header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

Potrawy z jarmuzu

Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie.

Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.

Jarmuż na surowo

Pierwszym ze sposobów włączenia surowego jarmużu do codziennej diety są smoothies. Koktajl z kapusty może budzić pewne wątpliwości, tymczasem jarmuż w tej roli spełnia się doskonale. Przepysznie komponuje się z jabłkiem, bananem, pomarańczą, borówkami, mango, kiwi, imbirem czy ananasem. A z czym zmiksować liście jarmużu, gdy mamy ochotę na coś wytrawnego? Spośród warzyw możemy wybrać szpinak, awokado, zielonego ogórka, natkę pietruszki oraz seler naciowy. Kremową konsystencję nada z kolei mleko migdałowe, kokosowe lub kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Na jesienne chłody

Jak wszystkie gatunki kapusty, również jarmuż stanowi wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki. Całość posypywana jest tradycyjnym włoskim serem. – W polskiej wersji włoską zupę można posypać cieniutkimi piórkami sera żółtego, które z łatwością uzyskamy z pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw. Łagodnym dopełnieniem dla smaku jarmużu i kompozycji włoskich ziół stanie się przede wszystkim gouda oraz ser podlaski – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Zielona przekąska

Czy chipsy mogą być zarazem idealnie chrupiące i zdrowe? Jarmuż sprawia, że niemożliwe staje się możliwe. To właśnie jego pofalowane listki, porwane w drobne kawałki i skropione oliwą, pozwalają wyczarować przepyszną i dietetyczną zarazem przekąskę. Umyte i osuszone liście bardzo dokładnie mieszamy z dowolnym olejem, kontrolując jego ilość. Po wyłożeniu na blachę posypujemy ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, wędzoną papryką czy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany jarmuż pieczemy w temperaturze ok. 150oC nie dłużej niż 10 minut i przekąska na długie jesienne wieczory filmowe gotowa!

Aromatyczne pesto

Niekonwencjonalnym, lecz bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie w codziennej kuchni jarmużu jest również przygotowanie domowego pesto. Rozdrobnione robotem kuchennym listki łączymy z ząbkiem czosnku oraz płatkami migdałów, twardym serem lub serem żółtym utartym na bardzo drobnych oczkach i oliwą z oliwek. W roli przypraw wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. Wyraziste w smaku i wszechstronne pesto doskonale skomponuje się z makaronami, mięsem, tostami oraz gotowanymi warzywami.

 

Ribollita z jarmużem i aldamerem

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • ½ selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • ok. 2 l wody
  • sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
  • 5-6 liści jarmużu
  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.

Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Medyczna marihuana

    O marihuanie medycznej słyszymy od lat. Batalia o nią została niedawno wygrana. Dziś lekarze w Polsce mogą ją stosować. Na co pomaga?

    Co to jest?

    Medyczna marihuana, a tak na prawdę konopie lecznicze, to konopie, które są uprawiane według ściśle okreslonych prawem i przepisami norm. Przechodzą one kontrolę jakości w zgodzie z prawem międzynarodowym dotyczącym ziołowych produktów leczniczych. Nie są to zatem przypadkowo uprawiane rośliny niewiadomemgo pochodzenia – te są zakazane.

    Właściwości

    Więcej…  
  • Osocze bogatopłytkowe i nici liftingujące

    Osocze bogatopłytkowe zawiera czynniki wzrostu, które pobudzają skórę do regeneracji. Z kolei za pomocą rozpuszczalnych nici PDO wykonać można mało inwazyjny lifting. Stosując obydwie terapie jednocześnie, uzyskujemy lepsze efekty i modelujemy twarz we wszystkich wymiarach.

    Jak przebiega „lifting wampira?”.

    Zabieg polega na:

    1. Uzyskaniu osocza z własnej krwi Pacjenta.

    Od osoby, która poddaje się zabiegowi, pobierana jest krew do specjalnych probówek, które następnie są wirowane.

    Więcej…  
  • Algi morskie

    Algi morskie zawierają wszystkie znane rodzaje minerałów i substancji śladowych, w zbilansowanej dawce, dzięki czemu nasz organizm przyswaja je prawidłowo. Wzmacniają naszą odporność, pomagają w regeneracji np. po chemioterapii, oczyszczają, usuwają metale ciężkie, a także ułatwiają trawienie i odchudzanie. Cenionym źródłem alg są czyste wody Islandii.

    Od wieków.

    Algi morskie zaliczane są do podwodnego świata glonów, czasem przypominają lądowe zarośla lub krzaki. Dzielą się na brązowe (brunatnice), czerwone (krasnorosty), zielone (zielenice) i mikroalgi.

    Więcej…  
  • Kosmetyki mineralne

    Mineralne podkłady, korektory i pudry nie zawierają dodatków chemicznych, konserwantów, ani parabenów, a ich skład zamyka się w kilku składnikach. Sypka formuła i brak fazy wodnej eliminuje rozwój bakterii. Dzięki temu kosmetyki mineralne nie powodują podrażnień, alergii czy zatykania porów.

    Zakazane składniki.

    Kosmetyki mineralne różnią się od wszystkich tych, których zwykle używamy. Nie znajdziemy w nich substancji szkodliwych i drażniących, które mogą wywołać reakcje alergiczne tj.:

    Więcej…  
  • Miód - lecznicze własciwości

    Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty. „Tego, co one robią, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”, jak mówi prof. Ryszard Czarnecki. W trakcie wytwarzania przez pszczoły/robotnice miodu, powstaje oprócz pyłku kwiatowego, także mniej znana, ale bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą. Ma znacznie bogatszy skład i wysoką przyswajalność (na poziomie 80 %, podczas gdy pyłek pszczeli tylko ok. 20%).

    Więcej…  
  • Duszności - czy jest się czego bać?

    Atak duszności zawsze jest niepokojący. Człowiek zaczyna mieć problem ze złapaniem powietrza w płuca, płycej oddycha, akcja serca zwalnia. Może pojawić się uczucie paniki.

    Przyczyny

    Duszności mogą mieć charakter ostry, przedostry i przewlekły.

    Przedostre duszności mogą być spowodowane min. zapaleniem płuc, chorobą wieńcową czy wysiękiem do osierdzia. Ostre duszności występują zwykle nagle, w ciągu kilku minut. Ich przyczyną może być min. zatorowość płucna, odma opłucnowa, astma, utkwienie ciała obcego, dławica piersiowa, zawał serca, niewydolność serca, nerwica.

    Więcej…  
  • Zapalenie skóry z powodu radioterapii

    Radioterapia, niszcząca komórki nowotworowe, powodować może popromienne zapalenie skóry. Występują wówczas oparzenia, suchość, zaczerwienienie, świąd czy złuszczanie i pękanie naskórka. Do zmniejszenia stanu zapalnego zaleca się stosowanie preparatów łagodzących.

    Na czym polega radioterapia?

    aguastop

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapalenie wątroby typu C

Wirusowe zapalenie wątroby typu C (HCV) prowadzi do zapalenia wątroby i jej uszkodzenia. Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt z krwią zakażonego, czyli głównie w trakcie zabiegów medycznych i kosmetycznych.

Więcej…

Zapalenie wątroby typu B

Wirusowe zapalenie wątroby typu B może przebiegać bezobjawowo w przypadku osób z dużą odpornością na wirusy lub wywoływać takie objawy, jak: gorączka, bóle stawów, bóle mięśni,

Więcej…

Zapalenie wątroby typu A

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa) jest to ostra choroba zakaźna prowadząca do uszkodzenia wątroby. Zdecydowana większość zakażeń spowodowana jest spożyciem wody zakażonej wirusem lub żywności (np. owoców, warzyw) mającej styczność z wodą skażoną fekaliami.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie