header


Jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?

sery z owocami

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania.

Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?

Z jakiego mleka powstaje Mozzarella, ile czasu dojrzewa Gouda i co wspólnego ma Roquefort z roztargnionym pastuszkiem? Pytania te nigdy więcej nie pozostaną bez odpowiedzi!

Smak włoskiej prowincji

Łagodna, niemniej zdecydowanie wyróżniająca się w rodzinie serów mozzarella, wywodzi się południowej części Włoch (Kampania). Nazwę swą zawdzięcza unikatowej metodzie produkcji. Słowo mozzare odnosi się bowiem do czynności ręcznego formowania sera. Kluczowe w procesie tworzenia łagodnych w smaku serowych kulek jest zwinięcie gęstej, plastycznej masy serowej w zgrabne kulki – mniejsze bądź większe. By zachować swą konsystencję mozzarella musi być przechowywana w zalewie solankowej. Mozzarella jest niezwykle rozciągliwa po roztopieniu, dzięki czemu idealnie sprawdza się w przypadku potraw z pieca, takich jak zapiekane makarony oraz oczywiście pizza. W formie małych kawałeczków doskonale smakuje także z warzywami, na przykład pod postacią pochodzącej z tego samego regionu Włoch sałatki caprese. Co ciekawe danie to, składające się z pomidorów, plastrów mozzarelli oraz świeżej bazylii, symbolizuje kolory znajdujące się na włoskiej fladze.

Holenderskie złoto

Ojczyzną Goudy jest słynąca z tulipanów Holandia, a dokładnie miasto o tej samej nazwie. To właśnie tam, nieopodal terenów wykradzionych wodom Morza Północnego, opracowana została receptura, która służy do produkcji najsłynniejszego sera świata. Czas dojrzewania goudy wynosi od 6 tygodni, kiedy uzyskuje swój klasyczny aromat, aż do 18 miesięcy, kiedy to osiąga intensywny smak typowy dla odmiany Old Amsterdam. – Ser Gouda odznacza się wysoką jakością, ponieważ do wyprodukowania zaledwie 1 kg potrzebnych jest nawet 9 litrów mleka krowiego. Gotowa Gouda ma kształt spłaszczonego kręgu, niemniej bardzo często dostępna jest również w formie wydłużonych bloków lub zamkniętych w opakowaniu plasterków. Ten wywodzący się z Holandii ser jest bardzo uniwersalny, dzięki czemu wzbogaci nutę smakową dań o różnym aromacie oraz przygotowanych z zastosowaniem dowolnej techniki kulinarnej. Ponadto zbita struktura powoduje, że jest łatwy w krojeniu, tarciu i późniejszym przechowywaniu – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Feta - grecki przysmak

Kruchy, odznaczający się kremową nutą, a zarazem bardzo słony ser feta wywodzi się z wysp rozsianych po Morzu Egejskim, a dokładnie z Grecji. Paradoksalnie greckie głowo feta oznacza plaster, choć sam ser często podczas krojenia rozpada się na mniejsze kawałeczki, którymi chętnie zdobimy sałatki. Oryginalna feta powinna być wyprodukowana z mleka owczego i koziego. Jej czas dojrzewania sięga 3 miesięcy oraz wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu (około 40%). Niemalże każdy, myśląc o fecie, łączy ją w myślach ze świeżymi warzywami, tworząc jednocześnie pyszną i niezwykle kolorową sałatkę grecką. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że w wielu polskich sklepach pojawia się produkt, który naśladuje prawdziwy grecki przysmak, jednak zupełnie nim nie jest. Aby zakupić prawdziwy ser, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na nazwę – nie może on być nazwany jako „ser kanapkowy”, „ser sałatkowy” ani „ser typu greckiego”.

Pasterski wynalazek - Roquefort

Czasem zdarza się, że największe rzeczy są dziełem przypadku. Roquefort, jeden z najsłynniejszych i najstarszych serów owczych, jest tego najlepszym dowodem. Według historii, która dziś stała się niemalże legendą, pierwszy tego typu przysmak powstał w Roquefort-sur-Soulzon. To właśnie tam, pasterz strzegący swojego stada pozostawił ser w wilgotnej i zimnej jaskini. Kiedy sobie o nim przypomniał, minęło kilka tygodni, a zapomniany ser wręcz zachwycił go swoim charakterystycznym, ostrym smakiem. Do dziś Roquefort wytwarza się jedynie w małym miasteczku nad rzeką Soulzon w południowej Francji. Specjalny proces ich wytwarzania charakteryzuje się głównie tym, że sery dojrzewają w temperaturze ok. 7 stopni Celsjusza wewnątrz wapiennych jaskiń. Dzięki odpowiedniej wilgotności możliwe jest powstawanie i rozwój szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti. Ser, który uwielbiany jest nie tylko przez Francuzów, jest składnikiem wielu dań i przekąsek – m.in. sosów, farszów oraz pełni również rolę dodatków do mięs.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Skóra twarzy jak o nią zadbać?

    Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.

    Skóra to skomplikowana struktura, ma wiele mechanizmów, które umożliwiają jej ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, jak drobnoustroje, toksyny i zanieczyszczenia. Najważniejszym z nich jest tzw. kwaśny płaszcz ochronny skóry, który utrzymuje jej nawilżenie i nie dopuszcza do namnażania się niebezpiecznych bakterii.

    Więcej…  
  • Apteki internetowe – leki w sieci

    Choć stacjonarnych aptek w Polsce nie brakuje, kupowanie leków, suplementów diety i środków medycznych przez internet staje się coraz popularniejsze. Klientów kusi przede wszystkim wygoda i oszczędność czasu oraz pieniędzy. Eksperci Trusted Shops, firmy oferującej gwarancję zwrotu pieniędzy klientom sklepów internetowych radzą, jak z głową robić zakupy w e-aptekach.

    - Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, jakie rodzaje produktów możemy zamówić w takich sklepach – wyjaśnia Marcin Jędrzejak, Ekspert ds. prawa z Trusted Shops.

    Więcej…  
  • Duszności - czy jest się czego bać?

    Atak duszności zawsze jest niepokojący. Człowiek zaczyna mieć problem ze złapaniem powietrza w płuca, płycej oddycha, akcja serca zwalnia. Może pojawić się uczucie paniki.

    Przyczyny

    Duszności mogą mieć charakter ostry, przedostry i przewlekły.

    Przedostre duszności mogą być spowodowane min. zapaleniem płuc, chorobą wieńcową czy wysiękiem do osierdzia. Ostre duszności występują zwykle nagle, w ciągu kilku minut. Ich przyczyną może być min. zatorowość płucna, odma opłucnowa, astma, utkwienie ciała obcego, dławica piersiowa, zawał serca, niewydolność serca, nerwica.

    Więcej…  
  • Nie przestawaj się ruszać!

    Ruch to życie – nie zapominaj o tym jesienią!

    Odpocznę sobie

    Lekarze nieustannie powtarzają, że obok zdrowego odżywania, ruch jest najważniejszym z czynników wpływających na stan naszego zdrowia. Aktywność fizyczna ma wpływ na wszystko to, co się dzieje w organizmie. Dawniej ruch był oczywisty i nie zastanawiano się, czy jest wystarczający. Praca związana z pozyskaniem żywności, przemieszczanie się, i zwykła codzienność pozbawiona dzisiejszych udogodnień zwykle sprawiały, że przeciętny człowiek miał wystarczającą ilość ruchu, by pozostać w dobrej kondycji.

    Więcej…  
  • Zapalenie skóry z powodu radioterapii

    Radioterapia, niszcząca komórki nowotworowe, powodować może popromienne zapalenie skóry. Występują wówczas oparzenia, suchość, zaczerwienienie, świąd czy złuszczanie i pękanie naskórka. Do zmniejszenia stanu zapalnego zaleca się stosowanie preparatów łagodzących.

    Na czym polega radioterapia?

    aguastop

    Więcej…  
  • Piękne i zdrowe nogi

    Co roku w ciepłe dni marzysz o tym, by założyć krótką spódniczkę lub szorty, ale powstrzymują cię widoczne na nogach niedoskonałości? Nie jesteś sama – według badań aż 72% Polek skarży się na dolegliwości związane z niewydolnością żył kończyn dolnych, w tym żylaki. Nie znaczy to jednak, że jesteś skazana na noszenie ubrań o długości maxi. Obecnie dzięki nowoczesnym zabiegom o piękno swoich nóg, ale i zdrowie można zadbać w zaledwie 15 minut. Leczenie warto zaplanować właśnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym.

    Więcej…  
  • Ochrona skóry jesienią

    Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Wraz z ekspertem przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią. Zobaczcie naszą jesienno-zimową checklistę!

    Więcej…  

Aktualności seniora

Uremia

Uremia to zespół dolegliwości wielu narządów, do którego dochodzi w wyniku ich uszkodzenia przez substancje toksyczne upośledzające pracę nerek.

Więcej…

Uraz akustyczny

Uraz akustyczny  jest to uszkodzenie słuchu na skutek dużego hałasu. Może on mieć charakter ostry (na skutek eksplozji, wystrzału z broni) lub przewlekły. Uraz ostry objawia się bólem, krwawieniem z ucha, szumem, znacznym upośledzeniem słuchu.

Więcej…

Dodatek za tajne nauczanie

Dodatek za tajne nauczanie przysługuje nauczycielom, którzy przez 1 września 1939 r. nauczali po polsku w szkołach polskich w III Rzeszy oraz na terenie byłego Wolnego Miasta Gdańska, jak również nauczycielom którzy w  czasie okupacji prowadzili tajne nauczanie.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie