Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Pancake z maslanki z sosem karmelowym i owocamiPancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- Masło Ekstra  Piątnica  50g

- mąka pszenna            2 szklanki

- proszek do pieczenia  2  łyżeczki

- cukier                         3 łyżki

- jajka                         3 szt.

- maślanka                  3 szklanki

- olej do natłuszczenia patelni

- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

Sos karmelowy:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica          200ml

- Masło Ekstra od OSM Piątnica               1 łyżka

- cukier                                                6 łyżek

- woda                                                 100ml

Wykonanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę, 
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją
z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!