header


Kasza dobrze smakuje przez cały rok

kasza peczakLato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.

Trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” zachęcają do udania się
w kulinarną podróż po nowych smakach i niebanalnych połączeniach sezonowych warzyw i owoców z polską kaszą.

Kasza dobrze smakuje przez cały rok, jednak w sezonie letnim zasługuje na szczególne uznanie. Zawdzięczamy to obecności świeżych, rodzimych warzyw i owoców, które w połączeniu z tym produktem zbożowym tworzą niebanalne zestawy kolorów, smaków i aromatów. Tajniki gotowania z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów doskonale znają trzy ambasadorki 5. edycji kampanii „Lubię kaszę” – Anna Kowalczyk, autorka bloga „Nasza kasza”, Justyna Ratajczak, prowadząca bloga „Tysia gotuje’, a także Anna Kosterna-Kaczmarek, która dzieli się swoimi pomysłami na blogu „Czosnek w pomidorach”. W ramach podjętych działań blogerki dostarczają inspiracji w postaci przepisów na  proste i smaczne dania dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Zdrowo i kolorowo

Kasza jęczmienna wpływa m.in. na zwiększenie odporności, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów, które wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi.

 – Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, „kolorujcie” potrawy  i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. Na początek zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pysznie różową zupę rzodkiewkową ozdobioną zielonym pesto z liści rzodkiewek z solidną porcją kaszy jęczmiennej. Takie połączenie przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym.

Kasza w wersji wytrawnej

Owsiana to drobna kasza, która stanowi źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Z kolei pęczak (odmiana kaszy jęczmiennej) zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Placuszki owsiane z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy.  – Moje kulinarne inspiracje to prawdziwe ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji, gdyż jest łatwostrawne, pełnowartościowe i niesamowicie pyszne.

Na deser – jaglana!

Kasza jaglana bogata jest w białko, a także minerały (żelazo, cynk, czy kwas foliowy), dzięki czemu będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Jaglana to doskonałe źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.

Babeczki jaglane mojego autorstwa, w towarzystwie dojrzewających w słońcu polskich truskawek, posypane płatkami migdałowymi są łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne. Idealnie sprawdzą się jako deser, dodatek do popołudniowej herbaty albo w ramach drugiego śniadania – w pracy lub w szkole.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną i pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży
  • 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz biały mielony do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego dużego bądź dwóch małych pęczków rzodkiewki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Kaszę przepłucz zimną wodą. Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni. W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, dobrze, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18%  i dokładnie wymieszaj.  Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

 

Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 100g sera feta
  • 150g botwiny
  • 200g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:

Ugotuj pęczak „al dente" w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.

Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

Danie podziel na 4 porcje, pokrusz fetą, ciesz się smakiem!

Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Autor: Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”

 Składniki:

  • 100g kaszy owsianej
  • 1 duża cukinia (ok 200g)
  • 1 mała marchew (ok 80g)
  • 3 łyżki cebuli dymki (posiekanej ze szczypiorem)
  • 1 jajo kurze
  • 3 czubate łyżki zmielonych płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 40g gestego jogurtu greckiego

Wykonanie:

Ugotuj kaszę owsianą. Po ugotowaniu nie przelewaj jej zimną wodą, odcedź i pozwól jej stygnąć, tak by zrobiła się kleista. Na dużym oczku zetrzyj cukinię, na małym marchewkę, posiekaj drobno dymkę, posól, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dokładnie odciśnij z osolonych warzyw nadmiar wody, dodaj kaszę, jajo, pieprz, kminek mielony, gałkę muszkatołową, zmielone płatki jaglane. Dokładnie wymieszaj.  Rozgrzej patelnię, wlej olej, zmniejsz do połowy mocy, wykładaj placuszki i smaż z dwóch stron.  Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka a placki będą się na patelni rozlatywać, dodaj więcej zmielonych płatków.  Po usmażeniu układaj na placuszkach gęsty jogurt, kawałki pstrąga, serwuj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Miód - lecznicze własciwości

    Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty. „Tego, co one robią, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”, jak mówi prof. Ryszard Czarnecki. W trakcie wytwarzania przez pszczoły/robotnice miodu, powstaje oprócz pyłku kwiatowego, także mniej znana, ale bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą. Ma znacznie bogatszy skład i wysoką przyswajalność (na poziomie 80 %, podczas gdy pyłek pszczeli tylko ok. 20%).

    Więcej…  
  • Skóra twarzy jak o nią zadbać?

    Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.

    Skóra to skomplikowana struktura, ma wiele mechanizmów, które umożliwiają jej ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, jak drobnoustroje, toksyny i zanieczyszczenia. Najważniejszym z nich jest tzw. kwaśny płaszcz ochronny skóry, który utrzymuje jej nawilżenie i nie dopuszcza do namnażania się niebezpiecznych bakterii.

    Więcej…  
  • Duszności - czy jest się czego bać?

    Atak duszności zawsze jest niepokojący. Człowiek zaczyna mieć problem ze złapaniem powietrza w płuca, płycej oddycha, akcja serca zwalnia. Może pojawić się uczucie paniki.

    Przyczyny

    Duszności mogą mieć charakter ostry, przedostry i przewlekły.

    Przedostre duszności mogą być spowodowane min. zapaleniem płuc, chorobą wieńcową czy wysiękiem do osierdzia. Ostre duszności występują zwykle nagle, w ciągu kilku minut. Ich przyczyną może być min. zatorowość płucna, odma opłucnowa, astma, utkwienie ciała obcego, dławica piersiowa, zawał serca, niewydolność serca, nerwica.

    Więcej…  
  • Nie przestawaj się ruszać!

    Ruch to życie – nie zapominaj o tym jesienią!

    Odpocznę sobie

    Lekarze nieustannie powtarzają, że obok zdrowego odżywania, ruch jest najważniejszym z czynników wpływających na stan naszego zdrowia. Aktywność fizyczna ma wpływ na wszystko to, co się dzieje w organizmie. Dawniej ruch był oczywisty i nie zastanawiano się, czy jest wystarczający. Praca związana z pozyskaniem żywności, przemieszczanie się, i zwykła codzienność pozbawiona dzisiejszych udogodnień zwykle sprawiały, że przeciętny człowiek miał wystarczającą ilość ruchu, by pozostać w dobrej kondycji.

    Więcej…  
  • Zapalenie skóry z powodu radioterapii

    Radioterapia, niszcząca komórki nowotworowe, powodować może popromienne zapalenie skóry. Występują wówczas oparzenia, suchość, zaczerwienienie, świąd czy złuszczanie i pękanie naskórka. Do zmniejszenia stanu zapalnego zaleca się stosowanie preparatów łagodzących.

    Na czym polega radioterapia?

    aguastop

    Więcej…  
  • Piękne i zdrowe nogi

    Co roku w ciepłe dni marzysz o tym, by założyć krótką spódniczkę lub szorty, ale powstrzymują cię widoczne na nogach niedoskonałości? Nie jesteś sama – według badań aż 72% Polek skarży się na dolegliwości związane z niewydolnością żył kończyn dolnych, w tym żylaki. Nie znaczy to jednak, że jesteś skazana na noszenie ubrań o długości maxi. Obecnie dzięki nowoczesnym zabiegom o piękno swoich nóg, ale i zdrowie można zadbać w zaledwie 15 minut. Leczenie warto zaplanować właśnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym.

    Więcej…  
  • Ochrona skóry jesienią

    Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Wraz z ekspertem przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią. Zobaczcie naszą jesienno-zimową checklistę!

    Więcej…  

Aktualności seniora

Uchyłki dwunastnicy

Uchyłki dwunastnicy to zmiany występujące w ścianie dwunastnicy, najczęściej przybierające formę przepukliny. Z reguły nie powodują dolegliwości i nie mają charakterystycznych objawów. Raczej nie bywają groźne dla pacjentów.

Więcej…

Uremia

Uremia to zespół dolegliwości wielu narządów, do którego dochodzi w wyniku ich uszkodzenia przez substancje toksyczne upośledzające pracę nerek.

Więcej…

Uraz akustyczny

Uraz akustyczny  jest to uszkodzenie słuchu na skutek dużego hałasu. Może on mieć charakter ostry (na skutek eksplozji, wystrzału z broni) lub przewlekły. Uraz ostry objawia się bólem, krwawieniem z ucha, szumem, znacznym upośledzeniem słuchu.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie