header


Pysznie i bez pośpiechu

przepis kurczaka pieczonego

Dzisiejsze tempo życia ma odzwierciedlenie w wyborach przed którymi stajemy każdego dnia, także w decyzjach dotyczących odżywiania.

Wybieramy produkty, które szybko zaspokajają nasz głód – tu i teraz. Nie dbamy o jakość wybieranego pożywienia i nie mamy czasu delektować się posiłkiem. Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze. Czerpanie prawdziwej przyjemności z dobrego, wartościowego jedzenia to kwintesencja zdrowego stylu życia i filozofii Slow Food.

Sery, wędliny, warzywa i inne popularne produkty spożywcze kupujemy prawie każdego dnia. Jednak czy pomidor pomidorowi równy? Czy każdy twarożek wyprodukowany jest z wysokiej jakości mleka, a wędlina to wyłącznie naturalny produkt? Wiemy, że rzeczywistość nie jest tak różowa, warto więc zastanowić się, dlaczego sięgamy po produkty, które nie są zgodne z tym, czego tak naprawdę od nich oczekujemy? Przecież dzisiaj możemy wybierać spośród tak wielu smacznych, wysokiej jakości przysmaków regionalnych. W trosce o samego siebie zwolnijmy nieco tempo i wybierajmy produkty z większą uwagą, kierując się nie tylko ceną czy atrakcyjnym opakowaniem. Warto czytać etykiety i wkładać do koszyka naturalne produkty pochodzące ze sprawdzonych miejsc o dobrej opinii.  

Fot. Dorota Zalepa

Znaną zwolenniczką kuchni slow food jest Dorota Zalepa, autorka bloga Kameralna.com.pl, która promuje lokalne wyroby, tradycyjne receptury i wysoką jakość produktów. - Posiłki slow food są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale przede wszystkim pozbawione konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Bundz owczy, kiełbasa lisiecka, wino jabłkowe, czy miód pitny od małych dostawców mają niesamowity smak. Podobnie Kurczak Zagrodowy chowany wyłącznie w niewielkich gospodarstwach na Podlasiu, z daleka od dużych miast ma inny smak niż kurczaki standardowe. Z pewnością na walory smakowe ma wpływ naturalna metoda chowu. Kurczaki tak jak u naszych babć mają kurniki z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje im się antybiotyków, a żywione są wyłącznie karmą roślinną bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych. – mówi Dorota.

Oprócz starannego wyboru tego, co jemy, slow food to także delektowanie się potrawami w spokoju, a dosłownie „powolne jedzenie”. Ta filozofia ma oczywiście szerszy wymiar, przenosząc się na inne sfery życia. Jemy powoli, ucztujemy przy stole, w gronie znajomych, przyjaciół, rodziny – nieśpiesznie czerpiemy przyjemność z jedzenia i pozytywną energię z otoczenia, w którym się znajdujemy.

Wybierając Kurczaka Zagrodowego oraz świeże sezonowe warzywa kupione na lokalnym bazarku, otrzymamy przepyszne, pełne białka i witamin danie, którym możemy delektować

się w gronie najbliższych. To prawdziwa kuchnia slow food! – mówi Dorota Zalepa. Autorka bloga Kameralna.com.pl na swoim blogu umieszcza przepisy, które wpisują się w ideę slow food. Jedną z propozycji są chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami.

 

 

Chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami

 

Składniki:

  • 8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka

Składniki na pieczone warzywa:

  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Podudzia z Kurczaka Zagrodowego dokładnie myjemy i osuszamy papierem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem i majerankiem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane ząbki czosnku i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możemy odstawić kurczaka na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, wtedy podudzia będą bardziej aromatyczne.

Układamy podudzia w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas je obracamy, by równomiernie się upiekły. Na 10 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Bataty obieramy i kroimy na paski, cukinię kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na podłużne kawałki. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywami, w odstępach 10 cm układamy kawałki oleju kokosowego. Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni. Ja piekę je razem z kurczakami do momentu aż będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest je obrócić.

Podudzia podajemy z warzywami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Ciemne plamy na skórze

    Muszelka znad morza, ciupaga z Tatr, a na twarzy ciemne plamy? Pamiątki po lecie nie zawsze muszą się dobrze kojarzyć. Kobieca skóra jest podatna na różnego rodzaju problemy, od przebarwień poprzez rozszerzone naczynka, aż po fotostarzenie. Kiedy jesień jest już w pełni, to czas, aby się z nimi rozprawić. Podpowiadamy jak się ich pozbyć, a także radzimy, kiedy rozpocząć laseroterapię.

    Przebarwienia

    Krem z filtrem i kapelusz to obowiązkowe elementy wakacyjnego bagażu. Jeżeli jednak chciałaś złapać trochę słońca i zapominałaś o fotoprotekcji, to na twojej skórze mogły się pojawić ciemniejsze plamki.

    Więcej…  
  • Zajady – jak się ich pozbyć?

    Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?

    Zajady kontra Człowiek

    Niechciane i irytujące zajady (łac. cheilitis angularis) to owrzodzenia występujące w kątach ust. Objawy są chyba znane nam wszystkim – w kącikach lub kąciku tworzą się bolesne nadżerki, skóra może być zaczerwieniona, spękana, opuchnięta, łuszczy się, swędzi i piecze, mamy problem z otworzeniem ust, a co za tym idzie z jedzeniem, czasem występuje również nieprzyjemny posmak.

    Więcej…  
  • Ćwiczenia wspomagające pracę mózgu

    Mózg, podobnie jak inne narządy budujące organizm, do prawidłowego funkcjonowania oraz rzetelnego wykonywania przypisywanych mu zadań potrzebuje wsparcia. Staje się ono szczególnie ważne zwłaszcza u osób starszych ze względu m.in. na pogarszający się stan zdrowia. Wspomaganie pracy mózgu powinno opierać się przede wszystkim na jego odżywieniu, a także wykonywaniu ćwiczeń wpływających na zachowanie właściwego poziomu koncentracji, dobrej pamięci czy pobudzenie do działania neuronów.

    W pierwszym przypadku należy spożywać produkty zawierające cenne składniki odżywcze – witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały w postaci lecytyny, cynku, żelaza, potasu, fosforu bądź magnezu.

    Więcej…  
  • Bezsenność

    Bezsenność to bardzo poważny problem, który pociąga za sobą konsekwencje zdrowotne. Człowiek, który nie może zasnąć jest nie tylko zmęczony i poirytowany, z czasem zaczyna również odczuwać inne skutki zdrowotne. Brak snu trwający ponad 3 doby można uznać już za problem. Aby nie czuć się zmęczonym, trzeba przespać przynajmniej 7 godzin na dobę. W innym wypadku po pewnym czasie pojawia się znużenie, zmęczenie i problemy z koncentracją.

    Więcej…  
  • Srebro koloidalne zwalczające bakterie

    Niejonowe srebro koloidalne zwalcza nawet te bakterie, które są odporne na działanie antybiotyków. Bardzo małe cząsteczki tego metalu szlachetnego, zawieszone w płynie, w przeciwieństwie do antybiotyków nie wykazują działań ubocznych. Najlepiej wybrać srebro, które posiada nanocząsteczkę w kształcie płytek, co wielokrotnie zwiększa powierzchnię czynną.

    Nie tylko biżuteria.

    Gdy słyszymy słowo srebro, w pierwszej kolejności myślimy o łańcuszkach, pierścionkach czy kolczykach. Jednak ten metal szlachetny ma również zastosowanie zdrowotne, o czym wiedzieli już w starożytności.

    Więcej…  
  • Czego unikać w czasie wizyty u lekarza?

    Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda wizyta u lekarza widziana jego oczami? Co go drażni, co denerwuje, a czemu się dziwi? Zaglądamy za drugą stronę lustra i zdradzamy to, czego lekarz nie powie Ci wprost.

    Zdecydowana większość lekarzy na początku swojej ścieżki zawodowej jest pełna ambicji i wizji „naprawy świata”, jednak po latach pracy duża część z nich czuje wypalenie zawodowe i zmęczenie nieustanną walką z biurokracją, niezadowolonym pacjentami, pracodawcami.

    Więcej…  
  • Witaminy dla naszej skóry

    Do najważniejszych witamin, które mają wpływ na kondycję naszej skóry, zalicza się witaminę B5 i B6, a także E. Nawilżają one skórę, działają przeciwzapalnie, a także usuwają wolne rodniki. Preparaty, które je zawierają zalecane są w przypadku podrażnień, trądziku czy starzenia się skóry.

    Witamina B5 (kwas pantotenowy).

    Witamina B5 jest słabo wchłaniana przez skórę, natomiast pantenol, który pod względem chemicznym jest bardzo zbliżony do kwasu pantotenowego, wchłania się znakomicie.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Śpiączka cukrzycowa

Śpiączka cukrzycowa – powstaje w wyniku zaburzeń metabolicznych spowodowanych cukrzycą. Może być spowodowana zbyt wysokim poziomem cukru we krwi (śpiączka hiperglikemiczna) lub zbyt niskim poziomem cukru we krwi (śpiączka hipoglikemiczna).

Więcej…

Torbiel - cysta

Torbiel (cysta) – jest to wytwór ciała, z reguły o łagodnym charakterze. Powstaje w wyniku nieprawidłowości związanych z budową narządu, także w miejscach w których w przeszłości występowały stany zapalne.

Więcej…

Dodatek pielęgnacyjny do świadczeń emerytalno-rentowych

Przysługuje osobie całkowicie niezdolnej do pracy i samodzielnej egzystencji lub osobie która ukończyła 75 lat.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie