header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Kasza dobrze smakuje przez cały rok

kasza peczakLato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.

Trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” zachęcają do udania się
w kulinarną podróż po nowych smakach i niebanalnych połączeniach sezonowych warzyw i owoców z polską kaszą.

Kasza dobrze smakuje przez cały rok, jednak w sezonie letnim zasługuje na szczególne uznanie. Zawdzięczamy to obecności świeżych, rodzimych warzyw i owoców, które w połączeniu z tym produktem zbożowym tworzą niebanalne zestawy kolorów, smaków i aromatów. Tajniki gotowania z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów doskonale znają trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” – Anna Kowalczyk, autorka bloga „Nasza kasza”, Justyna Ratajczak, prowadząca bloga „Tysia gotuje’, a także Anna Kosterna-Kaczmarek, która dzieli się swoimi pomysłami na blogu „Czosnek w pomidorach”. W ramach podjętych działań blogerki dostarczają inspiracji w postaci przepisów na  proste i smaczne dania dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Zdrowo i kolorowo

Kasza jęczmienna wpływa m.in. na zwiększenie odporności, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów, które wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi.

 – Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, „kolorujcie” potrawy  i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. Na początek zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pysznie różową zupę rzodkiewkową ozdobioną zielonym pesto z liści rzodkiewek z solidną porcją kaszy jęczmiennej. Takie połączenie przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym.

Kasza w wersji wytrawnej

Owsiana to drobna kasza, która stanowi źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Z kolei pęczak (odmiana kaszy jęczmiennej) zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Placuszki owsiane z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy.  – Moje kulinarne inspiracje to prawdziwe ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji, gdyż jest łatwostrawne, pełnowartościowe i niesamowicie pyszne.

Na deser – jaglana!

Kasza jaglana bogata jest w białko, a także minerały (żelazo, cynk, czy kwas foliowy), dzięki czemu będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Jaglana to doskonałe źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.

Babeczki jaglane mojego autorstwa, w towarzystwie dojrzewających w słońcu polskich truskawek, posypane płatkami migdałowymi są łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne. Idealnie sprawdzą się jako deser, dodatek do popołudniowej herbaty albo w ramach drugiego śniadania – w pracy lub w szkole.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną i pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży
  • 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz biały mielony do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego dużego bądź dwóch małych pęczków rzodkiewki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Kaszę przepłucz zimną wodą. Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni. W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, dobrze, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18%  i dokładnie wymieszaj.  Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

 

Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 100g sera feta
  • 150g botwiny
  • 200g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:

Ugotuj pęczak „al dente" w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.

Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

Danie podziel na 4 porcje, pokrusz fetą, ciesz się smakiem!

Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

 Składniki:

  • 100g kaszy owsianej
  • 1 duża cukinia (ok 200g)
  • 1 mała marchew (ok 80g)
  • 3 łyżki cebuli dymki (posiekanej ze szczypiorem)
  • 1 jajo kurze
  • 3 czubate łyżki zmielonych płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 40g gestego jogurtu greckiego

Wykonanie:

Ugotuj kaszę owsianą. Po ugotowaniu nie przelewaj jej zimną wodą, odcedź i pozwól jej stygnąć, tak by zrobiła się kleista. Na dużym oczku zetrzyj cukinię, na małym marchewkę, posiekaj drobno dymkę, posól, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dokładnie odciśnij z osolonych warzyw nadmiar wody, dodaj kaszę, jajo, pieprz, kminek mielony, gałkę muszkatołową, zmielone płatki jaglane. Dokładnie wymieszaj.  Rozgrzej patelnię, wlej olej, zmniejsz do połowy mocy, wykładaj placuszki i smaż z dwóch stron.  Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka a placki będą się na patelni rozlatywać, dodaj więcej zmielonych płatków.  Po usmażeniu układaj na placuszkach gęsty jogurt, kawałki pstrąga, serwuj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Kolagen i elastyna

    Aby zabezpieczyć i zregenerować swoje delikatne tkanki, które ulegają uszkodzeniu podczas poruszania się na twardej powierzchni, ślimaki wydzielają specjalny śluz. Ze względu na zawartość alantoiny, kolagenu, elastyny czy kwasu glikolowego, wykorzystywany jest on do produkcji kremów.

    Jak odkryto właściwości?

    W latach 80tych rodzina Bascunan, która prowadziła w Chile farmę ślimaków z gatunku Helix aspersa odkryła, iż ich śluz wykazuje działanie dermatologiczne. Ręce osób, które pracowały na farmie, miały bardziej miękki naskórek, a przecięcia goiły się na nich szybko, nie zostawiając infekcji, ani blizn.

    Więcej…  
  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  
  • Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

    Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

    Glinka marokańska w kosmetyce.

    We wschodniej części Maroka, na skraju średniego Atlasu, występują złoża glinki, która od starożytności stosowana jest, przez mieszkańców Afryki Północnej i niektórych regionów Bliskiego Wschodu.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapaść krążeniowa

Zapaść krążeniowa jest to ostra niewydolność krążenia prowadząca do znacznego obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia jej dopływu do mózgu, mogących doprowadzić do zgonu.

Więcej…

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych – to ostra infekcja układu nerwowego spowodowana przez wirusy, bakterie, pasożyty lub grzyby.

Więcej…

Zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia – dochodzi do niego wskutek przeciążenia psychicznego i/lub fizycznego organizmu (najczęściej na skutek obciążającej pracy).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie