Węgierskie langosze - przepis

Wegierskie langosze 1

Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą.

Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Decydując się w kuchni na minimalizm z pewnością odkryjemy, że egzotyczne składniki, wymyślne techniki kulinarne i pieczołowicie dopracowane proporcje przypraw bardzo często przegrywają w zestawieniu z najprostszymi kompozycjami smakowymi.

Nieskomplikowane gotowanie cieszy się coraz większym powodzeniem, szczególnie wśród osób, których grafik dnia zazwyczaj zapełniony jest do granic możliwości. Rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów. Paradoksalnie, to właśnie dodając do potrawy mniej składników możemy w pełni delektować się ich smakiem. Szczególnie, jeśli wybierzemy produkty wysokiej jakości, odznaczające się wyrazistym aromatem i dobrym składem. Ponadto proste receptury to jednocześnie idealna baza dla niezliczonej liczby potraw, których finalny smak zdefiniują dodatki, jakie zdecydujemy się wykorzystać. Wystarczy chwila namysłu, by przywołać w pamięci co najmniej kilkanaście możliwości serwowania naleśników, placków czy klusek.

Apetyczną i zaskakująco prostą propozycją, zarówno dla miłośników nieskomplikowanych kompozycji smakowych, jak i zwolenników szybkiego kucharzenia, są węgierskie langosze. Sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 świeża papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
  • sól do smaku

Wykonanie:

Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Składniki na langosze:

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 30 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 350 g sera aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.

Smacznego!