header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Barszcz czerwony wigilijny

barszcz czerwony wigilijny 1

Prosty przepis na barszcz czerwony wigilijny. Choć w grudniu wiele mówi się o czekających na świątecznym stole pysznościach, prawdopodobne żadne danie nie jest równie wyczekiwane, co aromatyczny barszcz czerwony z uszkami. Jakie są jednak korzenie oraz sekret tej na wskroś polskiej, tradycyjnej i charakteryzującej się wyjątkowym smakiem zupy?

Wbrew pozorom dawne barszcze zupełnie nie przypominały obecnego, klarownego wywaru z buraków, a bliżej im było do klasycznej szczawiowej.

Wywodzący się z europejskiej tradycji kulinarnej barszcz to zupa, która mimo, iż kojarzy się przede wszystkim z Wigilią, jest daniem o znacznie bardziej rozbudowanej historii. Sama nazwa pochodzi od przedstawiciela świata roślin – barszczu zwyczajnego, należącego do rodziny selerowatych i spotykanego niezwykle często na polach i łąkach. W średniowieczu stanowił on bardzo istotny element codziennego jadłospisu, ze względu na powszechność występowania, uniwersalność zastosowania oraz smak na tyle wyrazisty, że pozwalał tworzyć aromatyczne dania nawet bez dodatku wielu przypraw. W wersji kiszonej stanowił podstawę zupy, będącej pierwowzorem wszelkiego typu barszczy – czerwonego, ukraińskiego, białego, a nawet zielonego, przyrządzanego ze szczawiu w Rosji i na Ukrainie. Szczególne miejsce wśród nich zajmuje barszcz czerwony wigilijny, przygotowywany jedynie raz w roku, w magiczny czas świąt Bożego Narodzenia.

Najważniejsze komponenty

Niezależnie od rodzaju barszczu, kluczową jego cechą jest wyrazisty, kwaśny smak. Najbardziej tradycyjną, wywodzącą się z kuchni ludowej metodą, jest gotowanie wywaru na bazie wcześniej przygotowanego zakwasu buraczanego. Wśród innych popularnych sposobów znajduje się również dopełnianie receptury sokiem z cytryny, a nawet octem, co często budzi sprzeciw znawców kuchni polskiej. Barszcz czysty stanowi duże wyzwanie kulinarne, ponieważ obok intensywnie kwaśnego smaku powinien cechować się też głęboką, rubinową barwą, której osiągnięcie niweczy dodanie niewłaściwych komponentów lub złych proporcjach. - Tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, pomimo naturalnej słodyczy buraków, charakteryzuje się wyrazistą, kwaśną nutą. Tym, co pozwala ją osiągnąć, jest dodatek zakwasu buraczanego, który powstaje wskutek rozkładu cukrów. Zanim buraki zaczną fermentować, mija zazwyczaj około 7 dni. Składnikiem, który w znacznie krótszym czasie pozwala nadać zupie odpowiedni smak, jest również sok z jabłek. Umiejętnie dobrane proporcje powodują, że barszcz nie traci swojej naturalnej, głębokiej czerwieni – mówi Łukasz Janiak, ekspert firmy Profi.

Raz utracona czerwień barszczu jest praktycznie niemożliwa do przywrócenia. Dlatego też, by uniknąć niespodzianek przed wigilijną wieczerzą, lepiej postawić na sprawdzone i skuteczne metody osiągnięcia jak najlepszego smaku, idącego w parze z apetycznym wyglądem.

Prosty przepis na uszka wigilijne

Nieodłącznym dodatkiem do podawanego w czasie wigilijnej wieczerzy barszczu są oczywiście uszka. Podobnie, jak barszcz, drobne pierożki świąteczne muszą być postne, dlatego najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem farszu grzybowego lub z kapustą. By zaoszczędzić czas w dniu wigilijnej kolacji, możemy ulepić je dzień wcześniej, a następnie ogrzać w gorącej wodzie. Jak szybko zrobić pyszny, domowy barszcz z uszkami?

Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 80 g suszonych podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 l Barszczu czerwonego Profi

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej i wlewając wodę zarobić elastyczne ciasto.

Grzyby włożyć do sitka i dokładnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na grubym oczku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Na koniec smażenia dodać masło, żeby rozpuściło się w ciepłej cebuli. Całość dodać do grzybów, dodać również bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz przełożyć do miseczki, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.

Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Barszcz czerwony wigilijny podgrzać w rondelku przez około 15 minut, a następnie zalać nim uszka.

Gdyby uszka były przygotowywane wcześniej, tuż po ugotowaniu zahartować je w zimnej wodzie, odcedzić i natłuścić niewielką ilością oleju. Następnie przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki lub przełożyć do woreczków i zamrozić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Udar liczy się każda minuta

    Ze zdrowiem jest jak z biznesem, liczy się każda minuta. W wielu wypadkach tylko szybka reakcja i kompleksowe działania pozwalają po udarze mózgu wrócić do normalnego funkcjonowania. Dzięki temu wśród pacjentów po udarze nie brakuje osób, u których doszło do zupełnego ustąpienia objawów lub pozostały po nich minimalne ślady, możliwe do wykrycia praktycznie tylko w czasie badania neurologicznego. Ale w tym wypadku niezwykle ważne są leczenie i odpowiednia rehabilitacja.

    Więcej…  
  • Gdzie kupić dobre okulary?

    Ponad 70% badanych dokonuje zakupów okularów korekcyjnych w prywatnych salonach optycznych, jednak przeciwsłoneczne niestety nadal najchętniej kupujemy w supermarkecie. Więcej informacji o preferencjach zakupowych klientów przedstawia raport „Polak z wadą wzroku” *1. Jego wyniki komentuje Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    U optyka-rzemieślnika najchętniej

    Więcej…  
  • Mięśniak wielkości pomarańczy

    W obecnych czasach w „sieci” można znaleźć odpowiedź na prawie każde pytanie. Sięganie po łatwo dostępne informacje spowodowane chęcią zebrania wiadomości o potencjalnej chorobie wynika głównie ze strachu lub wstydu związanego z wizytą u specjalisty czy też konieczności czekania na wizytę lekarską. Tak właśnie 15 % Polek za pierwszą pomoc uznaje internet*1. O co najczęściej pytają Polki na forach internetowych i czego nie wiedzą o mięśniakach macicy? Odpowiadamy wspólnie z ginekologiem dr hab. Sławomirem Woźniakiem, ekspertem portalu „Zdrowa ONA”.

    Więcej…  
  • Jesienno zimowa depresja

    Brak słońca, krótkie dni, do tego chłód i wiatr mogą być przyczyną depresji jesienno-zimowej. Aby poprawić sobie nastrój należy znaleźć czas na relaks, uprawiać sport, a także właściwie się odżywiać. Pomocne będą również preparaty homeopatyczne, których działanie i bezpieczeństwo, potwierdzono badaniami klinicznymi.

    Co pogarsza nasz nastrój podczas zimy?

    Więcej…  
  • Prywatna klinika neurologiczna

    Dziesięć lat temu rozpoczęła działalność pierwsza na Śląsku prywatna klinika neurologiczna. Neuro-Care Clinic specjalizuje się w leczeniu i rehabilitacji chorób neurologicznych, takich, jak m.in. choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, stany po udarach, wszelkie zespoły bólowe: głowy, kręgosłupa, kończyn. Dziś z pomocy placówki korzystają pacjenci nie tylko z całej Polski, ale i z zagranicy. Założycielką i kierownikiem medycznym placówki jest dr n. med. Gabrielę Kłodowską.

    Więcej…  
  • Olej musztardowy na włosy

    Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

    Gorczyca sarepska.

    Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie