header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepisy kuchni tajskiej

Kokos imbir i limonka

Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?

Tajlandia umiejscowiona jest w bliskim sąsiedztwie dwóch najbardziej zaludnionych państw świata – Chin i Indii. Nie tylko na mapie geograficznej te trzy kraje są ze sobą powiązane. Również tajska kuchnia stanowi kompozycję płynnie przenikających się chińsko-indyjskich smaków. Wśród azjatyckich specjałów pochodzące z Tajlandii potrawy nie mają sobie równych, dzięki umiejętnemu dopełnieniu kontrastujących ze sobą nut aromatycznych – łagodnych, pikantnych, kwaśnych, ostrych i słodkich.

Sąsiedzkie inspiracje

Zagłębiając się w tajniki tajskiej sztuki kulinarnej warto rozpocząć od wspominanych inspiracji z Indii i Chin. Zaczerpniętym z indyjskiej tradycji kulinarnej daniem jest niewątpliwie curry, które poza Indiami w żadnym innym dalekowschodnim kraju nie jest tak popularne, jak w Tajlandii. O tym, jak dużym powodzeniem cieszy się przyrządzone na bazie aromatycznej pasty danie świadczy jego obecność w menu restauracji i słynnych na całym świecie straganów z jedzeniem ulicznym. Curry zazwyczaj wiedzie prym, pojawiając się nawet w aż 50 odmiennych wariacjach smakowych, opartych na nieodłącznym kwintecie, złożonym z aromatycznej pasty, mleczka kokosowego, limonki, cukru i sosu rybnego. Z kolei pochodzącym z Chin specjałem, który zagościł na stałe w kuchni tajskiej jest Gai Pad Med Mamuang (kurczak z orzechami nerkowca), przygotowany z zastosowaniem również wywodzącej się z Państwa Środka techniki kulinarnej znanej szerzej pod nazwą „stir-fry”. Kultowym daniem jest również smażony Pad Thai o chińskich korzeniach, którego nazwa oznacza po prostu „smażony po tajsku”, a w pełnej wersji pojawia się z dopiskiem Kway Teow Pad Thai. Pierwsze dwa słowa są określeniem chińskiego płaskiego makaronu ryżowego.

Sekretny składnik

Kuchnia tajska to nie tylko wyraziste smaki, ale i składniki, które stanowią jej znak rozpoznawczy. Wśród niezbędnych komponentów, które zadomowiły się w kuchni zachodniej, znajduje się mleczko kokosowe – słodkie i kremowe zarazem, przez co jest idealne tak do zup, jak i risotto czy innych wymagających zabielenia potraw europejskich. – Aby załagodzić bardzo egzotyczny charakter tajskich dań możemy oryginalne składniki przeplatać takimi, których smak jest nam doskonale znany. W przypadku zup i curry, zabielanych mlekiem kokosowym, pomysłem na zrównoważenie nuty smakowej jest dodanie serka topionego kremowego, który podkreśli aromat dania i dodatkowo zagęści jego konsystencję – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Drugim ze sztandarowych składników są oczywiście krewetki. To właśnie one, wraz z tajską bazylią o delikatnie anyżowej nucie, i warzywami potrafią nie do poznania zmienić oblicze jajecznicy. Pojawiająca się niezwykle często w tajskim menu zupa Tom Yam także zawdzięcza swój smak w dużej mierze krewetkom, choć pojawia się ona również w wersji z kurczakiem. Wśród przypraw prym wiedzie tajska papryka chili, tajska bazylia, galangal – kłącze podobne imbiru o bardziej pieprznej nucie, a także liście papedy – drzewka cytrusowego, którego owoce są zbyt cierpkie, niemniej liście idealnie dopełniają potrawy, podobnie jak skórka.

Wywodzące się z Tajlandii delicje na dobre przeniknęły do kuchni zachodniej. Przeplatając egzotyczne inspiracje z rodzimymi składnikami i przepisami możemy uzyskać nietypowy efekt, który zadziwi smakiem, a jednocześnie w pełni odpowiadać będzie polskim gustom kulinarnym.

Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 l bulionu rybno-warzywnego
  • ½ puszki grzybów słomianych w zalewie
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
  • kiełki rzodkiewki
  • czarny sezam
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Rehabilitacja po udarze mózgu

    Średnio co osiem minut atakuje kolejną osobę. Rocznie walczy z nim około 70 tys. Polaków. Blisko 60% chorych umiera w ciągu pierwsze roku, a 25% wszystkich chorych stanowią osoby poniżej 40 roku życia. To zatrważające dane, które dotyczą udaru mózgu. Choroby, która niespodziewanie może odebrać nam wszystko.

    Zaburzenia mowy, wzroku, pogorszenie koordynacji ruchowej to tylko niektóre ze zniszczeń, jakie w naszym organizmie powoduje udar mózgu. Najczęściej atakuje w nocy i może zostać niezauważony lub zbagatelizowany, co niestety zmniejsza szansę na całkowity powrót do zdrowia.

    Więcej…  
  • Probiotyki dla zdrowia

    Probiotyki to niezbędny element jesienno-zimowej profilaktyki. Nie tylko dbają o zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy, ale coraz częściej ukazują się badania potwierdzające ich korzystny wpływ na zdrowie zębów. Innowacyjne probiotyki mogłyby pomóc m.in. w walce z próchnicą.

    Superbakterie do walki z próchnicą?

    Sezon infekcji za pasem, niezbędne więc będą probiotyki, czyli żywe kultury bakterii lub drożdży, które spełniają bardzo ważną rolę i stosowane w odpowiedniej ilości wpływają korzystnie na zdrowie organizmu.

    Więcej…  
  • Pierwsze oznaki prezbiopii

    Czy prezbiopia jest chorobą? Jakie są objawy prezbiopii i czy można jej zapobiec?

    Niestety trzeba jasno powiedzieć, że prezbiopia jest nieunikniona i wcześniej czy później jej objawy pojawią się u każdego z nas. Nie jest to jednak choroba, a nieuchronny proces wynikający z fizjologii i efekt naturalnych zmian zachodzących w narządzie wzroku. Z badań wynika, że 98 proc. Polaków po czterdziestce ma problemy ze wzrokiem polegające na znacznym pogorszeniu ostrości widzenia. Aż 94 proc. badanych stwierdziło, że musi odsuwać tekst od oczu, żeby go przeczytać, ponieważ z bliska widzi rozmazane i nieczytelne litery*.

    Więcej…  
  • Jak widzą Polacy po 55. roku życia?

    Jak wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia blisko 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku. Zaburzenia widzenia często są nie tylko naturalnym skutkiem starzenia, ale mogą świadczyć o rozwoju poważnych chorób oczu, takich jak jaskra, AMD, zaćma lub choroby ogólnoustrojowej w tym cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

    Więcej…  
  • Cukrzyca jak sobie z nią radzić

    Mandaryna Fot Voyo BakiewiczPiosenkarka Marta Wiśniewska o tym, że choruje na cukrzycę typu 1 dowiedziała się, gdy była w ciąży. Z chorobą zmaga się już 15 lat i zdecydowała się opowiedzieć, jak rozwój medycyny wpływa na życie chorych z cukrzycą, jakie znaczenie mają dla nich innowacje oraz czego im brakuje. Diagnoza choroby przewlekłej jest trudnym momentem – jak Pani życie zmieniło się po diagnozie cukrzycy typu 1? Czy musiała Pani zmienić swoje plany?

    Więcej…  
  • Jesienna chandra, jak z nią walczyć

    Wiosną i latem czujemy przypływ energii i motywacji – przechodzimy na diety, stajemy się bardziej aktywni, rozwijamy zainteresowania, odkrywamy nowe smaki, odpoczywamy, remontujemy mieszkanie i odliczamy dni do długo wyczekiwanego urlopu. Gdy przychodzi jesień, a wraz z nią dni stają się coraz krótsze, a pogoda powoli przestaje rozpieszczać, dopada nas zniechęcenie i spadek nastroju. Jak z nimi walczyć i móc jak najdłużej „zatrzymać lato”?

    Więcej…  
  • Każdy Pacjent jest inny

    Zalecenia i stanowiska towarzystw naukowych są bardzo potrzebne – podsumowują najnowszą wiedzę naukową i wnioski z praktyki klinicznej oraz pomagają lekarzom podejmować trafne decyzje terapeutyczne. Nie należy jednak trzymać się ich bezwzględnie – w każdym przypadku i bez zastrzeżeń – stwierdzili eksperci Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego podczas XXII Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Krakowie.

    Wytyczne - uwaga na pułapki!

    Rola zaleceń towarzystw naukowych jest w medycynie bardzo ważna.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Scyntygrafia

Scyntygrafia – jest to badanie bazujące na promieniowaniu gamma, służące do obrazowania narządów i do oceny ich funkcji (jak np. przepływu krwi przez dany narząd).

Więcej…

Metoda Holtera

Metoda Holtera - badanie wykorzystywane jest w diagnozowaniu chorób serca. Umożliwia rejestrowanie pracy serca w trakcie wykonywania codziennych czynności, przez 24 godziny na dobę.

Więcej…

Karetki – rodzaje

Podstawowe (P) - najczęściej spotykane. Zespół składa się z minimum dwóch ratowników medycznych/pielęgniarek, bez lekarza. Jeżeli żadna z osób nie posiada uprawnień do prowadzenia karetek, trzecią osobą jest kierowca.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie