Przysmaki na sylwestrowy stół

Nowy Rok 2017

Sylwester już dzisiaj, wiec już wiemy, jak się do niego przygotować, również pod względem kulinarnym. Ci, którzy zdecydowali się zorganizować zabawy we własnych domach bądź mieszkaniach, muszą sprostać kulinarnym oczekiwaniom zaproszonych gości.

Co zatem postawić na sylwestrowym stole, by było szybko, smacznie i różnorodnie? Z całą pewnością powinny znaleźć się na nim pyszne przekąski. Można je podać w dwóch odsłonach – na zimno oraz na ciepło. W pierwszym przypadku idealnie sprawdzą się różne sery – żółte, białe, pleśniowe z dodatkiem np. czarnego pieprzu, chilli, orzechów, mozzarella w towarzystwie plasterków pomidorów, świeżych liści bazylii oraz kilku kropel oliwy z oliwek, a dla smakoszy – sery kozie. Pięknie wyeksponowane na drewnianej okrągłej desce dobrze jest udekorować kiścią czerwonych, różowych albo białych winogron. Mogą one również stać się jednym ze składników koreczków, na które – oprócz nich – złożą się przykładowo kawałeczki szynki, kiełbasek, kabanosów, pomidorki koktajlowe, marynowane grzybki, ogóreczki, itp. Twaróg zmieszany z pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem będzie idealnie współgrał z wędzoną szynką. Obok nich na smakowitym imprezowym stole powinny znaleźć się też warzywa pokrojone w słupki – marchew, por, seler naciowy, ogórek podawane z orzeźwiającymi oraz prostymi do wykonania sosami – czosnkowym, pomidorowym, koperkowym lub chrzanowym. Można je wykorzystać nie tylko do warzyw, ale także do chipsów, paluszków bądź pieczywa. Z kolei ciekawymi przekąskami podawanymi na ciepło są np. grillowane plastry bakłażanów albo cukinii, w które zawija się suszone owoce, pomidorki czy fetę, parówki bądź kiełbaski zapiekane z żółtym serem. Wyśmienite będą również bułeczki wykonane z ciasta francuskiego (ewentualnie drożdżowego) z różnorodnymi nadzieniami – warzywnym, rybnym oraz mięsnym.

seniorzy.PL