My się zimy nie boimy! Przepisy na jesienno-zimową chandrę niekoniecznie na słodko
Krótsze dni i niskie temperatury za oknem to codzienne realia, z którymi musimy mierzyć się przez co najmniej 4 miesiące w roku. W tym okresie wiele osób skarży się również na złe samopoczucie i tzw. „zimową chandrę”. Co może poprawić nam humor w tym czasie? Oczywiście pyszne jedzenie i nie mówimy tutaj tylko o słodkościach!
Podobno nic tak nie poprawia humoru jak słodkie przekąski. Tabliczka czekolady, ciasto i batoniki to przysmaki, po które chętnie sięgamy zwłaszcza, jeśli dopada nas chandra i gorsze samopoczucie. Co jednak powiecie na dania, które zamiast słodkich dodatków kryją w sobie nutę wytrawności? W końcu rogaliki czy muffinki nie muszą być z nadzieniem czekoladowym, a camembert nie koniecznie musi iść w parze z żurawiną. Przedstawiamy kilka prostych dań, które nie tylko poprawią wam nastrój, ale również nie dostarczą aż tylu zbędnych kalorii!
- Rogaliki z szynką, serem i czerwonym pesto (czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
- Szynka (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- Żółty ser
- Czerwone pesto
- Rozmącone jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na równe trójkąty. Następnie nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki oraz sera i zawijamy tworząc rogaliki. Na koniec smarujemy je jajkiem i zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 minut.
- Muffinki z kiełbasą i pieczarkami (czas przygotowania: 40 min)
Składniki suche:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- Pół łyżeczki soli
Składniki mokre:
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
Dodatki:
- 150 g kiełbasy (np. dobropolskiej JBB Bałdyga)
- ½ papryki
- 250 g pieczarek
- Ser gouda
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni odparowujemy pokrojone w kostkę pieczarki i je solimy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę kiełbasę i czerwoną paprykę. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie wszystkie ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy wcześniej podsmażone dodatki (z wyjątkiem sera). Delikatnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do formy wypełnionej papilotkami do muffinek, dodajemy po dwie małe kostki żółtego sera, a górę dekorujemy kostkami kiełbasy. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
- 2 sery camembert
- 50 g szynki (np. biebrzówki JBB Bałdyga)
- 50 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę wraz z szynką drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy szynkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone sery kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki ostrożnie wydrążamy miękkie wnętrze, uważając, aby nie uszkodzić skórki sera. Dolną część camembert napełniamy przygotowanym, ostudzonym farszem i przykrywamy drugą połową sera. Camemberty panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!