Sezon jagodowy

napoj jagodowy

Jagodowy zawrót głowy, czyli przepis na herbaciany koktajl z jagodami

Latem warto wykorzystać sezon na świeże owoce i poeksperymentować w kuchni. Różnorodność dostępnych na lokalnych ryneczkach produktów sprawia, że niemal codzienne możemy sięgać po inne dary natury: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki czy jagody. W jaki sposób wykorzystać ich kulinarny potencjał? Koniecznie spróbujcie propozycji ekspertów Ahmad Tea London, którzy przygotowali przepis na herbaciany koktajl z jagodami.

Choć większość owoców znajdziemy w sklepach także zimą (również w postaci mrożonej lub w puszkach), to niestety poza sezonem są one droższe i mniej smaczne. Dlatego latem warto sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Trwa właśnie sezon na jagody, dlatego eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wyjątkowe połączenie herbaty z tymi owocami.

Koktajl z jagodami i herbatą

Jagody wspierają wzrok, pozytywnie wpływają na układ krążenia, a także mają zbawienny wpływ przy dolegliwościach brzucha. Z kolei zielona herbata jest pełna antyoksydantów, dzięki czemu działa oczyszczająco na nasz organizm. Herbaciany koktajl z jagodami sprawdzi się zarówno jako lekka forma podwieczorku, jak i dodatek do śniadania.

Składniki:

  • 1 torebka zielonej herbaty Green Tea Ahmad Tea London
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego

Przygotowanie:

Zaparzaj herbatę przez 3 minuty. Jak nieco przestygnie dodaj łyżeczkę miodu. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przelej herbatę do wysokiego naczynia, dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Koktajl można ozdobić listkami mięty lub jagodami.

Smacznego!