Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Aromatyczne śledzie ze śliwką

Sledzik ze sliwkaPrzepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub 

karnawałową przekąskę.Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu.

Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:

  • 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
  • garść suszonych śliwek
  • garść owoców suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • kilka włoskich orzechów
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 małe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe goździki
  • 1 istek laurowy
  • 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Przygotowanie

  • Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  • Cebulę cieniutko pokroić
  • Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
  • Posiekać orzechy
  • Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
  • Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
  • Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny

Porada:

Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież