70. rocznica zagłady gett w województwie mazowieckim

W 1942 roku władze III Rzeszy Niemieckiej podjęły decyzję o zamordowaniu polskich Żydów. W tym roku obchodzimy 70. rocznicę tzw. Akcji Reinhard, w wyniku której zostali zamordowani mieszkańcy gett na terenie Polski. W sierpniu pragniemy wspólnie upamiętnić zagładę społeczności żydowskich w Mińsku Mazowieckim, Otwocku i w Falenicy.

21 sierpnia pod patronatem Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie oraz honorowym patronatem burmistrza Marcina Jakubowskiego odbędą się obchody rocznicowe w Mińsku Mazowieckim, na które zapraszamy wszystkich mieszkańców i osoby zainteresowane:

Czytaj więcej...

FORUM TRZECIEGO WIEKU 2012

Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku oraz Ogólnopolska Federacja Stowarzyszeń Uniwersytetów Trzeciego Wieku informują o niezwykle istotnym wydarzeniu:

FORUM TRZECIEGO WIEKU 2012

Forum III Wieku, konferencja towarzysząca XXII Forum Ekonomicznemu w Krynicy Zdroju, odbędzie się w dniach 5-8 września 2012 r. w Nowym Sączu i Krynicy Zdroju.

Czytaj więcej...

Królowa kuchni węgierskiej na letnie popołudnia

Ostatnie dni wakacji to dobry moment na eksperymentowanie z warzywami. Papryka nazywana również pieprzowcem może być podawana w ciekawszej formie niż tradycyjne leczo. W połączeniu z mięsem i Międzybrodzkim Makaronem w kształcie ryżu stanie się świetną potraw na ciepłe popołudnia i wieczory.

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki:

- łopatka wieprzowa - 200g

- boczek wędzony - 200g

- cebula - 3 sztuki

- olej - 3 łyżki

- masło - 1 łyżka

- papryka świeża kolorowa - 6 sztuk

- sól, pieprz czarny i ziołowy

- natka pietruszki - 1 pęczek

- makaron w kształcie ryżu - 1 paczka

papryka z makaronem ryzowym

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st.C ok. 45 minut.

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o żółtym serze

Fot. MSM Monki_Ser zolty-smallSer żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.

 

Mimo, że podstawowym surowcem, z którego wytwarza się żółty ser jest mleko, trudno znaleźć pożywienie o bardziej zaskakującej różnorodności smaków, tradycji i sposobów produkcji. Każdy z 5 tys. jego rodzajów, dostępnych na świecie i 100 w Polsce jest inny. To właśnie rozmaitość serów i radość, która towarzyszy podczas jedzenia, są źródłem odwiecznej pasji, która trwa przynajmniej od VIII w. p.n.e.

Dlaczego warto jeść żółty ser?

Odpowiedź jest prosta. Prawdziwy żółty ser jest bardzo zdrowy. Ma on najwięcej ze wszystkich produktów mlecznych wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie. Do tego jest bogaty w potas, fosfor i cynk. Tylko 7 gram rarytasu, zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Jednak z racji jego kaloryczności specjaliści radzą, aby był spożywany systematycznie, ale z umiarem.

Fot. MSM Monki_Ser zolty

Jak kupować i przechowywać?

Sery są delikatnym jedzeniem dlatego ważne jest, aby wiedzieć, kiedy nadają się do spożycia i jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały doskonały smak i aromat. Pamiętajmy, że ich smak nie polepszy się podczas przechowywania w domu, dlatego lepiej kupować je w mniejszych ilościach, a za to częściej.

Większość z nas przechowuje produkty spożywcze, a także ser żółty, w lodówce. Takie, odpowiednie przetrzymywanie pokarmów jest ściśle związane ze spowolnieniem rozmnażania się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Dzięki temu możemy zapewnić produktom optymalne warunki w celu zachowania ich przydatności do spożycia. Nabiałowi zarezerwowane są zwykle górne (7 °C) i środkowe (4-5 °C) półki naszych lodówek. – Sery żółte typu szwajcarskiego i holenderskiego, wymagają takich samych warunków jak inne żółte, czyli temperatury od 0 do 10 °C. Najlepiej trzymać je w oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej bądź aluminiowej i nie dopuszczać do kontaktu z innymi produktami. Dobrym pomysłem jest używanie hermetycznie zamykanych opakowań, które zapewniają brak dostępu powietrza, przez co nie rozwijają się bakterie, a produkt dłużej zachowuje świeżość – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Ser nie nadaje się do spożycia, jeśli jego smak jest gorzki, ostry i nieczysty i, gdy wyczuwamy zapach drożdży. Sera żółtych nie powinno się zamrażać.

Podawanie i smakowanie

Pamiętajmy, że ser najlepiej smakuje, gdy jego temperatura jest niższa o ok. 2-3 °C od temperatury pokojowej (wystarczy wyciągnąć go z lodówki na godzinę przed spożyciem). W takich warunkach ser ma odpowiednią strukturę, umożliwia poznanie walorów - smaku i zapachu, które są intensywniejsze. Przed samym jedzeniem warto zwrócić uwagę na jego wygląd, kolor oraz konsystencję. Przed podaniem żółtego sera na desce lub talerzu, należy go pokroić, a następnie ułożyć zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jeżeli dysponujemy przynajmniej 3 rodzajami serów, zaczynamy od świeżych, poprzez miękkie aż do twardych. Również w takiej kolejności je spożywamy, kończąc zawsze na twardym.

Degustując sery warto jest robić krótkie przerwy pomiędzy różnymi gatunkami, aby smaki się nie mieszały. Powinno się także w międzyczasie przepłukać usta odrobiną wody i zagryzać kęsem bagietki w celu zneutralizowania smaku. Degustatorzy zalecają, aby unikać mocnych zapachów i smaków bezpośrednio przed degustacją. Istotne podczas spożywania sera jest, by zaczynać od części środkowej i kierować się w stronę skórki. Nigdy odwrotnie. Warto wiedzieć, że ser utrzymuje korzystne ph w jamie ustnej i obniża demineralizację, dzięki temu kamień odkłada się wolniej. Dlatego też koneserzy mawiają, że z tego powodu sery warto spożywać także pod koniec posiłku.

Polska magiczna

od 6 do 12 VIII br. grupa młodzieży ze wschodniej Białorusi - wolontariuszy Caritas Diecezji Witebskiej razem z rówieśnikami z warszawskiej Fundacji AVE pokonywała szlak kajakowy Raduni. To pierwsza część projektu "Polska Magiczna/Białoruś Magiczna", realizowanego przez Fundację AVE we współpracy z MEN i m.st. Warszawa. Od 13 do 19 VIII młodzi ludzie przez sześć dni będą poznawać z kajaka "przedwojenne Mazury", czyli białoruskie Jeziora Brasławskie.

Czytaj więcej...

Zostań tajnym foto-agentem

gra-miejskaZapraszamy na wyjątkową grę miejską, podczas której uczestnicy zabawy zostaną zwerbowani do tajnej agencji detektywistycznej. W sześciu największych miastach w Polsce portal ZwalczNudę.pl organizuje tematyczną grę miejską „Foto Agenci: Kryptonim Olympus".

Uczestnicy gry będą mogli poczuć się niczym agenci, rozwiązując detektywistyczne zagadki. Scenariusze gry owiane są tajemnicą aż do rozpoczęcia zabawy, by wszyscy mogli poczuć dreszczyk szpiegowskiej profesji.

W każdej z organizowanych na terenie Polski gier uczestnicy przejdą szereg testów sprawnościowych i intelektualnych. W lipcowych grach w Warszawie i Gdańsku były to: testy IQ, zjazd na linie połączony z rzutem kulą do celu, przeszkolenie ze sportów walki i samoobrony, pokonanie trasy na ściance wspinaczkowej, test prędkości podczas gry we frisbee, zadanie na zaufanie w grupie oraz zadania związane z fotografią (zdjęcie podwodne, zdjęcie szpiegowskie, fotografia studyjna). Każda edycja jest jednak wyjątkowa i dostarcza nowych wrażeń.

- Wszystkie gry miejskie mają swój z góry określony, wspólny scenariusz. Każde nowe miasto i każde nowe miejsce dostarczają jednak nowych wyzwań, przeszkód, nowych wrażeń i doświadczeń - mówi Krystyna Radkowska z portalu ZwalczNudę.pl, organizatorka gry miejskiej.

gra-miejska-fotoagenci9

Seria fotograficznych gier miejskich zaprojektowana została jako połączenie konwencji gry z hobby wykonywania zdjęć. Zarejestrowane drużyny staną do konkurencji o zdobycie tytułu najlepszego foto-agenta, który musi sprawdzić się w różnych warunkach i sytuacjach fotograficznych. Dla uczestników przygotowana jest seria konkurencji, przeszkód i łamigłówek. Na każdym punkcie gry na adeptów czekać będą specjaliści Olympus i lokalnych szkół fotografii, którzy poprowadzą krótkie szkolenia z wykorzystania aparatu w innych warunkach. Dodatkowo każda z zarejestrowanych drużyn będzie musiała wybrać jedną osobę, której zostanie przekazany na czas gry aparat fotograficzny. Zadaniem tej osoby będzie zebranie materiału do najlepszego fotoreportażu z gry. Fotoreportaż ten stanie do konkursu o najlepszą serię zdjęć ze wszystkich edycji gier miejskich "Foto-agenci: Kryptonim Olympus", w którym wygraną jest aparat Olympus TG-620. – Większość gier miejskich polega na bieganiu z wywieszonym językiem od punktu do punktu, czasem bez zastanowienia i przyjemności. Liczy się to, kto wygra, kto pierwszy wbiegnie na metę. Nasza gra jest przeznaczona dla osób aktywnych zarówno umysłowo, jak i fizycznie, oraz dociekliwych i przede wszystkim ceniących dobrą i ambitną zabawę. Stawiamy na edukację, współpracę oraz kreatywność. W naszych grach uczestniczą osoby w różnym wieku, rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół, koledzy i koleżanki z pracy, prezesi firm, fotografowie, gimnazjaliści, studenci. Każdy, kto aktywnie próbuje zwalczyć nudę – komentuje Krystyna Radkowska.

Kolejne edycje gry miejskiej odbędą się w: Poznaniu (1 września), Łodzi (8 września), Wrocławiu (22 września) oraz Krakowie (29 września).

Rejestrować drużyny można pod adresem e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Więcej informacji znaleźć można na stronie zwalcznude.pl/gry_olympus.html.

***

ZwalczNude.pl to portal internetowy organizujący liczne gry miejskie na terenie największych polskich miast. Są one dedykowane osobom aktywnym, które lubią spędzać wolny czas poza domem. Portal pełni również funkcję wirtualnej platformy, za pośrednictwem której użytkownicy mogą dzielić się między sobą pomysłami na walkę z nudą.

Kongres „Obywatel Senior"

Park Śląski, Parkowa Akademia Wolontariatu oraz Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Województwa Śląskiego szykują wielkie wydarzenie – Kongres „Obywatel Senior". Kongres - wpisany już na krajową listę wydarzeń promujących Europejski Rok Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej - swym honorowym patronatem objął Prezydent RP Bronisław Komorowski.

Czytaj więcej...

Dożynki miejskie Kantorowice 2012

Już 26 sierpnia br. w godzinach 13.30 – 24.00, w krakowskim osiedlu Kantorowice (ul. Zakole), odbędą się tegoroczne Dożynki Miejskie, na które wszystkich mieszkańców Krakowa zapraszają: Jacek Majchrowski - Prezydent Miasta Krakowa, Rada Dzielnicy XVII Wzgórza Krzesławickie oraz Ośrodek Kultury Kraków–Nowa Huta. Krakowskie święto plonów rozpocznie uroczysty korowód dożynkowy oraz Msza Święta polowa, którą odprawi ks. Jan Krzyżowski.

Czytaj więcej...

13-16 września: 15. jubileuszowy Ogólnopolski

Przegląd Artystycznego Ruchu Seniorów „ARS 2012"

 

Godz. 10:00, sala widowiskowa Kinoteatru Klubu POW, ul. Dwernickiego 1 w Bydgoszczy. Koncert finałowy: 16 września 2012 r, godz.11.00. Zaprasza Wojewódzki Ośrodek Kultury i Sztuki w Bydgoszczy oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Seniora z siedzibą w Bydgoszczy.

Czytaj więcej...