Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Przepis na szybki lunch

Klasyczny falafel

Szybki lunch z nutą Orientu

Jeśli kuchnia Bliskiego Wschodu kojarzy ci się ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami, pozwól się wyprowadzić z błędu! Znamy sposoby na szybkie i wygodne posiłki inspirowane tradycyjnymi potrawami tego fascynującego regionu. Z pomocą Falafel Mix od Jasmeen z łatwością przyrządzisz aromatyczny lunch, którego pozazdroszczą ci wszyscy w pracy! Aby przygotować masę na soczyste, chrupiące falafele, wystarczy jedynie opakowanie Falafel Mix, olej i woda. Pozostałe kroki zależą od twojej fantazji!

Klasyczny falafel w picie

Kto z nas nie zna tej kultowej potrawy? Choć falafele kojarzyć się mogą ze street foodem, przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. A co najważniejsze – dokładnie takie, jak lubisz! Falafel to wdzięczny składnik, który lubi towarzystwo soczystych warzyw, pikantnych sosów, zieleniny, a nawet owoców. Aby twoja pita była pełna idealnie skomponowanych składników, zadbaj o to, by w środku znalazło się coś chrupiącego (np. sałata, kiełki lub ogórek), coś soczystego (pomidorki cherry, czerwona cebula, owoce granatu) oraz smarowidło, które wszystko połączy w całość. W wersji bardziej sycącej może być to hummus lub masło orzechowe, w wersji lżejszej – kilka łyżek sosu na bazie tahini, czosnku i soku z cytryny. Amatorom pikantnych dodatków polecamy posmarowanie pity warstwą harissy – np. marki Jasmeen - autentycznej, bliskowschodniej pasty z papryczek chilli.

Miska Buddy

Miska Buddy to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie potrafią się zdecydować, na co właściwie mają ochotę. Wypełnione po brzegi, a nawet „z górką”, miski rozmaitości wyglądają pięknie na zdjęciach. Są też naszym sojusznikiem w walce o bardziej urozmaicone posiłki. Jak je przyrządzić? Nie ma reguły. Każda miska może być zupełnie inna – ważne jednak, by znalazła się w niej garść świeżej zieleniny, np. szpinaku lub rukoli, świeże warzywa, chrupiące orzechy lub nasiona i dobre źródło białka. W tej roli z powodzeniem wystąpią falafele! W zależności od towarzystwa, mogą stworzyć lekki lunch na bazie sałatki lub sycące, kolorowe danie z ryżem, kaszą lub komosą ryżową. Aby nadać swojej misce Buddy orientalnego charakteru, dodaj do niej łyżkę hummusu (np. marki Jasmeen), a całość posyp sezamem.

Chrupiące warzywa w cieście

Gotowy mix do domowego wyrobu falafeli można wykorzystać także jako doskonałą panierkę. W przeciwieństwie do mąki pszennej, mąka z ciecierzycy nadaje potrawom subtelnego, orientalnego charakteru. Jest przy tym dużo bardziej chrupiąca! Wykorzystaj ten patent, gdy zapragniesz zjeść coś sycącego i łatwego w przygotowaniu. Aby przyrządzić warzywa w cieście, pokrój ulubione warzywa (brokuły, marchewki, ziemniaki czy kalafiory) w kawałki „na jeden gryz”. Najlepiej, jeśli po umyciu pozwolisz im przeschnąć. Następnie połącz Falafel Mix z odrobiną wody, cały czas mieszając, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany i z łatwością pokrywać będzie zanurzoną w nim łyżkę. Tak przygotowaną panierkę odstaw na kwadrans, aż trochę zgęstnieje. W tym czasie w rondelku podgrzej olej, sprawdzając co jakiś czas, czy umieszczona w nim odrobina panierki skwierczy i brązowieje. Wysoka temperatura oleju jest konieczna, by zapobiec wchłonięciu zbyt dużej jego ilości przez warzywa. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, po usmażeniu osusz je na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kąski z łatwością zapakujesz do lunchowego pudełka wraz z ulubionym sosem i sałatką!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież