Przepisy na przekąski

Zapiekanki mini

Nowy rok rozpoczynamy karnawałem! Zobacz nasze pomysły na imprezowe menu

Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Tym bardziej, że trwa on aż do początku marca. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!

Żadne karnawałowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, których goście będą mogli spróbować pomiędzy przerwą w tańcu. Chcesz ich zaskoczyć? Przygotuj proste, ale i oryginalne dania. Z czego? Na przykład z parówek! Będą idealnym składnikiem do zapiekanek, sałatek i potraw z ciasta francuskiego. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Brzmi dobrze? Do dzieła!

  1. Mini zapiekanki (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 30 dag parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 750 g ziemniaków
  • 200 g słodkiej śmietany
  • Garść startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek masła
  • 2 jajka
  • Kilka listków świeżego tymianku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a cebulę zeszklij na oliwie. Następnie podsmaż ją na patelni z przetartym czosnkiem i pokrojonymi parówkami. Połącz ze sobą śmietanę i jajka. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Małe foremki do pieczenia posmaruj masłem i napełnij farszem. Na koniec całość posyp startym serem cheddar. Piecz przez kilka minut w piekarniku, aż ser się zarumieni.

  1. Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Opakowanie parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • Pęczek rzodkiewek

Składniki na sos:

  • Łyżka majonezu
  • Mały jogurt naturalny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Parówki pokrój w talarki, a wszystkie warzywa w kostkę. Następnie dodaj kukurydzę i przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojony koperek. Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki.

  1. Kieszonki ze szpinakiem (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Garść startego żółtego sera
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź. Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki. Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiecz do rumianego koloru.

Smacznej i udanej zabawy!