header


Kasza dobrze smakuje przez cały rok

kasza peczakLato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.

Trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” zachęcają do udania się
w kulinarną podróż po nowych smakach i niebanalnych połączeniach sezonowych warzyw i owoców z polską kaszą.

Kasza dobrze smakuje przez cały rok, jednak w sezonie letnim zasługuje na szczególne uznanie. Zawdzięczamy to obecności świeżych, rodzimych warzyw i owoców, które w połączeniu z tym produktem zbożowym tworzą niebanalne zestawy kolorów, smaków i aromatów. Tajniki gotowania z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów doskonale znają trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” – Anna Kowalczyk, autorka bloga „Nasza kasza”, Justyna Ratajczak, prowadząca bloga „Tysia gotuje’, a także Anna Kosterna-Kaczmarek, która dzieli się swoimi pomysłami na blogu „Czosnek w pomidorach”. W ramach podjętych działań blogerki dostarczają inspiracji w postaci przepisów na  proste i smaczne dania dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Zdrowo i kolorowo

Kasza jęczmienna wpływa m.in. na zwiększenie odporności, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów, które wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi.

 – Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, „kolorujcie” potrawy  i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. Na początek zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pysznie różową zupę rzodkiewkową ozdobioną zielonym pesto z liści rzodkiewek z solidną porcją kaszy jęczmiennej. Takie połączenie przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym.

Kasza w wersji wytrawnej

Owsiana to drobna kasza, która stanowi źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Z kolei pęczak (odmiana kaszy jęczmiennej) zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Placuszki owsiane z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy.  – Moje kulinarne inspiracje to prawdziwe ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji, gdyż jest łatwostrawne, pełnowartościowe i niesamowicie pyszne.

Na deser – jaglana!

Kasza jaglana bogata jest w białko, a także minerały (żelazo, cynk, czy kwas foliowy), dzięki czemu będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Jaglana to doskonałe źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.

Babeczki jaglane mojego autorstwa, w towarzystwie dojrzewających w słońcu polskich truskawek, posypane płatkami migdałowymi są łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne. Idealnie sprawdzą się jako deser, dodatek do popołudniowej herbaty albo w ramach drugiego śniadania – w pracy lub w szkole.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną i pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży
  • 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz biały mielony do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego dużego bądź dwóch małych pęczków rzodkiewki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Kaszę przepłucz zimną wodą. Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni. W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, dobrze, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18%  i dokładnie wymieszaj.  Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

 

Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 100g sera feta
  • 150g botwiny
  • 200g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:

Ugotuj pęczak „al dente" w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.

Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

Danie podziel na 4 porcje, pokrusz fetą, ciesz się smakiem!

Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

 Składniki:

  • 100g kaszy owsianej
  • 1 duża cukinia (ok 200g)
  • 1 mała marchew (ok 80g)
  • 3 łyżki cebuli dymki (posiekanej ze szczypiorem)
  • 1 jajo kurze
  • 3 czubate łyżki zmielonych płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 40g gestego jogurtu greckiego

Wykonanie:

Ugotuj kaszę owsianą. Po ugotowaniu nie przelewaj jej zimną wodą, odcedź i pozwól jej stygnąć, tak by zrobiła się kleista. Na dużym oczku zetrzyj cukinię, na małym marchewkę, posiekaj drobno dymkę, posól, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dokładnie odciśnij z osolonych warzyw nadmiar wody, dodaj kaszę, jajo, pieprz, kminek mielony, gałkę muszkatołową, zmielone płatki jaglane. Dokładnie wymieszaj.  Rozgrzej patelnię, wlej olej, zmniejsz do połowy mocy, wykładaj placuszki i smaż z dwóch stron.  Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka a placki będą się na patelni rozlatywać, dodaj więcej zmielonych płatków.  Po usmażeniu układaj na placuszkach gęsty jogurt, kawałki pstrąga, serwuj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Próchnica

    W jamie ustnej żyje około 300 gatunków bakterii, a ich łączna liczba osiąga prawie 50 miliardów, niektóre powodują próchnicę. Akademia Zdrowego Uśmiechu przez 5 lat przebadała aż 38,5 tys. przedszkolaków. Przekrojowe wyniki badań z 560 przedszkoli w Polsce pokazały, że ponad 58% przebadanych dzieci ma próchnicę.

    Próchnica to choroba bakteryjna atakująca tkanki twarde zębów. Powstaje w procesie zmiękczania szkliwa i objawia się występowaniem na zębach przebarwienia lub zmianami w strukturze zęba.

    Więcej…  
  • Przesuszona skóra

    W wakacje twoja skóra nie odpoczywa. Gdy wyjeżdżamy często zapominamy o codziennej pielęgnacji lub po prostu odpoczywamy na całego nie myśląc o swojej skórze, ograniczając się co najwyżej do kremu z filtrem. Jednak skóra człowieka jest wrażliwa na zmiany otoczenia, temperatury, środki myjące i detergenty. Sprawdź, co może cię spotkać na wakacjach i jak uniknąć problemów.

    Przesuszona skóra

    Nie musisz przejść pieszo Sahary, żeby twoja skóra stała się sucha i podrażniona.

    Więcej…  
  • Endoproteza stawu biodrowego

    Wszczepienie endoprotezy – to inaczej wstawienie jednego lub więcej sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu. Najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Jeśli ze względu na dolegliwości bólowe i ograniczoną ruchomość będziemy zmuszeni poddać się takiemu zabiegowi, warto wiedzieć jak się do niego przygotować.

    Więcej…  
  • Wino a dieta

    Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy nam się z wyrzeczeniami, liczeniem kalorii i niesmacznym jedzeniem. Ciągłe nakazy i zakazy szybko nas zniechęcają i wracamy do swoich starych nawyków żywieniowych. Ale czy to prawda, że będąc na diecie musimy odmawiać sobie wszystkiego?

    Jest lato, a piękna pogoda sprzyja imprezowaniu w plenerze. Pizza, chipsy i napoje gazowane to obowiązkowe menu na tego typu przyjęciach. Oczywiście nie może zabraknąć też alkoholu. Jak sobie radzić będąc na diecie, gdy wokół tyle pokus?

    Więcej…  
  • Hemoroidy

    Ryzyko wystąpienia hemoroidów podnosi nie tylko siedzący tryb życia czy niewłaściwa dieta, ale także wiek. Na chorobę hemoroidalną cierpi 25% osób po 30. roku życia i aż 50% po 50-tce. Spowodowane jest to mniejszą aktywnością fizyczną, jak i częstszymi zaparciami u osób starszych.

    Prawidłowe guzki, a hemoroidy.

    W odbycie występują guzki krwawnicze, czyli naczynia żylne, które wypełnione są krwią w stopniu umiarkowanym. Wchodzą w skład naturalnej struktury naczyniowej odbytu i odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu gazów i kontroli oddawania stolca.

    Więcej…  
  • Czy mleko szkodzi?

    Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale… nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga. Według jego przeciwników jest to produkt całkowicie zbyteczny i wręcz niezdrowy, który łatwo zastąpić np. napojami roślinnymi. Jak to jest w rzeczywistości? Odpowiada lekarz Anna Żelechowska.

    Dobroczynne działanie

    Więcej…  
  • Nieleczona zaćma

    Nieleczona zaćma jest jedną z głównych przyczyn pogorszenia lub utraty widzenia u osób powyżej 55 roku życia. Mimo to w naszym społeczeństwie nadal brakuje wiedzy na temat tej choroby oraz  jej leczenia. Polacy, w porównaniu do obywateli innych krajów, częściej mają błędne przekonania na temat zaćmy – co drugi uważa, że można jej zapobiec, a co dziesiąty próbowałby wyleczyć ją witaminami *1. Zwiększenie świadomości na temat istoty wczesnego diagnozowania i leczenia zaćmy oraz jej negatywnego wpływu na jakość życia, to cele kampanii „Lepszy wzrok, lepsze życie”.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Retinopatia cukrzycowa

Retinopatia cukrzycowa – jest to powikłanie cukrzycy, powodujące uszkodzenie naczyń krwionośnych w siatkówce oka. Może ona przebiegać praktycznie bezobjawowo,

Więcej…

Rakowiak

Rakowiak – jest to nowotwór, który z reguły atakuje jelito cienkie i wyrostek robaczkowy, pojawiający się u osób w przedziale wiekowym od 40 do 80 roku życia.

Więcej…

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów – jest to choroba charakteryzująca się silnym bólem, sztywnością i obrzękiem stawów. Rozwija się ona stopniowo.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie