header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepisy kuchni tajskiej

Kokos imbir i limonka

Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?

Tajlandia umiejscowiona jest w bliskim sąsiedztwie dwóch najbardziej zaludnionych państw świata – Chin i Indii. Nie tylko na mapie geograficznej te trzy kraje są ze sobą powiązane. Również tajska kuchnia stanowi kompozycję płynnie przenikających się chińsko-indyjskich smaków. Wśród azjatyckich specjałów pochodzące z Tajlandii potrawy nie mają sobie równych, dzięki umiejętnemu dopełnieniu kontrastujących ze sobą nut aromatycznych – łagodnych, pikantnych, kwaśnych, ostrych i słodkich.

Sąsiedzkie inspiracje

Zagłębiając się w tajniki tajskiej sztuki kulinarnej warto rozpocząć od wspominanych inspiracji z Indii i Chin. Zaczerpniętym z indyjskiej tradycji kulinarnej daniem jest niewątpliwie curry, które poza Indiami w żadnym innym dalekowschodnim kraju nie jest tak popularne, jak w Tajlandii. O tym, jak dużym powodzeniem cieszy się przyrządzone na bazie aromatycznej pasty danie świadczy jego obecność w menu restauracji i słynnych na całym świecie straganów z jedzeniem ulicznym. Curry zazwyczaj wiedzie prym, pojawiając się nawet w aż 50 odmiennych wariacjach smakowych, opartych na nieodłącznym kwintecie, złożonym z aromatycznej pasty, mleczka kokosowego, limonki, cukru i sosu rybnego. Z kolei pochodzącym z Chin specjałem, który zagościł na stałe w kuchni tajskiej jest Gai Pad Med Mamuang (kurczak z orzechami nerkowca), przygotowany z zastosowaniem również wywodzącej się z Państwa Środka techniki kulinarnej znanej szerzej pod nazwą „stir-fry”. Kultowym daniem jest również smażony Pad Thai o chińskich korzeniach, którego nazwa oznacza po prostu „smażony po tajsku”, a w pełnej wersji pojawia się z dopiskiem Kway Teow Pad Thai. Pierwsze dwa słowa są określeniem chińskiego płaskiego makaronu ryżowego.

Sekretny składnik

Kuchnia tajska to nie tylko wyraziste smaki, ale i składniki, które stanowią jej znak rozpoznawczy. Wśród niezbędnych komponentów, które zadomowiły się w kuchni zachodniej, znajduje się mleczko kokosowe – słodkie i kremowe zarazem, przez co jest idealne tak do zup, jak i risotto czy innych wymagających zabielenia potraw europejskich. – Aby załagodzić bardzo egzotyczny charakter tajskich dań możemy oryginalne składniki przeplatać takimi, których smak jest nam doskonale znany. W przypadku zup i curry, zabielanych mlekiem kokosowym, pomysłem na zrównoważenie nuty smakowej jest dodanie serka topionego kremowego, który podkreśli aromat dania i dodatkowo zagęści jego konsystencję – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Drugim ze sztandarowych składników są oczywiście krewetki. To właśnie one, wraz z tajską bazylią o delikatnie anyżowej nucie, i warzywami potrafią nie do poznania zmienić oblicze jajecznicy. Pojawiająca się niezwykle często w tajskim menu zupa Tom Yam także zawdzięcza swój smak w dużej mierze krewetkom, choć pojawia się ona również w wersji z kurczakiem. Wśród przypraw prym wiedzie tajska papryka chili, tajska bazylia, galangal – kłącze podobne imbiru o bardziej pieprznej nucie, a także liście papedy – drzewka cytrusowego, którego owoce są zbyt cierpkie, niemniej liście idealnie dopełniają potrawy, podobnie jak skórka.

Wywodzące się z Tajlandii delicje na dobre przeniknęły do kuchni zachodniej. Przeplatając egzotyczne inspiracje z rodzimymi składnikami i przepisami możemy uzyskać nietypowy efekt, który zadziwi smakiem, a jednocześnie w pełni odpowiadać będzie polskim gustom kulinarnym.

Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 l bulionu rybno-warzywnego
  • ½ puszki grzybów słomianych w zalewie
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
  • kiełki rzodkiewki
  • czarny sezam
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Kardiowerter defibrylator

    Adam SokalWszczepiany pacjentom o wysokim ryzyku nagłego zatrzymania krążenia kardiowerter-defibrylator (ICD) ostrzeże i zainterweniuje w przypadku wystąpienia groźnej dla życia arytmii komorowej. Jak działa urządzenie ratujące życie, jak przygotować się do zabiegu, czy życie po wszczepieniu wygląda inaczej – mówi dr hab. med. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

    Dr hab. med. Adam Sokal

    Pracownia Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Sekcja Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego

    Panie Docencie, co to jest ICD?

    Więcej…  
  • Abonament medyczny

    Marek KubickiJak trwoga to do… innej placówki medycznej. Czego nie dają nam abonamenty? 

    94% badanych z wykupionym abonamentem medycznym lub innym ubezpieczeniem zdrowotnym i tak opłaca dodatkowe wizyty u lekarzy specjalistów – wynika z najnowszego raportu „Prywatna oraz publiczna służba zdrowia – opinie Polaków nt. jakości świadczonych usług”, zrealizowanego na zlecenie Centrum Medycznego Damiana *1. Czy opieka medyczna oparta na abonamencie to faktycznie dobry wybór, kiedy zależy nam na wizycie u specjalisty i nie chcemy długo czekać?

    Więcej…  
  • Wiosenne przeziębienie

    Rano cieszysz się słońcem za oknem, więc z radością zakładasz lżejsze ubrania, a czapkę rzucasz w kąt. Po wyjściu z domu przekonujesz się, że wcale nie grzeje tak bardzo, jak ci się wydawało i w efekcie wracasz z przeziębieniem? Wczesną wiosną to częsty scenariusz. Jak nie dać się infekcji i co robić, by nie przerodziła się w poważniejsze dolegliwości?

    Coraz dłuższe i cieplejsze dni sprawiają, że chętnie spędzamy czas na dworze i przerzucamy się na lżejsze ubrania.

    Więcej…  
  • Jak dbać o protezy zębowe?

    7 zasad pielęgnacji nie tylko dla seniorów. Protezy zębowe – częściowe lub całkowite - to najpowszechniejsza metoda rekonstrukcji braków zębowych. Jednak wielu ich użytkowników nie wie, że oba typy uzupełnień wymagają odpowiedniej troski. Oto kilka rad, które pomogą zadbać o protezę i utrzymać ją w dobrym stanie przez lata.

    1. Dbaj o higienę całej jamy ustnej, nie tylko o protezę!

    Najważniejszą zasadą dla posiadaczy protezy jest ich właściwa higiena i pielęgnacja. W przypadku protezy ruchomej należy pamiętać o tym, by codziennie, a najlepiej po każdym posiłku, dbać o jej czystość.

    Więcej…  
  • Refundacja usunięcia zaćmy

    Justyna KrowickaOd miesiąca do nawet pół roku - tyle wynosi czas oczekiwania na zwrot kosztów zabiegów usunięcia zaćmy przez NFZ, wykonywanych w ramach ustawy transgranicznej. Najszybciej pieniądze otrzymują pacjenci z terenu woj. mazowieckiego, najdłużej muszą czekać ci z woj. śląskiego.

    Polscy pacjenci, którzy nie chcą czekać na operację usunięcia zaćmy w kraju, chętnie korzystają z oferty czeskich klinik.

    Więcej…  
  • Zespół leniwego jelita

    Chcesz być fit na wiosnę, a przy tym czuć się lekko i zdrowo? Wspomóż pracę leniwych jelit! Czasami mamy wrażenie, że nasz układ pokarmowy pracuje zbyt wolno. Sprzyja temu siedzący tryb życia, brak ruchu w czasie wolnym, stres oraz nadmiar żywności wysoko przetworzonej w diecie. Jak temu zaradzić by odzyskać nową energię?

    Zespół leniwego jelita jest dolegliwością cywilizacyjną, która dotyka wielu osób. Uwarunkowana jest przede wszystkim stylem życia, jaki obecnie prowadzimy.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Lipidogram - badanie

Lipidogram jest to badanie mające na celu określenie gospodarki tłuszczowej w organizmie. Pomaga określić ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.

Więcej…

Pełnomocnik dla seniora

Bywają sytuacje w życiu seniora (najczęściej spowodowane problemami zdrowotnymi, w tym niepełnosprawnością), w których potrzebuje pomocy innych osób w załatwianiu swoich spraw. W niektórych sytuacjach, zwłaszcza w załatwianiu spraw w urzędach, konieczne jest posiadanie pełnomocnika.

Więcej…

Serce Seniora

Choroby serca-test

  1. Wiek i płeć

Kobieta do menopauzy- 1 pkt

Kobieta po menopauzie – 4 pkt

Mężczyzna do 45 lat 3 pkt

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie