Sezon na grilla

Grillowanie

 

Sezon grillowi w pełni, a pogoda dopisuje. W weekend decydujemy się na pyszne potrawy z grilla. Dodatkowo jest to czas spędzany z przyjaciółmi czy rodziną, moment na odpoczynek po ciężkim tygodniu pracy Co zrobić, by przyrządzić je właściwie i zdrowo?

 

- w grillu nie można palić byle czym. Wszystko to bowiem, co wydziela się z rzeczy, które zapalimy  grillu, trafia potem do naszych potraw. A z niektórych rzeczy wydzielają się szkodliwe substancje, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Dobrze postawić na węgiel lub brykiet, dobrze też palić drzewem liściastym, które jest dobrze wysuszone.

- przed położeniem mięsa na ruszt, trzeba upewnić się, ze wyparowała rozpałka, której użyliśmy do rozpalenia grilla

- mięso, które kładziemy na ruszt, dobrze wcześniej zamarynować przed podaniem. Nie wyschnie ono podczas pobytu na grillu i będzie soczyste. Marynatę wraz z mięsem trzeba zmieszać dużo wcześniej przed przystąpieniem do grillowania. Można ja kupić gotową w sklepie lub przyrządzić samodzielnie na podstawie ziół, czosnku, oliwy czy sosu sojowego.

- grillowanie to także świetny sposób na przyrządzenie warzyw. Dobrze nadaje się do tego papryka, cukinia, pieczarki czy cebula, które będą świetnym uzupełnieniem mięsnych potraw z rusztu.

- spożywając tłustsze potrawy z grilla, warto ograniczyć spożycie alkoholu w tym czasie, aby nadmiernie nie obciążać wątroby.

- rozpalając grilla, trzeba także brać pod uwagę, ze są miejsca, w których jest to zabronione. Dotyczy to balkonów w mieszkaniach czy przestrzeni publicznej, chyba, ze jest w niej specjalnie wydzielone miejsce na ten typ aktywności.

- dla bezpieczeństwa lepiej nie dopuszczać dzieci w pobliże grilla, by się nie poparzyły. Sami również powinniśmy uważać, zaopatrzyć się w sprzęt do obracania mięsa na ruszcie, rękawice oraz w razie potrzeby spryskiwacz z wodą, by stłumić ogień.

seniorzy.PL