header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?

sery z owocami

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania.

Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?

Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!

Smak włoskiej prowincji

Łagodna, niemniej zdecydowanie wyróżniająca się w rodzinie serów mozzarella, wywodzi się południowej części Włoch (Kampania). Nazwę swą zawdzięcza unikatowej metodzie produkcji. Słowo mozzare odnosi się bowiem do czynności ręcznego formowania sera. Kluczowe w procesie tworzenia łagodnych w smaku serowych kulek jest zwinięcie gęstej, plastycznej masy serowej w zgrabne kulki – mniejsze bądź większe. By zachować swą konsystencję mozzarella musi być przechowywana w zalewie solankowej. Mozzarella jest niezwykle rozciągliwa po roztopieniu, dzięki czemu idealnie sprawdza się w przypadku potraw z pieca, takich jak zapiekane makarony oraz oczywiście pizza. W formie małych kawałeczków doskonale smakuje także z warzywami, na przykład pod postacią pochodzącej z tego samego regionu Włoch sałatki caprese. Co ciekawe danie to, składające się z pomidorów, plastrów mozzarelli oraz świeżej bazylii, symbolizuje kolory znajdujące się na włoskiej fladze.

Holenderskie złoto

Ojczyzną Goudy jest słynąca z tulipanów Holandia, a dokładnie miasto o tej samej nazwie. To właśnie tam, nieopodal terenów wykradzionych wodom Morza Północnego, opracowana została receptura, która służy do produkcji najsłynniejszego sera świata. Czas dojrzewania goudy wynosi od 6 tygodni, kiedy uzyskuje swój klasyczny aromat, aż do 18 miesięcy, kiedy to osiąga intensywny smak typowy dla odmiany Old Amsterdam. – Ser Gouda odznacza się wysoką jakością, ponieważ do wyprodukowania zaledwie 1 kg potrzebnych jest nawet 9 litrów mleka krowiego. Gotowa Gouda ma kształt spłaszczonego kręgu, niemniej bardzo często dostępna jest również w formie wydłużonych bloków lub zamkniętych w opakowaniu plasterków. Ten wywodzący się z Holandii ser jest bardzo uniwersalny, dzięki czemu wzbogaci nutę smakową dań o różnym aromacie oraz przygotowanych z zastosowaniem dowolnej techniki kulinarnej. Ponadto zbita struktura powoduje, że jest łatwy w krojeniu, tarciu i późniejszym przechowywaniu – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Feta - grecki przysmak

Kruchy, odznaczający się kremową nutą, a zarazem bardzo słony ser feta wywodzi się z wysp rozsianych po Morzu Egejskim, a dokładnie z Grecji. Paradoksalnie greckie głowo feta oznacza plaster, choć sam ser często podczas krojenia rozpada się na mniejsze kawałeczki, którymi chętnie zdobimy sałatki. Oryginalna feta powinna być wyprodukowana z mleka owczego i koziego. Jej czas dojrzewania sięga 3 miesięcy oraz wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu (około 40%). Niemalże każdy, myśląc o fecie, łączy ją w myślach ze świeżymi warzywami, tworząc jednocześnie pyszną i niezwykle kolorową sałatkę grecką. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że w wielu polskich sklepach pojawia się produkt, który naśladuje prawdziwy grecki przysmak, jednak zupełnie nim nie jest. Aby zakupić prawdziwy ser, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na nazwę – nie może on być nazwany jako „ser kanapkowy”, „ser sałatkowy” ani „ser typu greckiego”.

Pasterski wynalazek - Roquefort

Czasem zdarza się, że największe rzeczy są dziełem przypadku. Roquefort, jeden z najsłynniejszych i najstarszych serów owczych, jest tego najlepszym dowodem. Według historii, która dziś stała się niemalże legendą, pierwszy tego typu przysmak powstał w Roquefort-sur-Soulzon. To właśnie tam, pasterz strzegący swojego stada pozostawił ser w wilgotnej i zimnej jaskini. Kiedy sobie o nim przypomniał, minęło kilka tygodni, a zapomniany ser wręcz zachwycił go swoim charakterystycznym, ostrym smakiem. Do dziś Roquefort wytwarza się jedynie w małym miasteczku nad rzeką Soulzon w południowej Francji. Specjalny proces ich wytwarzania charakteryzuje się głównie tym, że sery dojrzewają w temperaturze ok. 7 stopni Celsjusza wewnątrz wapiennych jaskiń. Dzięki odpowiedniej wilgotności możliwe jest powstawanie i rozwój szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti. Ser, który uwielbiany jest nie tylko przez Francuzów, jest składnikiem wielu dań i przekąsek – m.in. sosów, farszów oraz pełni również rolę dodatków do mięs.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Przebieg operacji zaćmy

    Zaćma to dość poważny problem zdrowotny, dotykający dziś ludzi na całym świecie w przekroju różnych grup społecznych i wiekowych. Według danych publikowanych przez Światową Organizację Zdrowia, zaćma jest przyczyną ponad 20 milionów przypadków utraty wzroku na świecie! Co ciekawe, przywołując różnorodne badania odnośnie leczenia zaćmy, każdego roku na świecie przeprowadza się około 10 milionów zabiegów usunięcia zaćmy, podczas gdy co najmniej 30 milionów przypadków takiej interwencji wymaga. Dane dotyczące wciąż rosnącej liczby przypadków zachorowania na zaćmę też nie cieszy – choroba pojawia się u około 10% czterdziestolatków i wraz z wiekiem rośnie, osiągając liczbę aż 60% zachorowań u osób po 80 roku życia.

    Więcej…  
  • Nowoczesna ortopedia z komórkami macierzystymi

    Komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości, dzięki czemu są wykorzystywane w nowoczesnej ortopedii. Podane do chorego stawu, regenerują i odżywiają go, poprawiają jego ruchomość, a także zmniejszają stan zapalny i ból. Podnoszą tym samym komfort życia Pacjentów.

    „Zapasowe” komórki.

    Komórki, z których zbudowany jest nasz organizm dzielimy na:

    - dojrzałe, które wchodzące w skład poszczególnych narządów i tkanek

    - macierzyste, które są niedojrzałe i stanowią tzw. pulę zapasową.

    Więcej…  
  • Jak pozbyć się cellulitu?

    Zdrowa dieta, peeling fusami po kawie i nawet najprostsza aktywność fizyczna to podstawowe sposoby na cellulit. Jednak, aby go zredukować należy dodatkowo stosować kremy na cellulit. Powinny one zawierać składniki, które redukują lipidy, usuwają toksyny i poprawiają krążenie.

    Jak powstaje cellulit?

    Cellulit powstaje na skutek nierównomiernego rozłożenia komórek tłuszczowych (przerośniętych i zbitych w grudki), które otacza mieszanka wody i ubocznych produktów przemiany materii, czyli toksyn. Niestety toksyny dodatkowo powodują nadmierny rozrost lipidów, które uciskają naczynka.

    Więcej…  
  • Zaćma zwana również kataraktą

    Nazywana również kataraktą, zaćma jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku wśród osób starszych. Problem nie dotyczy jednak tylko tej grupy wiekowej. Ze zmętnieniem soczewki zmaga się coraz więcej młodych osób. Niedawno w klinice Gemini w Ostrawie, gdzie leczą się polscy pacjenci, operowano z tego powodu… 19-latka.
    - Pacjentów poniżej 25 roku życia z zaćmą, którzy poddają się operacji usunięcia zaćmy w naszej klinice, jest kilku w ciągu roku. Przyczyny schorzenia w ich przypadku są różne.

    Więcej…  
  • Komisja Ekspertów ds. Osób Starszych apeluje o zmianę podejścia do geriatrii w Polsce

    Jeżeli nie podejmiemy konkretnych działań, nie zrewolucjonizujemy ochrony zdrowia osób starszych, to w perspektywie najbliższych dziesięcioleci zamiast szpitali będziemy mieli masowe umieralnie seniorów.

    Takie są wnioski z dyskusji Komisji Ekspertów ds. Osób Starszych przy Rzeczniku Praw Obywatelskich o konsekwencjach wprowadzenia sieci szpitali dla opieki medycznej osób starszych.

    W spotkaniu wzięli udział m.in.:

    • prof. Ewa Marcinowska-Suchowierska, członkini Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie, kierowniczka Kliniki Geriatrii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie,
    Więcej…  
  • Operowanie zaćmy za granicą

    Operowanie zaćmy za granicą, w ramach obowiązującej w Unii Europejskiej Dyrektywy Transgranicznej, nie jest dziś już żadnym zaskoczeniem. Coraz więcej osób decyduje się na tzw. turystykę medyczną i leczenie zaćmy w Czechach lub Niemczech głównie z powodu niekończących się kolejek w polskich klinikach i szpitalach. Sięgające często nawet 4 lat czasy oczekiwania na zabieg to jednak nie koniec zarzutów pacjentów wobec NFZ – bez możliwości wyboru rodzaju soczewki oraz przy kwalifikowaniu do zabiegu pacjentów z co najmniej 40% pogorszeniem się wzroku spowodowanym zaćmą wydaje się, że wyjazd jest dziś jedynym słusznym rozwiązaniem.

    Więcej…  
  • Kłopoty z jamą ustną

    Aleks CharniukNadmiar stresu? Może się objawiać w zaskakujący sposób

    Polacy stresują się na potęgę – według statystyk, co 5 z nas deklaruje, że żyje w ciągłym stresie. Ten manifestuje się na wiele sposobów, również gorszą kondycją zębów. Niektóre objawy mogą Cię naprawdę zaskoczyć!

    Stres odbije się na zębach

    Tempo życia współczesnego człowieka bywa zabójcze. Przewlekły stres może prowadzić do utraty włosów, nadciśnienia, problemów z sercem, chorób autoimmunologicznych, bezsenności czy objawiać się depresją – ale nie tylko.

     

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zamienniki Viagry – pompki próżniowe

Jest to dosyć skuteczna metoda wspomagania leczenia impotencji. Urządzenie składa się z cylindra, pompki oraz pierścieni zaciskających.

Więcej…

Zamienniki Viagry – MUSE (docewkowy system leczący zaburzenia wzwodu)

Metoda MUSE polega na tym, że substancja (prostaglandyna E1) jest wprowadzana bezpośrednio do cewki moczowej za pomocą specjalnego aplikatora.

Więcej…

Zamienniki Viagry – zastrzyki

Jest to metoda inwazyjna z użyciem środków farmakologicznych przypisanych przez urologa. Pacjent samodzielnie wstrzykuje lek przed stosunkiem (maksymalnie 20 minut wcześniej) za pomocą specjalnego pena.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie