header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Curry rybne z serkiem

Aksamitne curry rybne z serkiem topionym 1

Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy.

Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.

Prezentowaną co roku listę kulinarnych trendów na najbliższe miesiące warto potraktować nie tyle dosłownie, ile jako formę inspiracji dla tworzenia zupełnie nowych, własnych kompozycji smakowych. Czas zweryfikuje, które z najbardziej niezwykłych propozycji zostaną z nami na dłużej. Tymczasem warto poszukać wśród nich pomysłów, które z pewnością warto wprowadzić w życie.

Żywność na wagę złota

trendy kulinarneBardzo praktycznym i wartym naśladowania trendem jest zmiana podejścia względem wykorzystania produktów. W tym roku jeszcze silniej będzie dostrzegalna tendencja związana z maksymalnym zużyciem kupionych składników oraz gotowaniem w taki sposób, by nie marnować żywności. – Na wartości stale zyskiwać będą również produkty lokalne, rzemieślnicze, charakteryzujące się dobrym składem oraz zawierające składniki pochodzenia naturalnego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. W 2018 roku znacznie bardziej popularne powinno stać się gotowanie w domu, co pozwoli zachować większą kontrolę nad tym, co w istocie trafia do naszego menu. Utrzyma się również moda na potrawy przygotowane w misce (Buddha bowl), diety bazujące na sokach owocowych i warzywnych, a także produkty bogate w witaminy i probiotyki. Uważniejszy dobór elementów jadłospisu wiąże się przede wszystkim z rosnącą świadomością wśród konsumentów, których w pełni usatysfakcjonować może jedynie smak połączony z odpowiednią zawartością wartościowych składników odżywczych. – Zgodnie z prognozami większym powodzeniem zaczną cieszyć się pełnotłuste produkty mleczne – takie jak mleko, sery żółte oraz masło – które, pomimo wysokiej kaloryczności, bogate są przede wszystkim w wapń, witaminę D, białko oraz sprzężony kwas linolowy, pomagający zachować smukłą sylwetkę – dodaje ekspert MSM Mońki.

Eksplozja nowych smaków

Obok ogólnych tendencji i kierunków, ku którym zmierzać będą kwestie związane z żywieniem, nie sposób pominąć najciekawszych potraw, jakie zaproponują restauratorzy. W tym roku z pewnością nie zabraknie kulinarnych eksperymentów, mających na celu stworzenie nowego dania, w wyniku połączenia dwóch innych receptur. Ich efektem są na przykład rożki bacone, wykonane z boczku i wypełnione nadzieniem, czy pieczone wzorem pączków gofry – wonuty. Cukiernicy coraz częściej wykorzystywać będą drukarki 3D, tworząc słodycze tak doskonałe, że aż przeczące zasadom fizyki. Obok zielonej matchy do kuchni wkroczy także pandan o intensywnym, limonkowym odcieniu. Zaobserwować też będzie można powrót do kuchni wschodniej – zarówno tej bliższej, jak i dalszej. Poza eksploracją zasobów kuchni koreańskiej najmodniejszym dodatkiem roku ma stać się pikantna harissa z czosnku i chili, pochodząca z Tunezji i Libii, a także inne intensywne przyprawy, takie jak szafran, kurkuma, pieprz cayenne, chrzan, cynamon, imbir i kminek, co z pewnością ucieszy miłośników między innymi kuchni indyjskiej oraz kultowego curry. Złocista kompozycja przypraw smakowicie skomponuje się z delikatnymi filetami rybnymi w gęstym, kremowym sosie na bazie serka topionego i mleka kokosowego.

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średni pomidor
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak opóźnić starzenie się skóry?

    Skóra zaczyna się starzeć już po 25. roku życia. Na początku oznaki są mało widoczne, gdyż skóra stale się odnawia - w ciągu 28 dni nowe komórki zastępują stare. Jednak z czasem cykl regeneracji zaczyna się wydłużać. Aby jak najdłużej zachować młody wygląd skóry, należy zadbać o regularny odpoczynek i odpowiednią ilość snu, pić odpowiednią ilości wody, dbać o aktywność fizyczną, zapewnić zbilansowaną dietę bogatą w warzywa, unikać używek oraz stosować kremy do pielęgnacji twarzy.

    Więcej…  
  • Zdrowy styl życia

    Zniechęceni niepowodzeniami w realizowaniu noworocznych postanowień coraz częściej z nich rezygnujemy i od razu poddajemy się walkowerem. Dlaczego nie udaje się ich spełnić? Bo zwykle chcemy osiągnąć zbyt dużo i zbyt szybko. Efekty? Podobne jak w przypadku nierozsądnego odchudzania i bolesnego efektu jo-jo. Zamiast porywać się z motyką na słońce lepiej… złe nawyki zmieniać w dobre małymi kroczkami. Oto 12 kroków, które w ciągu 12 miesięcy pozwolą nam zacząć prowadzić zdrowy styl życia.

    Więcej…  
  • Udar niedokrwienie mózgu

    Migotanie przedsionków jest groźną arytmią, która pięciokrotnie zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu. Migotanie przedsionków nie zawsze łatwo zdiagnozować, ale na co dzień warto zwrócić uwagę, czy u naszych bliskich – szczególnie rodziców i dziadków, osób w podeszłym wieku, serce bije miarowo. Jeśli nie, może to być sygnał, że potrzebna jest szczegółowa diagnostyka i leczenie arytmii – po to, by chronić naszych bliskich przed udarem niedokrwiennym mózgu, grożącym kalectwem lub śmiercią

    Więcej…  
  • Termolifting zastosowanie

    Radiofrekwencja frakcyjna mikroigłowa, nazywana termoliftingiem, jest alternatywą dla chirurgii plastycznej. Łączy w sobie 2 metody: fale elektromagnetyczne (ogrzewanie tkanek) i nakłucia mikroigłami (samoregeneracja). Dzięki temu pobudza wywarzanie włókien kolagenowych i elastynowych, wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt.

    Do tej pory laseroterapia.

    Do niedawna prym wśród zabiegów, które mają na celu przebudowę tkanek, likwidację blizn, rozstępów, ujednolicenie struktury i kolorytu skóry oraz lift rejonów zabiegowych, wiodła laseroterapia.

    Więcej…  
  • Opuncja figowa - naturalny botoks

    Z nasion opuncji figowej, czyli jednego z kaktusów, wytwarza się najcenniejszy olej na świecie. Nazywany jest naturalnym botoksem, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatkowo kupić można macerat z jej kwiatów w oleju arganowym. Jednak opuncja znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce, gdyż wytwarza się z niej błonnik i produkty spożywcze.

    Kobiety wschodu od tysięcy lat stosują olejki z opuncji figowej (kaktus z gatunku Opuntia Ficus Indica) do pielęgnacji twarzy i dłoni, a także okolic oczu, dekoltu i szyi.

    Więcej…  
  • Przygotowania do jazdy na nartach

    Zanim wyjedziemy na narty, należy oprócz sprzętu, przygotować przede wszystkim nasze stawy. W tym celu stosujmy dietę bogatą w białko, kolagen oraz witaminę D i C. Można wspomóc się suplementami z alg, które zawierają dobrze przyswajalne minerały. Poza tym należy regularnie ćwiczyć, aby zadbać o ruchomość stawów, jak i ogólną kondycję organizmu.

    Jak zbudowane są stawy.

    Staw to ruchome połączenie przynajmniej 2 kości, które umożliwia im poruszanie się względem siebie.

    Więcej…  
  • Aktywność fizyczna seniora w zimie

    Choć za oknem zimno i nieprzyjemnie, nie warto rezygnować z przebywania na dworze. Nawet w zimne i mroźne dni dobrze zrobić sobie nawet krótki spacer. W zimie wcale nie musimy rezygnować z  fizycznej aktywności. Wymówkami w tym okresie stają się przede wszystkim skrócony dzień, niekorzystna aura lub chęć uniknięcia zachorowań na typowe o tej porze roku dolegliwości – przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia gardła, oskrzeli, płuc, itp. Jednak należy pamiętać, iż sportowy zastój wiąże się z negatywnymi skutkami.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zaćma starcza

Zaćma starcza – jest to zmętnienie soczewki będące wynikiem zmian zachodzących w oku w procesie starzenia się. Zaćma może przybierać postać początkową lub dojrzałą- ze zmętnieniem całej soczewki.

Więcej…

Ryczałt energetyczny

Ryczałt energetyczny przysługuje kombatantom oraz innym uprawnionym na mocy ustawy kombatanckiej; żołnierzom przymusowo zatrudnianym w kopalniach węgla, kamieniołomach, zakładach rud uranu i batalionach budowlanych; jak również uprawnionym wdowom i wdowcom po kombatancie/żołnierzu przymusowo zatrudnianym.

Więcej…

Ekwiwalent pieniężny z tytułu prawa do bezpłatnego węgla

Ekwiwalent pieniężny z tytułu prawa do bezpłatnego węgla przysługuje emerytom lub rencistom z kopalń zlikwidowanych, którzy są uprawnieni do bezpłatnego węgla, a świadczenie uzyskali do końca 2006 roku. Prawo do ekwiwalentu przysługuje także pozostałym uprawnionym członkom rodziny.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie