Śniadanie dla wnuczka

Sniadanie parowki

Ferie zimowe 2019 dla kilku województw właśnie się rozpoczęły! Wasze pociechy mają niemal dwa tygodnie wolnego i nie wyjeżdżają na żaden zimowy obóz? Warto umilić im ten czas i przeznaczyć go na wspólne, rodzinne aktywności. Jakie? Na przykład gotowanie!

Wspólne gotowanie z dzieckiem to świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu w rodzinnym gronie oraz zacieśnienie relacji. Dodatkowo pociechy mają możliwość rozwijania swoich umiejętności i poznania nowych, ulubionych smaków. Warto jednak, aby przygotowane potrawy nie były monotonne, a dziecko szybko nie znudziło się kulinarnymi zmaganiami. Co możecie zrobić wspólnie? Bajkowe przysmaki! Przedstawiamy proste przepisy na Pac Kanapkę, lunchbox z ośmiorniczkami oraz bułkę rodem z filmu „Potwory i spółka”.

  1. Pac Kanapka (czas przygotowania: 5 min)

Składniki:

  • Szynka (np. szefa Masarnia u Józefa JBB Bałdyga)
  • Żółty ser
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty
  • Serek śmietankowy
  • Czarne oliwki

Sposób przygotowania:

Główkę PAC kanapki zrób z chleba posmarowanego serkiem śmietankowym. Na górę nałóż szynkę i żółty ser. Ducha również zrób z chleba posmarowanego serkiem, na górę połóż szynkę, a oczy zrób z oliwek. Kropki do zbierania mogą być zarówno z czarnych oliwek, jak i owoców.

  1. Lunchbox ośmiorniczki (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ryż
  • Liść nori
  • Schab (np. królewski JBB Bałdyga)
  • Papryka
  • Czarne oliwki
  • Brokuły
  • Pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj według informacji na opakowaniu. Następnie uformuj go w pudełku wraz z pokrojonymi kawałkami schabu. Górę postaci zrób z samego ryżu, tak aby tułów był biały. Z nori zrób oczy, buzię i ubranie. Policzki wykonaj z papryki. Parówkę rozkrój wzdłuż, nie przecinając jej do końca, tak aby powstały macki ośmiorniczki. Górę parówki zostaw nierozkrojoną – powstanie z niej głowa. Oczy zrób ze schabu oraz czarnych oliwek. Do pudełka włóż warzywa lub owoce.

  1. Potworna bułka i spółka (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

  • Szynka (np. wędzok ustrzycki Masarnia u Józefa JBB Bałdyga)
  • Bułka graham
  • Awokado
  • Ugotowane jako na twardo
  • Czarne oliwki
  • Serek śmietankowy w plasterkach
  • Masło
  • Papryka
  • Żółty ser

Sposób przygotowania:

Jajko ugotuj na twardo (około 7 minut). Połówkę bułki posmaruj masłem, nałóż plasterki wędzoka oraz cienkie plasterki obranego awokado. Oko zrób z ćwiartki jajka, małego plasterka awokado i oliwki. Ubranko z kolei z wędzoka, żółtego sera i papryki. Ręce, nogi i czapkę stworzysz na pomocą szynki i czerwonej papryki.

 

Życzymy smacznych i radosnych wolnych chwil!