Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Roladki z kiszki ziemniaczanej i kapustą

Roladki z kiszki ziemniaczanej

Grill inspirowany Kurpiami – grill z kiszki ziemniaczanej.

Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!

Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
  • 1 nieduża główka kapusty włoskiej
  • 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • mały pęczek szczypiorku
  • olej
  • sól i pieprz

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.

Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.

Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.

Podajemy ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież