Herbaty, które poprawiają nastrój

Bananowy koktajl

Początek września to ciężki okres nie tylko z uwagi na rozpoczynający się rok szkolny.

Nawet jeśli nie musimy podporządkowywać swojego czasu pod obowiązki i zajęcia dodatkowe naszych dzieci, to i tak miesiąc ten kojarzy nam się z pożegnaniem lata. Jeśli nie chcemy popaść w jesienny nostalgiczny nastrój, warto dostarczyć organizmowi nieco endorfin. Jak to zrobić?

Są takie produkty spożywcze i przyprawy, które przyczyniają się do podniesienia hormonów szczęścia – serotoniny, dopaminy i endorfin. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napoje, które pozwolą nam poprawić sobie nastrój.

Pikantna herbata

Papryczka chili, poza właściwościami bakteriobójczymi oraz obniżającymi cholesterol, sprzyja wyzwalaniu endorfin. Z pewnością wiedzą to osoby, które rozsmakowały się w połączeniu chilli z czekoladą. Warto jeszcze bardziej poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i dodać szczyptę tej papryczki do porannej herbaty.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Ziarno kardamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • Kilka goździków
  • Papryczka chili

Przygotowanie:

Do garna wkładamy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy je przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty.

Czekoladowa herbata

Czekolada to jeden z najpopularniejszych polepszaczy humoru. Nic dziwnego - już po zjedzeniu jednego jej kawałka rośnie poziom endorfin. Warto więc połączyć aromatyczną herbatę ze smakiem tak lubianej czekolady.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kakao naturalne
  • Brązowy cukier
  • Mleko

Przygotowanie:

Wodę i mleko gotujemy w proporcji 1:1. Dodajemy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dosładzamy i dodajemy łyżeczkę kakao.

Bananowy koktajl

Banan dostarcza organizmowi wielu naturalnych antydepresantów, takich jak magnez, kwasy tłuszczowe czy witamin z grupy B. Koktajl na bazie aromatycznej herbaty z dodatkiem banana będzie nie tylko pyszny, ale również poprawi nam nastrój.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Banan

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Czekamy aż napar ostygnie. Dodajemy banana i blendujemy na jednolitą masę. Jeśli napój będzie zbyt gęsty możemy go rozcieńczyć odrobiną mleka.

Smacznego!