header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Camastra i Borys przygotują mistrzowską kolację

World of Masters 2018

5 października, w Zamku Topacz pod Wrocławiem, odbędzie się wydarzenie, które nie może ujść uwadze żadnego miłośnika dobrej kuchni.

Pod dachem zamkowej restauracji spotkają się prawdziwi Mistrzowie – utytułowani i odznaczeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni Andrea Camastra oraz Andrea Berton. Razem z gospodarzem, szefem kuchni Rafałem Borysem, przygotują dla gości Zamku Topacz 7-daniową kolację na miarę arcydzieła. Goście będą mieli okazję nie tylko skosztować unikalnego, inspirowanego kuchnią włoską menu, ale także poczuć dreszczyk emocji. Tego samego wieczoru, na ich oczach, trzech młodych kucharzy spróbuje swoich sił w przygotowaniu sztandarowego włoskiego specjału – risotto. Ta genialna w swej prostocie potrawa zadecyduje, który z kandydatów rozwijać się będzie pod okiem Andrei Bertona w jednej z jego mediolańskich restauracji.

Będzie to wieczór w prawdziwie włoskim stylu. Nieskrępowani tradycyjną zastawą, goście Zamku będą mogli swobodnie przemieszczać się między koktajlowymi stołami i obserwować przebieg konkursu. Po skosztowaniu próbki każdego z konkurujących ze sobą dań, zadecydują które risotto zasmakowało im najbardziej. Złożone z mistrzów kuchni jury weźmie pod uwagę także głos publiczności. Nie ulega jednak wątpliwości, że jurorzy będą bardzo wymagający – w końcu każdy z nich osiągnął sukces dzięki ciężkiej pracy i konstruktywnej krytyce ze strony własnych mistrzów. Warto dowiedzieć się więcej o odwiedzających Zamek Topacz kulinarnych wirtuozach: Andrei Camastrze i jego imienniku Andrei Bertonie.

Nazwisko Berton znane jest każdemu, kto wybrał się w kulinarną podróż do Mediolanu. Choć sam pochodzi z Friuli w północno-wschodnich Włoszech, Berton najmocniej związany jest właśnie z Mediolanem – piątym pod względem ilości gwiazdek Michelin miastem na świecie. Zanim otworzył pierwszą restaurację sygnowaną własnym nazwiskiem, gotował pod okiem słynnego Alaina Ducasse’a w Monte Carlo. Swoją pierwszą gwiazdkę Michelin Berton zdobył w La Taverna di Colloredo w Monte Albano. Następną restaurację wywindował na szczyt w rekordowym tempie: mediolańska Ristorante Trussardi alla Scala zyskała dzięki niemu dwie gwiazdki w dwa lata.

Po ośmiu latach spędzonych pod cudzym szyldem, Andrea Berton zapragnął stworzyć coś własnego. Otwarcie autorskiej restauracji było dla niego największym testem i startem w pewnym sensie „od zera”. Ta szczypta pokory okazała się być jednym z kluczy do sukcesu włoskiego Mistrza. Dziś jest on zarówno szefem kuchni, jak i właścicielem kilku restauracji o różnym profilu. To w jednej z nich swoje umiejętności rozwijać będzie młody kucharz, który najbardziej zaimponuje wymagającemu jury. Aspirujący kucharze mają wyjątkowo utrudnione zadanie, gdyż Andrea Berton przygotuje dla gości Zamku Topacz swoje własne risotto, z którym z pewnością porównywane będą konkursowe dania walczących o staż kucharzy.

Andrea Camastra przyjął inną taktykę. Gości kolacji „World of Masters” planuje zachwycić pojedynczym, niebanalnym deserem. Aby zrozumieć, czym wyróżniać się będzie jego danie na tle pozostałych włoskich specjałów, należy przybliżyć nieco z jego kulinarnej filozofii. Jest on bowiem propagatorem techniki „Note by note”, polegającej na tworzeniu zachwycających potraw z najbardziej podstawowych składników. Nie chodzi jednak o naturalne masło czy marchewki prosto z ziemi. „Note by note” to styl kuchni molekularnej, polegający na łączeniu substancji takich, jak woda, etanol, sacharoza czy aminokwasy. Wyznawcy tej wymagającej metody przyrównują gotowanie do malowania przy pomocy trzech podstawowych barw lub komponowania symfonii z najprostszych nut. To dlatego wiele z dań Camastry powstaje w laboratorium z istnie matematyczną precyzją.

Gorący temperament Mistrza kuchni objawia się zaś, gdy przychodzi do kulinarnych eksperymentów. Camastra nie zamierza osiadać na laurach, jakie dla wielu stanowiłaby gwiazdka Michelin. W kuchni szuka emocji i ulotnych wrażeń. Wizytę w Senses – jego warszawskiej restauracji – porównuje do podróży lub wyjścia do kina na dobry film. Innymi słowy, towarzyszyć jej powinna pewna ekscytacja, a serwowane dania mają sprawić, że nawet kilkugodzinna kolacja wyda się chwilą. Biorących udział w kulinarnym starciu oceniać będzie z pewnością pod kątem tego, co i dla niego jest najważniejsze – zachowania esencji smaku danego składnika oraz innych właściwości, które łatwo stracić, gotując danie zbyt długo.

Gospodarzem wydarzenia będzie Rafał Borys – Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje kulinarne umiejętności zdobywał w szeregu poważanych restauracji, także pod szyldem Gordona Ramsaya. Następnie trafił do Brasserie Roux, gdzie miał szansę rozwijać talent pod okiem Alberta Roux. Słynny mistrz kuchni zaszczepił w Borysie trwającą do dzisiaj miłość do francuskich przepisów. Nie znaczy to jednak, że podczas włoskiego wieczoru nie zaskoczy swoich gości potrawami na najwyższym poziomie. Borys dzieli z włoskimi przyjaciółmi zamiłowanie do autentycznych, świeżych produktów – podstawy śródziemnomorskiej kuchni. Dzięki trzem przyrządzonym przez niego daniom, goście piątkowej kolacji będą mieli okazję przekonać się, czemu restauracja Borysa zawdzięcza swój sukces i niepowtarzalną atmosferę.

Andrea Camastra, zanim zaprezentuje gościom nowe danie, lubi zapytać się siebie, dlaczego je stworzył. Refleksja ta pomaga mu pielęgnować kreatywność i pozostać wiernym samemu sobie. Każdy z pretendujących do stażu w Mediolanie kucharzy - Tomasz Łucjan (Chef de Partie z Restauracji Nolita), Michał Wierzba (zastępca szefa kuchni z restauracji Rozbrat 20) oraz Daniel Uliczny (Sous Chef z restauracji alewino) – z pewnością zna odpowiedź na to pytanie. Chcą stworzyć danie, które zachwyci zarówno jurorów, jak i gości piątkowej kolacji. Co kryje się za pozostałymi daniami, które pojawią się na stole 5 października? Pozostaje się przekonać we własnej osobie. Udział w kolacji to koszt 250zł od osoby, a ilość miejsc jest ograniczona. Możliwe jest także wykupienie pakietu, w którym wieczór z Mistrzami łączy się z pobytem w luksusowym Zamku Topacz.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Skierowanie na biopsję

    Rozmowa z doktorem Januszem Kopczyńskim, histopatologiem z Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi. Mamy coraz doskonalsze metody diagnostyki obrazowej, czyli zaglądania do wnętrza naszego ciała, możemy właściwie z niewiarygodną precyzją zajrzeć wszędzie. Ale w przypadku stwierdzenia jakichś zmian, o tym, czy są one groźne, czy nie nadal decyduje biopsja, czyli pobranie próbki tkanki do badania pod mikroskopem.

    Więcej…  
  • Właściwe leczenie cukrzycy

    Polskie Stowarzyszenie Diabetyków: Polaków nie stać na właściwe leczenie cukrzycy. W trakcie debaty zainicjowanej przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków pt. „Leczenie cukrzycy w Polsce 2019: stan rzeczywisty, realne koszty, bariery i szanse”, która odbyła się 20 lutego 2019 roku w Warszawie, zaprezentowano wyniki ankiety przeprowadzonej na grupie 733 diabetyków z cukrzycą typu 1 i 2. Ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że miesięczne wydatki związane z cukrzycą stanowią ponad 10% ich budżetu domowego.

    Więcej…  
  • Zawał serca

    Przemyslaw MitkowskiKomentarz Prof. Przemysława Mitkowskiego z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Publikowane w ostatnim czasie wstępne wyniki leczenia chorych po zawale serca w ramach programu KOS-zawał są niezwykle zachęcające. W ośrodku w Zamościu, który wprowadził Program, zaobserwowano mniejszą o 88% śmiertelność w grupie objętej programem w porównaniu do leczonych poza nim. W Szpitalu Uniwersyteckim w Opolu aż ponad 90% chorych uznało opiekę w ramach KOS-zawał za lepszą lub zdecydowanie lepszą w porównaniu do tej, jaką otrzymali przy poprzednim zawale serca.

    Więcej…  
  • Higiena jamy ustnej u seniorów

    Co dzieje się w twoich ustach, kiedy śpisz? Strach nawet pomyśleć! Ale nie pozwól, aby myśl o szalejących w jamie ustnej bakteriach zakłóciła dobry sen. Jest wiele sposobów, by zachować zęby w zdrowiu, nawet gdy śpisz.

    1. Szczoteczka w ruch przed snem

    Robisz się senny i często zdarza ci się pominąć wieczorne szczotkowanie? To błąd! Kiedy ty słodko śpisz, bakterie wykorzystują ten moment i przez 6 lub nawet 10 godzin mogą namnażać się w całej jamie ustnej. Podczas snu nie mamy możliwości wyszczotkować zębów, ani przepłukać ust wodą, dodatkowo produkowane są mniejsze ilości śliny, która delikatnie oczyszcza zęby z resztek pokarmu i stanowi barierę dla bakterii.

    Więcej…  
  • Witamina E zapotrzebowanie

    Witamina E znana jest przede wszystkim jako witamina życia i młodości. Opóźnia procesy starzenia skóry, ma działanie antyoksydacyjne, a także jest niezwykle istotna w prawidłowym przebiegu ciąży. Okazuje się jednak, że to nie wszystko, a o mnogości zalet witaminy E warto wiedzieć jak najwięcej.

    Witamina E uchodzi za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, czy substancji, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwymi wolnymi rodnikami.

    Więcej…  
  • Zgrzytasz zębami w nocy?

    Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów, ich utrata, chroniczne bóle głowy, niekorzystny wpływ na samopoczucie oraz zdrowie ogólne – to tylko niektóre z grożących konsekwencji. Jak uporać się z problemem?

    Skąd wiedzieć, że cierpisz na bruksizm?

    Bruksizm to dość powszechne zaburzenie pracy stawu skroniowo-żuchwowego, które przejawia się niekontrolowanym zgrzytaniem i zaciskaniem zębów. Występuje zarówno u dorosłych (najczęściej między 25. a 44 r.ż.), jak i dzieci.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Test na depresję

Test na depresję – do samodzielnego wykonania

  1. Niewiele mnie interesuje i mało rzeczy sprawia mi przyjemność
  • Nigdy 0 pkt
  • Od czasu do czasu – 1 pkt
  • Mniej więcej przez 50% czasu – 2 pkt
  • Prawie codziennie – 3 pkt
Więcej…

Chroniczne zmęczenie i senność

W Polsce choruje na cukrzycę trzy miliony osób. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować nas do sprawdzenia ryzyka zachorowania? Test do samodzielnego zmierzenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Więcej…

Ból brzucha

Kłujący ból brzucha – w zależności od lokalizacji bólu i jego natężenia może sugerować wystąpienie różnych poważnych chorób; zwłaszcza, jeżeli towarzyszą mu dodatkowe objawy, takie jak gorączka czy wymioty. Co oznacza ból występujący w poniżej opisanych miejscach?

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie