Przepis na jabłecznik

jablecznik

Jabłka z kruszonką i sosem maślano-jabłkowym

Składniki:

2 jabłka Gala Bracia Sadownicy

1 butelka Tłoczone Jabłko ze śliwką Bracia Sadownicy (lub inny wariant smakowy, np. Tłoczone Jabłko słodkie odmiany)

4 łyżki masła

Kruszonka:

100 g zimnego masła

100 g ksylitolu

150 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, umieścić w małym rondelku, zalać sokiem, uzupełnić wodą aby były przykryte i ugotować je przez 15 minut na wolnym ogniu, tak by były miękkie, ale miąższ ciągle zwarty.

W tym czasie na blacie pokroić masło na mniejsze kawałki. Dodać ksylitol, mąkę i kakao. Wszystko razem posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść palcami. Wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 8 minut.

Jabłka wyjąć z soku, wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby go zredukować do konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać po łyżce masła, cały czas mieszając, aby syrop połączył się z masłem.

Kruszonkę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć ciepłe jabłka i polać sosem maślano-jabłkowym.