Nowy rok rozpoczynamy karnawałem! Zobacz nasze pomysły na imprezowe menu
Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Tym bardziej, że trwa on aż do początku marca. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!
Żadne karnawałowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, których goście będą mogli spróbować pomiędzy przerwą w tańcu. Chcesz ich zaskoczyć? Przygotuj proste, ale i oryginalne dania. Z czego? Na przykład z parówek! Będą idealnym składnikiem do zapiekanek, sałatek i potraw z ciasta francuskiego. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Brzmi dobrze? Do dzieła!
- Mini zapiekanki (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
- 30 dag parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- 750 g ziemniaków
- 200 g słodkiej śmietany
- Garść startego sera cheddar
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek masła
- 2 jajka
- Kilka listków świeżego tymianku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a cebulę zeszklij na oliwie. Następnie podsmaż ją na patelni z przetartym czosnkiem i pokrojonymi parówkami. Połącz ze sobą śmietanę i jajka. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Małe foremki do pieczenia posmaruj masłem i napełnij farszem. Na koniec całość posyp startym serem cheddar. Piecz przez kilka minut w piekarniku, aż ser się zarumieni.
- Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
- Opakowanie parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- ½ puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- Pęczek rzodkiewek
Składniki na sos:
- Łyżka majonezu
- Mały jogurt naturalny
- Sól, pieprz do smaku
- Koperek
Sposób przygotowania:
Parówki pokrój w talarki, a wszystkie warzywa w kostkę. Następnie dodaj kukurydzę i przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojony koperek. Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Kieszonki ze szpinakiem (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
- Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- Garść startego żółtego sera
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź. Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki. Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiecz do rumianego koloru.
Smacznej i udanej zabawy!