header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Wiśnie - przepisy kulinarne

Wisnie

Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje.

Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata.  Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.

Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w czerwcu i lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!

Na stres i dobry sen

Choć wiśnie w zdecydowanej większości składają się głównie z wody, ich miąższ to jednak prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarte w nich kwasy wraz z witaminami A i C wpływają na organizm oczyszczająco i wzmacniają odporność. Wiśnie to również remedium na stres – obecne w nich witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a dzięki ukrytej w miąższu tych czerwonych owoców melatoninie, mogą nawet ułatwić zasypianie. Ponadto, te niewielkie czerwone owoce są przyjazne osobom dbającym o linię – w 100 g wiśni jest zaledwie 47 kcal! Zawierają również cukry proste i pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Ukryte w nich wartości odżywcze pomagają chronić serce oraz zapobiegać zapaleniu tętnic. Warto również wspomnieć, że wiśnie – tak jak inne równie popularne wakacyjne owoce, jak np. truskawki – korzystnie wpływają na kondycję skóry.

Rarytas całoroczny

Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest nam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok. – Te pod postacią konfitury to nie tylko nadzienie do pączków. Słodko-kwaśny smak owoców będzie doskonale wydobywał walory serów czy mięs. Cieplutkie grzanki z chrupiącą skórką, przygotowane z Bagietek do odpieku, posmarowane wiśniową konfiturą, z dodatkiem sera pleśniowego i pestek dyni będą to świetnym dodatkiem, np. do wakacyjnych spotkań przy grillu – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia.

Słodkie maleństwa

Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajmy ich jedynie w przetworach, które będą przywoływać wakacyjne wspomnienia zimą, ale obsadzimy je w roli głównej, przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Postawmy np. na lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujemy dodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni. – Jeśli chcemy w krótkim czasie podać letni deser, wcale nie musimy przygotowywać samodzielnie wypieku od A do Z – mówi ekspert Dan Cake Polonia. – Wystarczy, że wcześniej przygotowanym kremem wiśniowym udekorujemy gotowe Babeczki drożdżowe z budyniem waniliowym lub z kakao od Dan Cake. Elegancji takim słodkościom dodadzą z pewnością kandyzowane wiśnie, które możemy przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru,  zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50°C. Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!

Równie szybkim, słodkim i zarazem orzeźwiającym deserem na letnie dni będą mini babeczki z kremem miętowym i wiśniami. Wystarczy, że do klasycznego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone dodamy likier miętowy i kilka listków mięty. – Potem wystarczy już tylko napełnić nasze Mini babeczki kruche do nadzień słodkich i udekorować całość świeżymi wiśniami, by w mgnieniu oka przygotować ponad 20 słodkich babeczek.

Gwiazda wieczoru

Mini babeczki czy smakowite, chrupiące bagietki z wiśniowymi dodatkami to świetne desery i przekąski na każde, letnie popołudnie. Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. – Puszyste, gotowe spody tortowe to gwarancja udanego letniego deseru, który przygotujemy w dwa kwadranse – przekonuje Wiktor Kowalski. Spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.

LEKKI TORT DWA SMAKI ZE ŚWIEŻYMI WIŚNIAMI

Składniki:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% - 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% - 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak możemy ochronić się przed atakiem kleszczy?

    Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty – odpowiada lek. med. Izabela Fengler, internista w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Wiosenne alergie

    Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.

    Po kilku miesiącach tęsknoty za słońcem i zielenią, w końcu nadchodzą pierwsze dni wiosny. Zachwyt nad nimi wielu z nas utrudnia jednak alergia na pyłki.

    Więcej…  
  • Digitalizacja – wyzwanie dla oczu

    Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej rozprzestrzenianie się jest tak szybkie jak rozwój nowoczesnych technologii. Jeśli spędzasz przed ekranem smartfona i komputera co najmniej 2 godziny dziennie i zauważasz u siebie takie objawy jak pieczenie lub swędzenie oczu, nieostre widzenie, suchość pod powiekami czy bóle głowy, ta przypadłość może dotyczyć również Ciebie.

    Więcej…  
  • Poziom glukozy we krwi

    Monika StachowiczDentystę może zainteresować teraz poziom glukozy we krwi. Powód? Plaga cukrzycy!

    Warszawa: dentyści coraz częściej pomagają diagnozować cukrzycę

    Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej,  a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.

    Epidemia cukrzycy, także w Polsce?

    Na całym świecie rośnie liczba osób chorych na cukrzycę.

    Więcej…  
  • Łysienie

    Problem drastycznie wypadających włosów wpływa nie tylko na zmianę wyglądu, ale również na psychikę. Utrata włosów często obniża pewności siebie, jest powodem narastających kompleksów, a nawet depresji. Z problemem łysienia zmaga się coraz więcej osób. Z pomocą przychodzi nowoczesna i niechirurgiczna metoda walki z łysieniem - mikropigmentacja skóry głowy.

    Polacy, jak wynika z badań należą do czołówki najbardziej łysiejących narodów na świecie. Problem utraty włosów dotyka osoby w różnym wieku, bez względu na płeć.

    Więcej…  
  • Jaką pomóc obolałym dziąsłom?

    Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy stnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.

    Schorzenia przyzębia dotykają ogromną część społeczeństwa.

    Więcej…  
  • Wiosenna odnowa organizmu

    Organizm po zimie jest wyczerpany częstszymi infekcjami czy dietą bogatą w tłuszcz i węglowodany. Dlatego obecnie jest idealny czas na zmiany, na rozpoczęcie regularnej aktywności fizycznej czy przejście na zdrową dietę. Jednak wiosenną odnowę powinniśmy zacząć od badań laboratoryjnych, zarówno podstawowych (morfologia, poziom glukozy), jak i bardziej specyficznych.

    Czas na zmiany.

    Wiosna to idealny czas na zmiany! Mamy ochotę zacząć się ruszać, zdrowo odżywiać, korzystać z życia.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Afta

Afta jest to niewielkie, ale bolesne owrzodzenie jamy ustnej. Do czynników sprzyjających powstawaniu aft można zaliczyć: alergię, niewłaściwą dietę, zmęczenie, długotrwały stres, osłabienie, leki na anginę, zmiany hormonalne, źle dobrane protezy.

Więcej…

Afazja

Afazja jest to niezdolność do mówienia, dotykająca osoby które poprzednio nie miały z tym problemów. Pojawia się ona nagle, z reguły wskutek udaru powodującego niedokrwienie obszarów mózgu odpowiadających za mowę i rozumienie mowy.

Więcej…

Zatrucie alkoholem

Zatrucie alkoholem jest to stan w którym oprócz objawów charakterystycznych dla upojenia alkoholowego występują inne, zagrażające życiu objawy. Zatrucie alkoholem rozwija się w kilku fazach.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie