header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Pomysł na obiad z piekarnika

Musaka 1

Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

Niezapowiedziana wizyta, leniwy weekend, pusta lodówka, brak czasu – kulinarną odpowiedzią na każdy z tych problemów jest znana wszystkim zapiekanka. Choć kojarzy się z szybkim i prostym daniem, które ma za zadanie głównie poskromić apetyt, posiada ona także zupełnie inne, wysmakowane oblicze. Zapiekane w piecu potrawy są bowiem obecne w prawie każdej kulturze i mienią się zarówno feerią barw, jak i bogactwem smaków, mimo że wszystkie powstają tylko w jednym naczyniu.

Przyrządzane w piekarniku dania jednogarnkowe różnią się między sobą w zależności od kraju, z którego pochodzą. Inspirację na zapiekany obiad można znaleźć nie tylko w kuchni włoskiej i francuskiej, ale również angielskiej, greckiej i marokańskiej. Zapiekanie może przybierać dwie różne formy – w otwartym naczyniu lub pod przykrywką.

Spod pokrywki

Jeśli bliskie jest nam stwierdzenie, że dania przygotowywane dłużej są smaczniejsze, z pewnością dość rzadko decydujemy się na przyrządzenie prostej i szybkiej zapiekanki. Warto pamiętać niemniej, że w piekarniku możemy nie tylko „zapiekać”, ale i dusić. Nieco dalszą rodziną zapiekanek są dania, które powstają w naczyniu z pokrywką. W taki sposób nie uzyska ono co prawda chrupiącej skórki, zyska jednak pełnię smaku, którą może zagwarantować tylko jeden składnik – czas. Duszone pod przykryciem w umiarkowanej temperaturze dania to idealne połączenie prostoty i smaku. Po pierwsze – wystarczy, że składniki odpowiednio przygotujemy, przełożymy do naczynia, przyprawimy i wstawimy do pieca. Dalsza część wykona się „sama”. W przeciwieństwie do pichcenia na kuchence, duszenie dań pod przykryciem w piecu nie wymaga stałego mieszania z tej prostej przyczyny, że podgrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, a nie tylko od spodu. W związku z tym gotowe będzie szybciej, a ryzyko przypalenia stanie się znacznie mniejsze. Metoda ta jest doskonała do przygotowania dań jednogarnkowych, takich jak francuski ragout, marokański tadżin, węgierski gulasz, nie wspominając o pieczeniach, duszonych rybach oraz curry.

Smak na smaku

Znacznie popularniejszym sposobem przygotowania zapiekanki jest natomiast ułożenie składników warstwowo. Dzięki temu danie będzie wyglądało estetycznie, a smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną, tworząc kompletną i wyjątkowo aromatyczną całość. Ponadto umiejętne rozmieszczenie kolejnych warstw wpłynie zarówno na smak, jak i strukturę dania. – Jednym z najpopularniejszych składników pozwalających zachować zwartą strukturę zapiekanek jest ser żółty, który jednocześnie szybko topi się w wysokich temperaturach, ale i szybko zastyga po wyjęciu z pieca – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. To właśnie tarty ser idealnie uzupełnia recepturę klasycznej, włoskiej lasagne. Innym popularnym daniem zapiekanym w piekarniku jest musaka, która wywodzi się z kuchni greckiej. Tutaj podstawą są nie płaty makaronowe, a cienkie plastry bakłażana, które dopełnia dodatek pomidorów, mięsa, sosu beszamelowego oraz oczywiście tartego sera. Ale czy komponując zapiekankę musimy kierować się konkretnym przepisem? Absolutnie nie. Aby stworzyć danie, które spełni nasze kulinarne wymagania, najlepiej w naczyniu ułożyć swoje ulubione składniki. Co ciekawe, dzięki zapiekankom z łatwością wkomponujemy do menu także te warzywa, które nieco zbyt długo leżały w kuchni. Wysoka temperatura, aromatyczny sos i towarzystwo innych składników z pewnością na nowo wydobędą tkwiący w nich aromat.

Wiosenna zapiekanka z serem żółtym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.

W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak widzą Polacy po 55. roku życia?

