Przepisy na białą kiełbasę ze śliwką

Biala kielbasa grill

Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

Galeria TUTAJ

Gdy na zewnątrz króluje słońce, nie sposób pozostać w domu. Lato to idealny czas, aby wraz z rodziną i przyjaciółmi cieszyć się naturą, zwłaszcza, że sezon grillowy trwa w najlepsze! Zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt? A może znudziły się Wam standardowe dania? Wystarczy dodać kilka produktów do menu, aby zwykłe spotkania przy grillu przeistoczyły się w odkrywanie nowych, pysznych smaków!

Bakłażan, cukinia, gruszka, suszone śliwki i morele. Wiele osób z chęcią sięga po te produkty w kuchni – stanowią bowiem nie tylko świetną przekąskę, ale są również ciekawym dodatkiem do głównych dań. Czy zastanawialiście się, jak smakowałyby potrawy grillowe z ich udziałem? W końcu kiełbasa biała, kaszanka i boczek nie muszą być podawane wyłącznie z chlebem, a kabanosy możecie śmiało wrzucić na ruszt i to w towarzystwie gruszki. Grillowe wariacje czas zacząć! Koniecznie sprawdźcie nasze pomysły.

  1. Biała kiełbasa ze śliwką i morelą (czas przygotowania: 45 min)

Składniki

  • 4 kiełbasy białe (np. grillowa nacinana z linii RACH CIACH GRILL od JBB Bałdyga)
  • Garść suszonych śliwek i moreli
  • Świeży tymianek
  • Przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:

Morele i śliwki namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Kiełbasę nakrój delikatnie w poprzek i posyp przyprawą grillową. Nabij namoczone owoce na wykałaczki i nakłuj nimi kiełbasy. Grilluj, aż mięso się zarumieni. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.

  1. Camembert z gruszką i kabanosem (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • 2 krążki sera camembert
  • 2 gruszki
  • Oliwa
  • Przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:

Kabanosy skrop oliwą i posyp przyprawą grillową. Gruszki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż. Ułóż na tacce wszystkie produkty. Grilluj po obu stronach, aż ser będzie miękki, a gruszki i kabanosy rumiane. Ser przewróć delikatnie na drugą stronę, aby skórka nie pękła.

  1. Bakłażanowe talarki w boczku (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 8-10 plasterków boczku (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Bakłażan
  • Kula sera mozzarella
  • Pomidor
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w poprzek w plastry, dopraw solą. Odstaw na ok. 10 minut, aż puści sok. Osusz plastry ręcznikiem papierowym. Grilluj bakłażana po obu stronach, aż lekko się zarumieni. Pomidora i ser mozzarella pokrój w plasterki. Ułóż je na zgrillowanym bakłażanie. Dopraw solą i pieprzem. Owiń całość plasterkami boczku i grilluj, aż się zarumieni.

  1. Cukinia faszerowana kaszanką (czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 2 kaszanki (np. grillowe od JBB Bałdyga)
  • Cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 g żółtego sera
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj, przekrój wzdłuż. Wydrąż środek i posól. Cebulę pokrój drobno a kaszankę na mniejsze części. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj kaszankę i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Połówki cukinii nadziej podsmażoną kaszanką. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłóż na talerz. Grilluj do miękkości cukinii.

 Macie apetyt na grillowanie? Życzymy smacznego!