Napoje do dań z grilla

Lemoniada o smaku pomaranczy

Kto z nas nie lubi grillować?

Bardzo często, jak tylko pogoda pozwoli, majówkowy weekend otwiera sezon grillowy. W końcu nic tak nie cieszy, jak pyszne dania i napoje spożywane w towarzystwie pierwszych promieni słońca i wśród przyjaciół. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy z grilla, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym, co będzie odpowiednim napojem, który właściwie podkreśli ich smak. Warto więc przygotować kilka propozycji.

Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napoje, które nie tylko doskonale podkreślą smak grillowych dań, ale również świetnie nas orzeźwią. Jeśli więc nigdy nie zastanawialiście się nad drinkami, które możecie zaserwować podczas grilla, to poniższe propozycje spełnią oczekiwania zarówno miłośników mocniejszych trunków, jak i tych w wersji virgin.

Herbaciana lemoniada o smaku pomarańczy

Napój dla kierowców lub młodzieży. Orzeźwiający smak pomarańczy sprawdzi się idealnie w cieplejsze dni.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Listki świeżej mięty pieprzowej
  • 3 pomarańcze
  • Kostki Lodu
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Płaską łyżkę herbaty parzymy w 1 litrze wody (napar nie może być zbyt intensywny). Kiedy ostygnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z 2 pomarańczy oraz miód. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kostki lodu i zdobimy miętą oraz pokrojoną pomarańczą.

Herbaciana sangria

Sangria to tradycyjny, hiszpański napój na bazie czerwonego wina. Często, dla wzmocnienia smaku, dodawane są do niej także inne trunki. Poniżej przepis na lżejszą wersję tego popularnego napoju, urozmaiconego dodatkiem herbaty.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Litr półsłodkiego wina
  • Pomarańcza
  • Cytryna
  • Limonka
  • Mięta

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy i sparzamy ich skórkę. Kroimy na grubsze plastry. Łyżkę herbaty parzymy w 0,5 litra wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy herbata będzie zimna łączymy ze schłodzonym winem i owocami. Zdobimy liśćmi mięty.

Long Island Tea

Drink przeznaczony dla amatorów mocniejszych smaków.

Składniki:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml rumu
  • 20 ml tequili
  • 20 ml ginu
  • 20 ml likieru triple sec
  • Sok z połowy limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • Napar z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Kotki lodu

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki poza herbatą i lodem. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Drinka dopełniamy zimnym naparem z herbaty. Zdobimy plasterkami limonki.

Smacznego!

 

Herbaciane lemoniady idealne na garden party

Popularne garden party to eleganckie przyjęcia lub luźniejsze imprezy na świeżym powietrzu. Wiosną i latem, kiedy pogoda dopisuje, zdecydowanie częściej wybieramy opcję zabaw w otwartej przestrzeni. Tak spędzany czas warto urozmaicić oryginalnymi lemoniadami na bazie herbaty.

Do przygotowania lemoniady warto wybrać odpowiednią bazę, bo to właśnie dzięki niej napój będzie miał intensywny aromat i smak. Eksperci Ahmad Tea London polecają napary herbaciane lub ziołowe, ponieważ dzięki nim lemoniada będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

Mrożona pomarańcza

(dzbanek 700 ml)

  • 4 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • 2 pomarańcze
  • Cukier brązowy
  • Kostki lodu

Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę Earl Grey Ahmad Tea London, dodaj skórkę z jednej pomarańczy. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut. Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę. Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – złap za denko i zwilż górną krawędź szklanki sokiem z cytryny, odciśnij w startej skórce pomarańczy, odczekaj chwilę i postaw. Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.

Cytrynowe szaleństwo

(dzbanek 700 ml)

  • 3 torebki herbaty Peppermint &Lemon Ahmad Tea London
  • 1 cytryna
  • Listki mięty do ozdoby
  • Cukier brązowy

Wlej do dzbanka wrzącą wodę i zaparzaj herbaty Peppermint & Lemon Ahmad Tea London przez 4 minuty. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój cytrynę w plasterki. Wrzuć do dzbanka, na koniec dodaj listki mięty. Chcąc uzyskać słodki napój, według uznania dosyp brązowego cukru.

Nuta bazylii

(szklanka 200 ml)

  • 1 torebka herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
  • 2 limonki
  • 2 plasterki cytryny (opcjonalnie)
  • Garść liści bazylii
  • Kostki lodu

Zalej herbatę Green Tea Pure Ahmad Tea London 150 ml wody o temperaturze około 90 stopni. Zostaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w plasterki limonkę. Wrzuć cytrusy i liście bazylii do naparu, następnie dodaj kilka kostek lodu.

Przygotowane lemoniady będą wyglądały jeszcze lepiej, jeśli podasz je w wysokich, przezroczystych szklankach i dodasz długie kolorowe słomki!