Przepis na domową granole z mlekiem

Granola z Mlekiem 1

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

- miód                                           3 łyżki

- płatki owsiane                             5 łyżek

- otręby żytnie                               2 łyżki

- rodzynki                                     1łyżka

- ziarno sezamu                             1 łyżka

- jagody goji                                  1 łyżka

- suszona żurawina                        1 łyżka

- płatki migdałowe                         2 łyżki

- orzechy włoskie krojone               1 garść

- mleko waniliowe

- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Wykonanie:

Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego !