Lekkie sałatki na upalne dni

  Salatka z kurczakiem   salatka ze szpinakiem

Kiedy temperatura jest naprawdę wysoka, chęć do gotowania u wielu osób drastycznie spada. Często też nie mamy ochoty na spożywanie potraw na ciepło.

W takim przypadku doskonale sprawdzą się sałatki. Chcąc zaoszczędzić czas i spędzić go w przyjemniejszy sposób, warto skorzystać z kilku przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Kühne na lekkie dania idealne na upalne dni.

Lato to czas świeżych owoców i warzyw, które są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze. Dodatkowo, o tej porze roku zawierają najwięcej wartości odżywczych i witamin. Według zasad właściwego odżywiania, warzywa powinny zajmować połowę miejsca na naszym talerzu. Dlatego lekkie sałatki będą nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe!

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, to idealna propozycja dla wegetarian. Jest źródłem wartościowego białka, które może być alternatywą dla tego pochodzenia zwierzęcego. Przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiega np. miażdżycy.

Składniki:

  • 1 opakowanie komosy ryżowej
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Papryka żółta
  • Papryka Jalapeno marki Kühne
  • Dressing włoski marki Kühne
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Komosę ryżową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy dressingiem. Dekorujemy natką pietruszki.

Owocowa sałatka ze szpinakiem

Szpinak bogaty jest w wiele witamin i mikroelementów, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Dodatkowo ma właściwości antynowotworowe i, ze względu na dużą zawartość żelaza, jest nieoceniony przy anemii. Jego liście można spożywać także na surowo, bez wcześniejszej obróbki termicznej.

Składniki:

  • Banany
  • Truskawki
  • Maliny
  • Liście szpinaku baby
  • Dressing balsamiczny marki Kühne

Przygotowanie:

Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pozostałe owoce myjemy i przekrawamy na pół. Szpinak myjemy i suszymy. Łączymy wszystkie składniki i skrapiamy dressingiem balsamicznym.

Sałatka z kurczakiem

Kurczak nie jest wymagającym mięsem, więc po szybkim podsmażeniu jest już gotowy do spożycia. Nie wymaga marynowania czy długiego przygotowywania. Idealnie więc sprawdzi się na szybki, letni obiad.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Mix sałat
  • Ogórek zielony
  • Rzodkiewki
  • Dressing Enjoy Malinowy Vinaigrette marki Kühne
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Warzywa myjemy. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki, mieszamy z mixem sałat. Dodajemy pomidorki w całości. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Łączymy wszystkie składniki i polewamy dressingiem. Dekorujemy szczypiorkiem.

Smacznego!