header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Herbaciany poradnik

Herbaciany poradnik dla smakoszy

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty - czarna, zielona czy owocowa.

Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik. Informacje w nim zebrane z pewnością ułatwią profesjonalne zaparzanie herbaty.

Herbata czarna

Liściasta: W celu uzyskania najlepszego naparu powinno się zalać liście herbaty wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać około 5-7 minut. Do szklanki o pojemności 250 ml trzeba wsypać łyżeczkę (2,5g) suszu, a jeśli przygotowujesz napar w imbryku to wsyp do niego tyle łyżeczek herbaty ile gości przewidujesz, plus jedną dodatkową.

Ekspresowa: Aby przygotować smaczną herbatę trzeba ją zalać wodą o temperaturze 100 stopni, zostawiając w niej torebkę na około 4 minuty.

Herbata zielona

Liściasta: Chcąc przygotować prawidłowo herbatę musimy ostudzić wodę do temperatury około 90 stopni. Zieloną herbatę powinno zaparzać się od 3 do 6 minut pod przykryciem, dzięki czemu zachowamy jednakową temperaturę i aromat. Liście herbaty zielonej można zaparzać nawet do 3 razy – kolejne zaparzenia zazwyczaj trwają nieco dłużej.

Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje z kolei napar o działaniu relaksującym.

Ekspresowa: Herbata w torebkach jest bardziej rozdrobniona, dlatego też potrzebuje niższej temperatury parzenia – od 75 do 85 stopni i już po 3 minutach można wyjąć saszetki.

Herbaty czarne owocowe i napary owocowo-ziołowe

W przypadku herbat ekspresowych zaleca się zaparzanie w wodzie o temperaturze 100 stopni przez około 4 -7 minut.

Pamiętaj, że…

  • Temperatura wody po 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach do 75 stopni.
  • Cukier, mleko czy cytrynę najlepiej dodawać na końcu, po zaparzeniu.
  • Miodu nie powinno się dodawać do gorącej herbaty, ponieważ straci on wszystkie właściwości
  • Warto ogrzać naczynie, czyli przepłukać wrzątkiem, przed przygotowaniem herbaty, ponieważ zimna ceramika zmniejsza temperaturę wody, co w efekcie może zepsuć idealne zaparzanie.
  • Herbatę liściastą powinno parzyć się w szerokich naczyniach, w których ma ona miejsce na rozwinięcie, dzięki czemu można uzyskać lepszy napar.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób odnajdziesz swój ulubiony aromat i smak. Możesz spróbować przygotować w wyższej temperaturze większą ilość herbaty, skracając czas parzenia lub zmniejszając temperaturę, a wydłużając czas oczekiwania. Spróbuj wszystkich możliwości i wybierz najlepszą metodę dla siebie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Zaparcia u osób starszych

    Problemy z wypróżnianiem to częsty problem u osób starszych – szacuje się, że nawet 20 – 30% seniorów cierpi na zaparcia. Zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka to dobry moment, by poruszyć w rozmowie z dziadkami tę delikatną kwestię i podpowiedzieć, jak mogą sobie pomóc.

    Rozmowa na ten temat może być nieco niezręczna, jednak naszym celem jest pomoc, dlatego warto ją przeprowadzić. Przede wszystkim musimy pamiętać, że o zaparciach mówimy wtedy, gdy oddawanie stolca następuje rzadziej, niż co trzy dni.

    Więcej…  
  • Nadpotliwość - wstydliwy problemem

    Nadmierna potliwość odbiera ludziom pewność siebie. Spocone dłonie zawstydzają podczas powitania. Plamy pod pachami potrafią zniszczyć najpiękniejszą kreację. Pocimy się gdy jest nie tylko gorąco, ale także gdy denerwujemy się lub uprawiamy różne aktywności. Jeśli potu jest znacznie więcej to sygnał, że możemy cierpieć na nadpotliwość. Wówczas warto sprawdzić czy nie jest ona efektem problemów zdrowotnych i zastanowić się nad skorzystaniem z zabiegów redukujących nadpotliwość.

    Więcej…  
  • Zaćma nie tylko u seniorów

    Zaćma to jedna z niewielu chorób, które w świadomości społecznej są dziś tak mocno utożsamiane z wiekiem pacjenta. Przypisywana przede wszystkim osobom starszym katarakta, czyli zmętnienie soczewki oka powodujące stopniową utratę ostrości wzroku nie jest jednak chorobą, której grupę ryzyka można ograniczyć wyłącznie do osób po 50, 60, czy 70 roku życia.

    Więcej…  
  • Szampon z olejem arganowym

    W Maroko tłoczy się oleje z nasion czarnuszki, opuncji figowej i drzewa arganowego, które mogą być wykorzystane do pielęgnacji włosów. Zalecane są w przypadku podrażnionej i przesuszonej skóry głowy. Pomogą zregenerować zniszczone i osłabione włosy.

    Olej z czarnuszki na problemy skórne.

    Ze względu na wyjątkowe właściwości regenerujące i łagodzące - olej z nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa) może być wykorzystywany do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów.

    Więcej…  
  • Wszczepienie lub wymiana kardiowertera-defibrylatora

    Przemyslaw Mitkowski10 stycznia 2019 roku Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że minister zdrowia, prof. Łukasz Szumowski podpisał rozporządzenie wprowadzające do wykazu świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego nowe świadczenia opieki zdrowotnej. Wśród nich znajduje się procedura wszczepienia/ wymiany całkowicie podskórnego kardiowertera-defibrylatora (S-ICD).

    Więcej…  
  • Terapie biologiczne

    Polska Grupa Ekspertów ds. Bezpieczeństwa Stosowania Terapii Biologicznych: mamy konsensus w sprawie terapii biologicznych referencyjnych i biopodobnych.

    W debacie zainicjowanej przez Polską Grupę Ekspertów ds. Bezpieczeństwa Stosowania Terapii Biologicznych wzięli udział przedstawiciele różnych dyscyplin naukowych: prof. dr hab. n. med. Karina Jahnz-Różyk (alergologia, immunologia kliniczna), prof. dr hab. n. med. Ewa Lech-Marańda (hematologia), prof. dr hab. n. med. Marek Brzosko (reumatologia),

    Więcej…  

Aktualności seniora

Badania wątrobowe

Próby wątrobowe jest to badanie z krwi, mające na celu ocenić stan wątroby. Osoby w przypadku których zachodzi podejrzenie co do nieprawidłowego funkcjonowania lub uszkodzenia tego narządu są kierowane na badania oznaczające poziom: ALAT, ALP, AspAT, GGTP, LDH, Bilirubiny całkowitej, ChE.

Więcej…

Osteoporoza

Osteoporoza – test podatności na zachorowanie do samodzielnego wykonania. W celu zweryfikowania prawdopodobieństwa zachorowania na osteoporozę należy odpowiedzieć na poniższe pytania i zsumować liczbę odpowiedzi twierdzących.

Więcej…

Jaskra

Jaskra- test podatności na zachorowanie, do samodzielnego wykonania. W celu zweryfikowania prawdopodobieństwa zachorowania na jaskrę należy dopowiedzieć na dziesięć pytań i przyznać sobie punkty przypisane do danej odpowiedzi za każdą odpowiedz pozytywną.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie