Ciasto cytrynowe z jeżynami i Earl Grey

ciasto cytrynowe z jezynami

Herbata to nie tylko dodatek do podwieczorku czy towarzysz spotkań z przyjaciółmi.

Okazuje się, że sprawdzi się także jako… syrop do ciasta. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj letnie ciasto z owocami i herbatą.

Herbata Earl Grey Ahmad Tea London jest wzbogacona cytrusowym aromatem bergamotki, dzięki temu jej zapach jest silniejszy i bardziej orzeźwiający. Spróbuj idealnego połączenia jeżyn i cytrusów, dodając herbatę do syropu, którym przełożysz ciasto.

Ciasto cytrynowe z jeżynami i Earl Grey

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
  • 300 g jeżyn

Składniki na syrop do przełożenia ciasta:

  • 500 ml wody
  • 2 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego !