Pikantna ochrona przed rakiem

Przyprawy dodają smakowych barw nawet najnudniejszym potrawom. Nie wiele osób wie jednak, że spożywanie odpowiednich połączeń przypraw może zmniejszać ryzyko występowania chorób nowotworowych.


Amerykańscy badacze, związani z University of Michigan Comprehensive Cancer Center odkryli, iż niektóre przyprawy mogą chronić przed rakiem, np. niezwykle często diagnozowanym nowotworem piersi. Wśród przypraw stosowanych w nowotworowej profilaktyce znajduje się m. in. chętnie używany w polskiej kuchni pieprz a także zdobywająca coraz większe uznanie kurkuma.


Seria badań wykazała, że przyprawy mogą chronić przed rakiem. Dzieje się to za sprawą zawartych w nich związków. Okazuje się, iż ograniczają one możliwość tworzenia się komórek macierzystych. Jak wiadomo to właśnie one są niezbędne do powstania guza.


Medycyna naturalna nie jest u nas przesadnie często stosowana. Dosyć sceptycznie podchodzimy do ziołolecznictwa. Jednakże w niektórych krajach jest ono stosowane na równi z leczeniem tradycyjnymi farmaceutykami. W Indiach Kurkum od lat stanowi znany środek leczniczy, jest ona dosyć często wykorzystywana w tamtejszej medycynie. Co ciekawe, okazało się, iż ma ona właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dodatkowo, chroni wątrobę.


Wprowadzając kurkumę do naszego spisu przypraw należy pamiętać o jej szczególnych właściwościach. Warto także wiedzieć, iż powinna ona występować w parze z pieprzem, który zdecydowanie zwiększa jej przyswajanie.