    Jak wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia blisko 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku. Zaburzenia widzenia często są nie tylko naturalnym skutkiem starzenia, ale mogą świadczyć o rozwoju poważnych chorób oczu, takich jak jaskra, AMD, zaćma lub choroby ogólnoustrojowej w tym cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

    Więcej…  
  • Cukrzyca jak sobie z nią radzić

    Mandaryna Fot Voyo BakiewiczPiosenkarka Marta Wiśniewska o tym, że choruje na cukrzycę typu 1 dowiedziała się, gdy była w ciąży. Z chorobą zmaga się już 15 lat i zdecydowała się opowiedzieć, jak rozwój medycyny wpływa na życie chorych z cukrzycą, jakie znaczenie mają dla nich innowacje oraz czego im brakuje. Diagnoza choroby przewlekłej jest trudnym momentem – jak Pani życie zmieniło się po diagnozie cukrzycy typu 1? Czy musiała Pani zmienić swoje plany?

    Więcej…  
  • Jesienna chandra, jak z nią walczyć

    Wiosną i latem czujemy przypływ energii i motywacji – przechodzimy na diety, stajemy się bardziej aktywni, rozwijamy zainteresowania, odkrywamy nowe smaki, odpoczywamy, remontujemy mieszkanie i odliczamy dni do długo wyczekiwanego urlopu. Gdy przychodzi jesień, a wraz z nią dni stają się coraz krótsze, a pogoda powoli przestaje rozpieszczać, dopada nas zniechęcenie i spadek nastroju. Jak z nimi walczyć i móc jak najdłużej „zatrzymać lato”?

    Więcej…  
  • Każdy Pacjent jest inny

    Zalecenia i stanowiska towarzystw naukowych są bardzo potrzebne – podsumowują najnowszą wiedzę naukową i wnioski z praktyki klinicznej oraz pomagają lekarzom podejmować trafne decyzje terapeutyczne. Nie należy jednak trzymać się ich bezwzględnie – w każdym przypadku i bez zastrzeżeń – stwierdzili eksperci Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego podczas XXII Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Krakowie.

    Wytyczne - uwaga na pułapki!

    Rola zaleceń towarzystw naukowych jest w medycynie bardzo ważna.

    Więcej…  
  • Diagnostyka chorób serca

    Zastosowanie technik radioizotopowych w diagnostyce chorób serca pozwala na precyzyjne i bezpieczne wykrycie schorzeń układu sercowo-naczyniowego już na bardzo wczesnym etapie rozwoju choroby. Jest przy tym dobre dla pacjenta i efektywne kosztowo – stwierdzili eksperci Sekcji Kardiologii Nuklearnej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej podczas XXII Międzynarodowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Krakowie.

    Techniki radioizotopowe - dobre dla pacjenta i systemu

    Więcej…  
  • Woda różana oczyszcza i łagodzi

    Woda różana powstaje w procesie wytwarzania olejku różanego. Nie tylko oczyszcza i tonizuje, ale również łagodzi podrażnienia. Dlatego zalecana jest również do cery wrażliwej i trądzikowej. Warto wypróbować wodę, która powstaje z płatków róży damasceńskiej, zwanej najcenniejszym kwiatem na świecie.

    Działanie wody różanej na skórę znane było kobietom już w starożytności. Mówi się, iż z korzystała z niej sama Kleopatra. W krajach arabskich, z dobrodziejstw wody różanej, korzysta się do dziś - nie tylko w celu oczyszczania twarzy czy mycia włosów, ale również jako dodatek kulinarny.

    Więcej…  
  • Skóra po wakacjach potrzebuje regeneracji

    Joanna Wisniewska GorynLato to dla wielu z nas ulubiona pora roku. Słońce, wysokie temperatury, kąpiele w morzu czy basenie – tak najczęściej mijają nam długie, ciepłe i wakacyjne dni. Niestety, takie formy spędzania czasu niekorzystnie wpływają na stan naszej skóry, która po lecie często jest przesuszona, podrażniona czy pełna przebarwień. Pomocą dla wymagającego regeneracji i pielęgnacji ciała, stają się wtedy zabiegi z zakresu medycyny estetycznej – warto je wykonać, by przywrócić cerze promienność i blask.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Metoda Holtera

Metoda Holtera - badanie wykorzystywane jest w diagnozowaniu chorób serca. Umożliwia rejestrowanie pracy serca w trakcie wykonywania codziennych czynności, przez 24 godziny na dobę.

Więcej…

Karetki – rodzaje

Podstawowe (P) - najczęściej spotykane. Zespół składa się z minimum dwóch ratowników medycznych/pielęgniarek, bez lekarza. Jeżeli żadna z osób nie posiada uprawnień do prowadzenia karetek, trzecią osobą jest kierowca.

Więcej…

Mammografia

Mammografia jest to najbardziej skuteczne badanie w diagnostyce raka piersi, pozwalające na wykrycie nowotworu w bardzo wczesnym stadium. W badaniu wykorzystywane jest promieniowanie rentgenowskie, w minimalnej dawce. 

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie