Przepisy na jesienne desery

Ciasto sliwkowe

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych

Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

Jeśli w kuchni nie czujemy się tak dobrze jak Nigella Lawson, to zamiast eksperymentować, warto skorzystać z prostych przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Sandra. Poniższe propozycje pozwalają szybko przygotować smaczny deser, bez długiego wyrabiania ciasta lub zamartwiania się, czy wyrośnie.

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych

Większość z nas zna tradycyjną wersję kruszonki – przygotowywaną na bazie mąki pszennej. Można ją jednak zamienić na nieco zdrowszą, powstającą z płatków owsianych. Dodatkowo, jeśli nie mamy w swoich zasobach mrożonych wiśni, to warto skorzystać z gotowych owoców.

Składniki:

  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek masła
  • Słoik wiśni drylowanych marki Sandra

Przygotowanie:

Miód, płatki owsiane i masło dokładnie połączyć i wstawić na godzinę do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wiśnie. Owoce dokładnie pokryć rozkruszoną warstwą płatków owsianych. Piec przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.

Tarta jabłkowa

Prosty przepis na pyszną tartę jabłkową. Warto pamiętać, że kruche ciasto, które jest podstawą tego przepisu, należy wykonać szybko, aby nie zagrzać składników od zbyt długiego wyrabiana ciasta.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • Żółtko jajka
  • Szczypta soli
  • Cynamon
  • Łyżka gruboziarnistego cukru
  • Jabłka prażone marki Sandra

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, a następnie siekać nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta pokroić na podłużne paski, które układać naprzemiennie na jabłkach tworząc kratkę. Piec w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posypać cukrem. Można podawać na zimno i na ciepło – również z lodami.

Ciasto śliwkowe

Kruche ciasto z dodatkiem śliwek. Śliwki możemy jednak zamienić na inne ulubione owoce, np. brzoskwinie, morele czy nawet mango.

Składniki:

  • 200 g masła + 60 g na kruszonkę
  • 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śliwki z puszki marki Sandra

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piec ok. 40 minut.

Smacznego!