! Teraz także w Polsce! To prawdziwe warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem. Po ten wyjątkowy smak i liczne właściwości zdrowotne można sięgnąć od listopada do marca. W tych miesiącach kalerosse™ dostępne jest w sprzedaży w całym kraju. Warto skusić się na nie już teraz!

Kalerosse™ jest pakowane w transparentną folię z etykietą w firmie otwieranej książeczki, w której znajdują się przepisy kulinarne, propozycje podania oraz apetyczne zdjęcia gotowych potraw.

Omlet z Kalerosse™

Składniki:

150 g Kalerosse™ Fit&Easy

1 cebula

8 pomidorów koktajlowych

4 jaja

2 łyżki mąki

Sól, pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kalerosse przekroić na połówki, cebulę obrać i posiekać w piórka. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone warzywa, smażyć często mieszając by się nie przypaliły. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić na połówki i dodać do warzyw na patelni. Jaja roztrzepać dokładnie z mąką, wylać na wstępnie przesmażone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, aż masa jajeczna zetnie się.

Smacznego!