Gruszkowa tarta z ricttą

Ciastka gruszkowe

Przepis na mini Tarty z gruszką od marki Diamant

Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie, możemy przygotować smaczne przekąski – czy to na słodko czy na słono. Ciastem francuskim możemy bawić się na wiele sposobów. Marka Diamant podpowiada jak przygotować oryginalne mini tarty z dodatkiem słodkich i soczystych gruszek!

 

Co zrobić, gdy do naszych drzwi zapukają głodni, niespodziewani goście? A w naszej lodówce znajduje się dosłownie kilka produktów? Jeśli uda wam się znaleźć ciasto francuskie i soczyste gruszki, to możecie być zaskoczeni (i pewni!), ile ciekawych i smacznych przekąsek można przygotować w dosłownie kilka minut!

Odejdźmy na moment od klasycznych zawijanych kabanosów, mini pizz czy domowych konfitur. Co powiecie na słodką gruszkę, okruszoną białym cukrem Diamant z polskich buraków cukrowych, z dodatkiem wyraźnego serka ricotta? Brzmi oryginalnie i smacznie! Ricotta doskonale komponuje się ze słodkimi smakami. Taką przekąską z pewnością zaskoczymy naszych gości. Mini tarty nie tylko urzekają swoim wyglądem, ale również ciekawym i niepowtarzalnym smakiem.

Mini tarty z ciasta francuskiego i gruszek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ricotty
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 gruszki
  • 200 g cukru
  • 120 ml wody
  • 50 g masła
  • świeży tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątnych, równych części. Gruszki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w cienkie półplasterki. Ricottę mieszamy z 4 łyżkami cukru. Na patelnię wlewamy wodę i 200 g cukru. Dokładnie mieszamy i włączamy średni ogień. Już nie mieszając, czekamy, aż cukier się skarmelizuje, a następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Na cieście francuskim rozsmarowujemy ricottę, zostawiając na każdym kawałku ok 1 cm wolnych brzegów. Na ricotcie układamy plasterki gruszek, które smarujemy karmelowym sosem. Zawijamy brzegi tart i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Gotowe tartaletki posypujemy świeżym tymiankiem.