Lato na talerzu

Udka marynowane w ziolowej maslance

Lato to czas słońca, relaksu i wspaniałych smaków natury. Mamy dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i owoców.

Z większą ochotą zabieramy się także za gotowanie. Każdy z nas ma swoje ulubione wakacyjne smaki – truskawki z cukrem, zupa kalafiorowa czy pomidory w śmietanie pobudzają apetyt i wspomnienia z wakacji spędzonych u dziadków. Kompozycja kultowych produktów takich jak: Kurczak Zagrodowy, świeża maślanka, delikatny serek wiejski i młode ziemniaczki z koperkiem przeniesie nas w cudowny, sielski klimat słonecznej, polskiej wsi. To prawdziwe lato na talerzu!

Uda z Kurczaka Zagrodowego pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim

Składniki:

  • 4 uda Kurczaka Zagrodowego
  • 500 ml maślanki
  • 1/2 pęczka natki, posiekanej
  • 3 łyżki posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ząbek czosnku, starty
  • 1 kg młodych ziemniaków, dokładnie umytych
  • oliwa lub masło
  • sól gruboziarnista
  • 2 serki wiejskie
  • mały pęczek koperku, posiekany

Sposób przygotowania:

Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je również na noc.

Ziemniaki podgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedzić, osuszyć, ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Uda wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda wyciągnąć z marynaty, podawać z ziemniakami i serkiem wiejskim szczodrze posypanymi koperkiem.

Smacznego!