Grillowanie po Chorwacku

Podravka cevapi

Lato w pełni, a wraz z nim trwa w najlepsze sezon na grillowanie!

Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie spotkania na świeżym powietrzu, jednak jedno jest pewne – podczas grilla ze znajomymi nie powinno zabraknąć przekąsek! Warto czasem zaskoczyć przyjaciół i pokusić się o przygotowanie czegoś wyjątkowego – na przykład zainspirować się smakiem warzywnych past Podravka i sięgnąć po przepisy rodem z chorwackiej kuchni!

Organizując grilla, często ograniczamy się do przygotowywania standardowych potraw, takich jak kiełbaski, karkówka czy szaszłyki. W tym roku zaskocz swoich gości nowym smakiem prosto ze słonecznej Chorwacji. Podaj jedną z najbardziej znanych w tym kraju potraw, czyli ćevapi. Są to grillowane mini roladki z mielonego mięsa (mięso mielone w kształcie małych wałeczków), których smaku dopełnią pasty warzywne marki Podravka. Do wyboru mamy: Ajvar w wersji łagodnej i ostrej, Pindżur oraz Relish. W każdym słoiczku zamknięty jest prawdziwy, chorwacki smak
i receptura prosto znad Adriatyku! Dzięki nim każda potrawa nabierze zupełnie nowego wyrazu!

Pasty warzywne Podravka idealne na grilla:

Ajvar Podravka – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, która swój aromat i kolor zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. Przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury, nie zawiera konserwantów,  aromatów i sztucznych dodatków. Pastę można stosować jako dodatek do pieczonych mięs, kiełbas i potraw z grilla. Doskonale nadaje się także jako dodatek do sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, pizzę i zapiekanki. Pojemność: 195 g, cena: ok. 5,49 zł. Produkt dostępny jest również w większym opakowaniu, 350g.

Relish Podravka to pasta warzywna przyrządzona na bazie ogórków, papryki, pomidorów, cebuli i przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Doskonale smakuje zarówno z panierowanym, jak i pieczonym mięsem. W ciekawy sposób podkreśli smak gulaszów i sosów oraz dań warzywnych, sprawdzi się też idealnie jako dip do zimnych przekąsek: serów, nachos i krakersów. Będzie również smakowitym dodatkiem do potraw z grilla. Pojemność: 200 g, cena: ok. 5,49 zł

Pindżur Podravka to pasta warzywna, powstała dzięki połączeniu najwyższej jakości kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Pindżur Podravka to doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalne nadzienie mięsnych rolad. Pojemność: 195 g, cena: ok. 5,49 zł.

Ćevapi z grilla po chorwacku

 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • chlebek pita
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • ½ szklanki mleka
  • Ajvar ostry lub łagodny Podravka

Przygotowanie:

Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.