Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Wigilijna zupa śledziowa

Tradycyjna zupa sledziowa

Przepis Szefa Kuchni na tradycyjną wigilijną zupę śledziową. Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień i ulepszeń, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw.

 

Są jednak składniki, które potrzebują odrobiny czasu, by nabrać smaku znanego nam z dzieciństwa. Jednym z nich jest niewątpliwie śledź, który na czas Świąt Bożego Narodzenia z ulubionej przystawki zamienia się w ulubioną zupę. Choć wymaga moczenia przez noc, na dobre rzeczy warto trochę poczekać. Na Święta czekamy przecież cały rok! Prezentujemy kartkę z przepiśnika Adriana Halusiaka – Szefa Kuchni restauracji „Spichlerz” w Zamku Topacz.

Tradycyjna zupa śledziowa 

Składniki:

  • 600 g śledzi a’la matias
  • Przegotowana woda do zalania śledzi
  • Ok. 3 szklanki mleka
  • 1 średnia cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • Sok z ok. połowy cytryny
  • Szczypta cukru
  • Ziemniaki
  • Mleko do gotowania ziemniaków
  • Ząbek czosnku 

Przygotowanie:

  • Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
  • Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
  • Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1, z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież