Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Przepisy na wiosenne sałatki

Baldyga maj

Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!

 Za co kochamy wiosnę? Za piękną pogodę, spotkania z przyjaciółmi przy grillu oraz pyszne kolorowe warzywa i owoce. Tak, maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Mogą być one zarówno zdrowym śniadaniem, pożywnym obiadem, jak i lekką kolacją. Są niezwykle sycące, ale i uniwersalne – dzięki wykorzystaniu kolorowych warzyw będą prezentować się pięknie, pasują niemal na każdą okazję, a co najważniejsze, możecie dodać do nich niemal wszystkie produkty! Uwielbiacie wszelkiego rodzaju mięsa i sery? W takim razie koniecznie sprawdźcie nasze kulinarne pomysły.

  1. 1. Sałatka z jajkiem w koszulce (czas przygotowania: 30 min)

Składniki główne:

  • · Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • · Mix sałat ze szpinakiem
  • · Pomidorki koktajlowe
  • · Ogórek
  • · 2 jajka
  • · Twardy ser typu Grana Padano
  • · Szczypiorek
  • · Sól i pieprz

Składniki na dressing:

  • · 9 łyżek oliwy z oliwek
  • · 3 łyżki soku z cytryny
  • · 1 łyżka musztardy
  • · 1 łyżka miodu
  • · Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

  1. 2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • · Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga)
  • · Mieszanka sałat
  • · Roszponka
  • · Oscypek
  • · Uprażony słonecznik

Składniki na sos:

  • · 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • · 2 łyżki musztardy
  • · Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

  1. 3. Sałatka z kabanosem (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • · Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • · Roszponka
  • · Ser camembert
  • · Suszone pomidory
  • · Czarne oliwki
  • · Zalewa z suszonych pomidorów
  • · Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

 

Brzmi dobrze? Smacznego! 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież