header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Warzywa i owoce na śniadanie

Brzoskwinie pod kruszonka

Jesień mieni się pięknymi kolorami, które podziwiać możemy zarówno na drzewach, jak i podczas zakupów.

Przy okazji tej pory roku warto bowiem zwrócić uwagę na barwy… warzyw i owoców. Jak się okazuje, każda z nich ma znaczenie i może nam podpowiedzieć, w jaki sposób dany produkt wesprze nasz organizm. Eksperci marki Sandra odkrywają tajemnice kolorów znanych nam warzyw i owoców.

Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znajdować się pięć porcji warzyw i owoców. Ich różnorodność pozwoli nam dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i mikroelementów. Poniżej znajdziecie przepisy na kolorowe i odżywcze dania.

Czerwone na śniadanie

Szakszuka Papryka, buraki, pomidory, truskawki czy arbuzy – zdecydowana większość warzyw i owoców o czerwonym kolorze posiada wysoką zawartość witaminy C oraz likopenu – przeciwutleniacza wspomagającego pracę serca i obniżającego poziom złego cholesterolu. Warto również zwrócić uwagę na formę podania warzyw. Paprykę powinniśmy jeść na surowo, natomiast pomidory zyskują po podgrzaniu, gdyż wspomniany przeciwutleniacz uwalnia się dopiero przy obróbce termicznej. Dlatego o wiele więcej likopenu mają np. ketchupy czy przetwory pomidorowe.

Szakszuka

Składniki:

  • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • 2 jajka
  • Oliwa
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory. Odparowujemy wodę przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Na warzywach rozbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy tak do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Kanapka z awokadoŻółte i pomarańczowe na deser

Marchew, dynia, papaja, kukurydza czy brzoskwinie – produkty te doskonale wpływają na stan naszej skóry. Posiadają beta karoten, który chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, nadaje skórze pięknego koloru i wspiera wzrok. Dodatkowym ich atutem jest zawartość witaminy C, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • Opcjonalnie lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło łączymy z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy i schładzamy masę przez 15 minut w lodówce. Na formę do tarty wykładamy brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych.

Zielone na kolację

Zielone warzywa doskonale sprawdzają się u osób na diecie, gdyż są niskokaloryczne i usprawniają pracę jelit. Są również niezwykle bogate w chlorofil. Związek ten wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz stymuluje pracę wątroby i jelit. Warto więc do przygotowanych potraw dodawać brokuły, szpinak, brukselkę jarmuż czy kiełki.

Kanapka z awokado i kiełkami fasoli

Składniki:

  • Pieczywo razowe
  • Awokado
  • Łyżka soku z limonki
  • Ogórek zielony
  • Kiełki fasoli mung marki Sandra
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy kiełkami fasoli.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Gdzie kupić dobre okulary?

    Ponad 70% badanych dokonuje zakupów okularów korekcyjnych w prywatnych salonach optycznych, jednak przeciwsłoneczne niestety nadal najchętniej kupujemy w supermarkecie. Więcej informacji o preferencjach zakupowych klientów przedstawia raport „Polak z wadą wzroku” *1. Jego wyniki komentuje Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    U optyka-rzemieślnika najchętniej

    Więcej…  
  • Mięśniak wielkości pomarańczy

    W obecnych czasach w „sieci” można znaleźć odpowiedź na prawie każde pytanie. Sięganie po łatwo dostępne informacje spowodowane chęcią zebrania wiadomości o potencjalnej chorobie wynika głównie ze strachu lub wstydu związanego z wizytą u specjalisty czy też konieczności czekania na wizytę lekarską. Tak właśnie 15 % Polek za pierwszą pomoc uznaje internet*1. O co najczęściej pytają Polki na forach internetowych i czego nie wiedzą o mięśniakach macicy? Odpowiadamy wspólnie z ginekologiem dr hab. Sławomirem Woźniakiem, ekspertem portalu „Zdrowa ONA”.

    Więcej…  
  • Jesienno zimowa depresja

    Brak słońca, krótkie dni, do tego chłód i wiatr mogą być przyczyną depresji jesienno-zimowej. Aby poprawić sobie nastrój należy znaleźć czas na relaks, uprawiać sport, a także właściwie się odżywiać. Pomocne będą również preparaty homeopatyczne, których działanie i bezpieczeństwo, potwierdzono badaniami klinicznymi.

    Co pogarsza nasz nastrój podczas zimy?

    Więcej…  
  • Prywatna klinika neurologiczna

    Dziesięć lat temu rozpoczęła działalność pierwsza na Śląsku prywatna klinika neurologiczna. Neuro-Care Clinic specjalizuje się w leczeniu i rehabilitacji chorób neurologicznych, takich, jak m.in. choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, stany po udarach, wszelkie zespoły bólowe: głowy, kręgosłupa, kończyn. Dziś z pomocy placówki korzystają pacjenci nie tylko z całej Polski, ale i z zagranicy. Założycielką i kierownikiem medycznym placówki jest dr n. med. Gabrielę Kłodowską.

    Więcej…  
  • Olej musztardowy na włosy

    Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

    Gorczyca sarepska.

    Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy.

    Więcej…  
  • Jak dobrać odpowiednią szczoteczkę do zębów?

    Magdalena Szela SlowikSzczotkowanie zębów to niezwykle ważna oraz bezsprzecznie podstawowa czynność związana z higieną jamy ustnej. Niestety często nie przykładamy uwagi do odpowiedniego doboru szczoteczki do zębów, a przy wyborze pasty kierujemy się głównie obietnicami producentów, zamieszczanymi na opakowaniach. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując pastę i szczoteczkę, aby odpowiednio zadbać o jamę ustną?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie