header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Badanie preferencji żywieniowych

Kurczak na obiad

Kurczak szczególnie popularny wśród młodych

W ubiegłym roku, po raz pierwszy w historii, drób okazał się najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie, wyprzedzając wieprzowinę *1. Jak wynika z badania preferencji żywieniowych przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrob S.A., również Polacy najchętniej sięgają po mięso drobiowe. Na wybór kurczaka wskazuje dwie trzecie badanych.

infografika kurczaki

Kurczak szczególnie popularny wśród młodych

Wieprzowinę, która jeszcze do niedawna królowała w naszych koszykach zakupowych, dziś jako pierwszy wybór wskazuje niespełna jedna czwarta badanych (23,5 proc.). Wołowinę i indyka wybiera z kolei co dwudziesty badany (po 5 proc.). Za dominującą pozycję kurczaka na polskich stołach odpowiadają przede wszystkim wybory młodych – w grupie wiekowej 18-29 lat, ponad 82 proc. badanych wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej wybierany. Również w pokoleniu trzydziestolatków kurczak cieszy się największym powodzeniem, osiągając dwie trzecie wskazań. Nawet w grupie wiekowej 50+ kurczak pozostaje najbardziej popularnym mięsem, choć widać tu nadal mocne przyzwyczajenie do mięsa wieprzowego (36 proc. wskazań).

Co stoi za popularnością kurczaka? Okazuje się, że czynnikiem dominującym wcale nie jest jego niska cena. Blisko 40 proc. badanych wskazuje przede wszystkim na łatwość i szybkość przyrządzenia tego typu mięsa. Doceniają też jego lekkostrawność (25 proc). Niewygórowaną cenę, jako główny powód zakupu wskazało natomiast 13 proc. respondentów. – Konsumenci doceniają mięso z kurczaka, gdyż nie wymaga długiej obróbki termicznej, a co najważniejsze jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego o wysokiej wartości biologicznej. Kurczak zalicza się do mięsa białego i jest jednym z najchudszych rodzajów mięsa, w piersi (filecie) znajduje się ok. 1% tłuszczu a w mięsie z ud (bez skóry) ok. 6%, dla porównania w schabie wieprzowym jest średnio ok. 4% tego składnika zaś w łopatce wieprzowej ok. 9%. Warto wspomnieć, że mięso z kurczaka ma korzystny skład kwasów tłuszczowych, przeważają kwasy nienasycone – komentuje dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Polski konsument coraz bardziej świadomy

Wyniki badania pozwalają sądzić, że polscy konsumenci stają się również coraz bardziej świadomi, jeśli chodzi o jakość produktów, które wybierają. Niemal 30 proc. badanych sięga po kurczaka z półki premium, oczekując wyższej jakości i lepszych walorów smakowych.

Tego typu kurczak powstaje w wyselekcjonowanych gospodarstwach, gdzie rośnie wolniej, niż zwykły kurczak. Duże znaczenie dla jego jakości i walorów smakowych ma również stosowana pasza, pozbawiona surowców modyfikowanych genetycznie.

Popularnością cieszą się także produkty pochodzące z ekologicznego chowu – oznaczone jako „bio” lub „eko”. Pytani o kryteria wyboru mięsa kurczaka, Polacy wskazują przede wszystkim na jego świeżość (42 proc.), a także na „brak antybiotyków w chowie” (22 proc.) oraz „brak surowców GMO w paszy” (16 proc.).

Aktualnie coraz bardziej świadomi konsumenci mogą dokonywać wyboru kurczaka na podstawie informacji podanych na opakowaniu. Obowiązkowe są m.in. następujące informacje: nazwa produktu, termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, metody pakowania, kraj pochodzenia, nazwa i adres podmiotu wprowadzającego produkt na rynek oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny wskazujący, że zakład działa legalnie, a produkcja odbywa się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej – umożliwia identyfikację produktu. Oznaczenie na opakowaniu: „karmione paszą bez surowców GMO”, stanowi dodatkowe zapewnienie producenta, że zwierzęta nie były karmione paszą zawierającą surowce genetycznie zmodyfikowane. Ponieważ kwestia stosowania GMO dla konsumentów jest istotna, stąd często można spotkać informację, że dany produkt jest wolny od GMO. Należy jednak podkreślić, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa Unii Europejskiej istnieje obowiązek znakowania o zastosowaniu lub obecności GMO – wskazuje dr inż. Beata Przygoda.

Ważnym aspektem dla konsumentów jest zapewnienie o chowie bez antybiotyków. Dzisiaj producenci i hodowcy inwestują w nowe programy chowu drobiu, wzmacniając jeszcze bardziej system bioasekuracji na fermach, wprowadzają także nowe zasady żywieniowe tym samym naturalnie zwiększając odporność zwierząt .

Najchętniej wybieramy filet

W badaniu Biostat, zdecydowana większość respondentów, jako najczęściej wybierany element z kurczaka wskazało filety – piersi z kurczaka wybiera trzy czwarte Polaków. Zdecydowanie mniejszą popularnością cieszą się nogi/ćwiartki (17 proc.) oraz podudzia (6 proc.). Tylko 1,3 proc. badanych wskazało z kolei skrzydełka. – Poszczególne elementy kurczaka, tj. pierś (filet), udko, skrzydełko, różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Istotne różnice obserwuje się w przypadku tłuszczu, którego zawartość waha się średnio od 1,3 g/100 g w piersi do 12,2 g/100 g w skrzydełkach. Powodem tych różnic jest obecność skóry, która zawiera znaczące ilości tłuszczu. Jeśli chcemy ograniczyć spożycie tłuszczu w diecie, spożywajmy mięso kurczaka bez skóry. Mięso z piersi kurczaka w porównaniu do innych elementów, charakteryzuje się najniższą wartością energetyczną i zawartością tłuszczu, zaś najwyższą ilością białka i niacyny.

Badanie Preferencji Żywieniowych Polaków zostało przeprowadzone przez instytut badawczy Biostat na zlecenie firmy SuperDrob SA. Badanie zostało przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 600 osób metodą CATI we wrześniu 2018 r.

*1 Źródło: OECD/FAO (2018), OECD-FAO Agricultural Outlook 2018-2027, OECD Publishing, Paris/Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Gdzie kupić dobre okulary?

    Ponad 70% badanych dokonuje zakupów okularów korekcyjnych w prywatnych salonach optycznych, jednak przeciwsłoneczne niestety nadal najchętniej kupujemy w supermarkecie. Więcej informacji o preferencjach zakupowych klientów przedstawia raport „Polak z wadą wzroku” *1. Jego wyniki komentuje Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    U optyka-rzemieślnika najchętniej

    Więcej…  
  • Mięśniak wielkości pomarańczy

    W obecnych czasach w „sieci” można znaleźć odpowiedź na prawie każde pytanie. Sięganie po łatwo dostępne informacje spowodowane chęcią zebrania wiadomości o potencjalnej chorobie wynika głównie ze strachu lub wstydu związanego z wizytą u specjalisty czy też konieczności czekania na wizytę lekarską. Tak właśnie 15 % Polek za pierwszą pomoc uznaje internet*1. O co najczęściej pytają Polki na forach internetowych i czego nie wiedzą o mięśniakach macicy? Odpowiadamy wspólnie z ginekologiem dr hab. Sławomirem Woźniakiem, ekspertem portalu „Zdrowa ONA”.

    Więcej…  
  • Jesienno zimowa depresja

    Brak słońca, krótkie dni, do tego chłód i wiatr mogą być przyczyną depresji jesienno-zimowej. Aby poprawić sobie nastrój należy znaleźć czas na relaks, uprawiać sport, a także właściwie się odżywiać. Pomocne będą również preparaty homeopatyczne, których działanie i bezpieczeństwo, potwierdzono badaniami klinicznymi.

    Co pogarsza nasz nastrój podczas zimy?

    Więcej…  
  • Prywatna klinika neurologiczna

    Dziesięć lat temu rozpoczęła działalność pierwsza na Śląsku prywatna klinika neurologiczna. Neuro-Care Clinic specjalizuje się w leczeniu i rehabilitacji chorób neurologicznych, takich, jak m.in. choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, stany po udarach, wszelkie zespoły bólowe: głowy, kręgosłupa, kończyn. Dziś z pomocy placówki korzystają pacjenci nie tylko z całej Polski, ale i z zagranicy. Założycielką i kierownikiem medycznym placówki jest dr n. med. Gabrielę Kłodowską.

    Więcej…  
  • Olej musztardowy na włosy

    Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

    Gorczyca sarepska.

    Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy.

    Więcej…  
  • Jak dobrać odpowiednią szczoteczkę do zębów?

    Magdalena Szela SlowikSzczotkowanie zębów to niezwykle ważna oraz bezsprzecznie podstawowa czynność związana z higieną jamy ustnej. Niestety często nie przykładamy uwagi do odpowiedniego doboru szczoteczki do zębów, a przy wyborze pasty kierujemy się głównie obietnicami producentów, zamieszczanymi na opakowaniach. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując pastę i szczoteczkę, aby odpowiednio zadbać o jamę ustną?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie