Poppularny napój bubble tea

Jagodowe bubble tea 1

Letni przysmak bubble tea

Pysznym, a zarazem efektownym napojem, który sprawdzi się w upalne dni jest popularna ostatnio bubble tea. Kolorowa, z ulubionymi dodatkami, na bazie aromatycznej herbaty to idealna propozycja zarówno na spotkanie z przyjaciółmi we własnym ogrodzie, jak i w formie na wynos, kiedy jedziemy na piknik lub idziemy na spacer. Eksperci marki Akbar prezentują trzy przepisy na ten niecodzienny napój.

Do jego przygotowania potrzebujemy aromatycznej herbaty, kulek tapioki oraz naszych ulubionych owoców czy innych dodatków. Przyrządzając bubble tea można miksować smaki i eksperymentować ze składnikami tak, aby przygotować swoją ulubioną kompozycję.

Klasyczne bubble tea

Jest to podstawowy przepis na bubble tea. Eksperymentując później ze swoimi ulubionymi dodatkami, wystarczy dodać je do tego przepisu.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżki kulek tapioki
  • Mleko
  • Cukier

Przygotowanie:

Do szklanki wody dodajemy cukier i podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy tapiokę i gotujemy do czasu, aż kulki zwiększą swoją objętość i staną się przezroczyste. Mleko podgrzewamy i parzymy w nim herbatę. Kiedy napój będzie chłodny dodajemy kulki tapioki. Jeśli preferujemy słodszy napój, możemy dodać do niego trochę miodu.

Jagodowe bubble tea

Jeśli nie przepadamy za jagodami – możemy dodać inne, ulubione owoce.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżki kulek tapioki
  • Syrop jagodowy
  • Mleko
  • Garść jagód
  • Listki mięty

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodajemy kulki z tapioki i gotujemy przez ok. 15 minut. Kiedy kulki będą już duże i przezroczyste wkładamy je do 4 łyżek syropu jagodowego. Herbatę parzymy w mleku, kiedy ostygnie dodajemy jagody i blendujemy. Dodajemy tapiokowe kulki z syropem i zdobimy listkiem mięty.

Czekoladowe bubble tea

Dla łasuchów doskonała będzie wersja bubble tea z czekoladą.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżki kulek tapioki
  • Mleko
  • Kilka kostek czekolady
  • Kostki lodu
  • Słodkie kakao

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy szklankę wody i łyżkę kakao. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy kulki tapioki i gotujemy przez 15 minut. Herbatę parzymy w mleku i do ciepłego jeszcze napoju dodajemy 2-3 kostki czekolady. Kiedy napój wystygnie, dodajemy kulki tapioki i kostki lodu.

Smacznego!