header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Curry rybne z serkiem

Aksamitne curry rybne z serkiem topionym 1

Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy.

Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.

Prezentowaną co roku listę kulinarnych trendów na najbliższe miesiące warto potraktować nie tyle dosłownie, ile jako formę inspiracji dla tworzenia zupełnie nowych, własnych kompozycji smakowych. Czas zweryfikuje, które z najbardziej niezwykłych propozycji zostaną z nami na dłużej. Tymczasem warto poszukać wśród nich pomysłów, które z pewnością warto wprowadzić w życie.

Żywność na wagę złota

trendy kulinarneBardzo praktycznym i wartym naśladowania trendem jest zmiana podejścia względem wykorzystania produktów. W tym roku jeszcze silniej będzie dostrzegalna tendencja związana z maksymalnym zużyciem kupionych składników oraz gotowaniem w taki sposób, by nie marnować żywności. – Na wartości stale zyskiwać będą również produkty lokalne, rzemieślnicze, charakteryzujące się dobrym składem oraz zawierające składniki pochodzenia naturalnego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. W 2018 roku znacznie bardziej popularne powinno stać się gotowanie w domu, co pozwoli zachować większą kontrolę nad tym, co w istocie trafia do naszego menu. Utrzyma się również moda na potrawy przygotowane w misce (Buddha bowl), diety bazujące na sokach owocowych i warzywnych, a także produkty bogate w witaminy i probiotyki. Uważniejszy dobór elementów jadłospisu wiąże się przede wszystkim z rosnącą świadomością wśród konsumentów, których w pełni usatysfakcjonować może jedynie smak połączony z odpowiednią zawartością wartościowych składników odżywczych. – Zgodnie z prognozami większym powodzeniem zaczną cieszyć się pełnotłuste produkty mleczne – takie jak mleko, sery żółte oraz masło – które, pomimo wysokiej kaloryczności, bogate są przede wszystkim w wapń, witaminę D, białko oraz sprzężony kwas linolowy, pomagający zachować smukłą sylwetkę – dodaje ekspert MSM Mońki.

Eksplozja nowych smaków

Obok ogólnych tendencji i kierunków, ku którym zmierzać będą kwestie związane z żywieniem, nie sposób pominąć najciekawszych potraw, jakie zaproponują restauratorzy. W tym roku z pewnością nie zabraknie kulinarnych eksperymentów, mających na celu stworzenie nowego dania, w wyniku połączenia dwóch innych receptur. Ich efektem są na przykład rożki bacone, wykonane z boczku i wypełnione nadzieniem, czy pieczone wzorem pączków gofry – wonuty. Cukiernicy coraz częściej wykorzystywać będą drukarki 3D, tworząc słodycze tak doskonałe, że aż przeczące zasadom fizyki. Obok zielonej matchy do kuchni wkroczy także pandan o intensywnym, limonkowym odcieniu. Zaobserwować też będzie można powrót do kuchni wschodniej – zarówno tej bliższej, jak i dalszej. Poza eksploracją zasobów kuchni koreańskiej najmodniejszym dodatkiem roku ma stać się pikantna harissa z czosnku i chili, pochodząca z Tunezji i Libii, a także inne intensywne przyprawy, takie jak szafran, kurkuma, pieprz cayenne, chrzan, cynamon, imbir i kminek, co z pewnością ucieszy miłośników między innymi kuchni indyjskiej oraz kultowego curry. Złocista kompozycja przypraw smakowicie skomponuje się z delikatnymi filetami rybnymi w gęstym, kremowym sosie na bazie serka topionego i mleka kokosowego.

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średni pomidor
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak możemy ochronić się przed atakiem kleszczy?

    Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty – odpowiada lek. med. Izabela Fengler, internista w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Wiosenne alergie

    Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.

    Po kilku miesiącach tęsknoty za słońcem i zielenią, w końcu nadchodzą pierwsze dni wiosny. Zachwyt nad nimi wielu z nas utrudnia jednak alergia na pyłki.

    Więcej…  
  • Digitalizacja – wyzwanie dla oczu

    Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej rozprzestrzenianie się jest tak szybkie jak rozwój nowoczesnych technologii. Jeśli spędzasz przed ekranem smartfona i komputera co najmniej 2 godziny dziennie i zauważasz u siebie takie objawy jak pieczenie lub swędzenie oczu, nieostre widzenie, suchość pod powiekami czy bóle głowy, ta przypadłość może dotyczyć również Ciebie.

    Więcej…  
  • Poziom glukozy we krwi

    Monika StachowiczDentystę może zainteresować teraz poziom glukozy we krwi. Powód? Plaga cukrzycy!

    Warszawa: dentyści coraz częściej pomagają diagnozować cukrzycę

    Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej,  a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.

    Epidemia cukrzycy, także w Polsce?

    Na całym świecie rośnie liczba osób chorych na cukrzycę.

    Więcej…  
  • Łysienie

    Problem drastycznie wypadających włosów wpływa nie tylko na zmianę wyglądu, ale również na psychikę. Utrata włosów często obniża pewności siebie, jest powodem narastających kompleksów, a nawet depresji. Z problemem łysienia zmaga się coraz więcej osób. Z pomocą przychodzi nowoczesna i niechirurgiczna metoda walki z łysieniem - mikropigmentacja skóry głowy.

    Polacy, jak wynika z badań należą do czołówki najbardziej łysiejących narodów na świecie. Problem utraty włosów dotyka osoby w różnym wieku, bez względu na płeć.

    Więcej…  
  • Jaką pomóc obolałym dziąsłom?

    Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy stnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.

    Schorzenia przyzębia dotykają ogromną część społeczeństwa.

    Więcej…  
  • Wiosenna odnowa organizmu

    Organizm po zimie jest wyczerpany częstszymi infekcjami czy dietą bogatą w tłuszcz i węglowodany. Dlatego obecnie jest idealny czas na zmiany, na rozpoczęcie regularnej aktywności fizycznej czy przejście na zdrową dietę. Jednak wiosenną odnowę powinniśmy zacząć od badań laboratoryjnych, zarówno podstawowych (morfologia, poziom glukozy), jak i bardziej specyficznych.

    Czas na zmiany.

    Wiosna to idealny czas na zmiany! Mamy ochotę zacząć się ruszać, zdrowo odżywiać, korzystać z życia.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Afta

Afta jest to niewielkie, ale bolesne owrzodzenie jamy ustnej. Do czynników sprzyjających powstawaniu aft można zaliczyć: alergię, niewłaściwą dietę, zmęczenie, długotrwały stres, osłabienie, leki na anginę, zmiany hormonalne, źle dobrane protezy.

Więcej…

Afazja

Afazja jest to niezdolność do mówienia, dotykająca osoby które poprzednio nie miały z tym problemów. Pojawia się ona nagle, z reguły wskutek udaru powodującego niedokrwienie obszarów mózgu odpowiadających za mowę i rozumienie mowy.

Więcej…

Zatrucie alkoholem

Zatrucie alkoholem jest to stan w którym oprócz objawów charakterystycznych dla upojenia alkoholowego występują inne, zagrażające życiu objawy. Zatrucie alkoholem rozwija się w kilku fazach.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie