Przepis na sałatkę serkiem

Salatka wiosenna z serkiem

Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja

Bardzo łatwy

Składniki:

- sałata masłowa lub rzymska       1 mała główka

- rzodkiewka                               8 sztuk

- ogórek gruntowy                       3 małe sztuki

- szczypiorek                               1 pęczek

- sok z cytryny                            1 łyżeczka

- serek wiejski od OSM Piątnica    1 sztuka

- szczypta soli                                                                                

- szczypta cukru

- olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.

Smacznego!