header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jak zmienić dietę

Dieta bez wyrzeczen

Nowy rok, zdrowy rok – jak zmienić dietę na lepszą bez wyrzeczeń?

 

Styczeń to miesiąc, w którym składamy sobie najwięcej obietnic, licząc się jednocześnie z tym, że o większości z nich szybko zapomnimy. Noworoczne postanowienia nie muszą być jednak niemożliwe do spełnienia, jeśli realizować je będziemy powoli i z rozmysłem. Dlatego też, zamiast z dnia na dzień przechodzić na rygorystyczną dietę, warto wprowadzić niewielkie zmiany, które poprawią jakość naszej codziennej diety i bardzo szybko staną się niezauważalnym nawykiem.

Zdrowe odżywianie nie musi bazować tylko i wyłącznie na ograniczeniach. Wiele dobrego przyniesie już samo włączenie do menu najcenniejszych dla zdrowia składników. Dzięki nim poprawimy w nowym roku jakość diety, bez konieczności z natychmiastowego rezygnowania z ulubionych przysmaków, a dobre nawyki żywieniowe mają szansę zostać z nami na dłużej.

Świeży pomysł na lunch

Warzywa i owoce powinny odgrywać bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie. Nie bez powodu znajdują się aż na drugim miejscu w piramidzie żywienia. To właśnie w nich znajduje się najwięcej witamin, błonnika i soli mineralnych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najlepiej jest włączyć owoce i warzywa do każdego posiłku, jednak często jest to dość trudnym zadaniem. Aby każdego dnia zapewnić sobie minimum 0,5 kg warzywno-owocowych dobrodziejstw, warto w sprytny sposób wprowadzić je do codziennej diety. Na przykład przygotowując proste i przepyszne smoohies, które możemy zabrać ze sobą do pracy. Ponadto pokrojone w drobne kawałki marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, a nawet listki jarmużu staną się smakowitą i zdrową przekąską w czasie pracy. Zabiegane osoby mogą również docenić urok domowych zup, które po odpowiedniej pasteryzacji mogą być przechowywane w lodówce nawet przez kilka do kilkunastu tygodni. Nie jest konieczne także codzienne gotowanie bulionu. Wystarczy raz na jakiś czas ugotować większą ilość i następnie zamrozić go w foremkach do lodów. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców warto także przechowywać część z nich w zamrażarce. W ten sposób mogą utracić część swoich cennych witamin, niemniej strata ta nie przekracza 40%, w związku z czym nadal wzbogacą naszą dietę o wartościowe składniki.

Dieta na bogato

Podczas rutynowych zakupów zwróćmy uwagę także na produkty obfitujące w inne cenne dla zdrowia substancje, niż tylko witaminy i sole mineralne. Wśród owoców na uwagę zasługują z pewnością ciemne winogrona, bogate w resweratrol – bardzo silny antyoksydant, pozytywnie wpływający na układ naczyniowo-sercowy. Ten nieco egzotycznie brzmiący związek zawarty jest w skórkach owoców, a także w produkowanym z nich winie. Znajdziemy go również w owocach jagodowych, jabłkach i orzechach, a nawet w kakao. Najnowsze badania wykazały ponadto, że substancja ta dobrze wpływa na hipokamp, czyli część mózgu gdzie warunkowane są procesy uczenia się, zapamiętywania oraz stany emocjonalne. Istotnym dla równowagi organizmu jest także kojarzony przede wszystkim z branżą kosmetyczną koenzym Q10. W istocie odpowiedzialny jest on za powstawanie w komórkach energii, co zapewnia optymalną pracę całego organizmu. Jego brak może skutkować odczuwaniem nadmiernego zmęczenia i spadkiem odporności, zatem włączmy do diety ryby, produkty pełnoziarniste, szpinak  i brokuły. Koenzym ten najlepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego dania na bazie tych składników warto urozmaicić dodatkiem przykładowo oliwy z oliwek. Znanymi od lat dobrodziejstwami są także nasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, magnez, witamina C oraz D, której najbardziej brakuje nam podczas najmniej słonecznych miesięcy.

Z zaufanego źródła

Jakość produktów definiuje także ich skład oraz to, skąd owe składniki pochodzą. Wybierając wędliny, sery czy pieczywo koniecznie zapoznajmy się z etykietą, by nieświadomie nie kupić produktów nasyconych substancjami chemicznymi. – W przypadku produktów mleczarskich im krótsza lista składników tym lepiej. Najważniejsze jest oczywiście mleko, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka oraz sól. To one powinny znajdować się na początku składu. Niedopuszczalne są natomiast soja, kolagen oraz azotan potasu. Czytając etykietę nie zniechęcajmy się pobieżnie dostrzeżonymi nieznanymi nazwami. Przykładem może być barwnik annato (E160B), którego pochodzenie jest naturalne, a wytwarzany jest z nasion tropikalnego drzewa południowoamerykańskiego. Podobnie rzecz się ma w przypadku chlorku wapnia, którego nie należy się obawiać. Jego dodatek sprawia między innymi, że ser jest bogatszy w wapń i fosfor – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Nowy rok może stać się znacznie zdrowszy, jeśli zamiast wprowadzać ograniczenia w naszej diecie, zdecydujemy się na kilka niewielkich, lecz jakże istotnych ulepszeń.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  
  • Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

    Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

    Glinka marokańska w kosmetyce.

    We wschodniej części Maroka, na skraju średniego Atlasu, występują złoża glinki, która od starożytności stosowana jest, przez mieszkańców Afryki Północnej i niektórych regionów Bliskiego Wschodu.

    Więcej…  
  • Słabe zęby w genach

    Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.

    Zamiast rodziców, wiń nawyki

    Człowiek rodzi się z 23 parami chromosomów, w których zapisana jest informacja genetyczna. W zależności od dominacji genu w tej układance, u dziecka może rozwinąć się szczególna cecha lub choroba. Ile razy słyszeliśmy teorie, że kiepskie uzębienie dziedziczy się w genach?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapaść krążeniowa

Zapaść krążeniowa jest to ostra niewydolność krążenia prowadząca do znacznego obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia jej dopływu do mózgu, mogących doprowadzić do zgonu.

Więcej…

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych – to ostra infekcja układu nerwowego spowodowana przez wirusy, bakterie, pasożyty lub grzyby.

Więcej…

Zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia – dochodzi do niego wskutek przeciążenia psychicznego i/lub fizycznego organizmu (najczęściej na skutek obciążającej pracy).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie