Camembert z nadzieniem z pieczarek

Baldyga zakaska

My się zimy nie boimy! Przepisy na jesienno-zimową chandrę niekoniecznie na słodko

Krótsze dni i niskie temperatury za oknem to codzienne realia, z którymi musimy mierzyć się przez co najmniej 4 miesiące w roku. W tym okresie wiele osób skarży się również na złe samopoczucie i tzw. „zimową chandrę”. Co może poprawić nam humor w tym czasie? Oczywiście pyszne jedzenie i nie mówimy tutaj tylko o słodkościach!

Podobno nic tak nie poprawia humoru jak słodkie przekąski. Tabliczka czekolady, ciasto i batoniki to przysmaki, po które chętnie sięgamy zwłaszcza, jeśli dopada nas chandra i gorsze samopoczucie. Co jednak powiecie na dania, które zamiast słodkich dodatków kryją w sobie nutę wytrawności? W końcu rogaliki czy muffinki nie muszą być z nadzieniem czekoladowym, a camembert nie koniecznie musi iść w parze z żurawiną. Przedstawiamy kilka prostych dań, które nie tylko poprawią wam nastrój, ale również nie dostarczą aż tylu zbędnych kalorii!

  1. Rogaliki z szynką, serem i czerwonym pesto (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • Szynka (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Żółty ser
  • Czerwone pesto
  • Rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na równe trójkąty. Następnie nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki oraz sera i zawijamy tworząc rogaliki. Na koniec smarujemy je jajkiem i zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 minut.

  1. Muffinki z kiełbasą i pieczarkami (czas przygotowania: 40 min)

Składniki suche:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • Pół łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju

Dodatki:

  • 150 g kiełbasy (np. dobropolskiej JBB Bałdyga)
  • ½ papryki
  • 250 g pieczarek
  • Ser gouda

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni odparowujemy pokrojone w kostkę pieczarki i je solimy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę kiełbasę i czerwoną paprykę. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie wszystkie ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy wcześniej podsmażone dodatki (z wyjątkiem sera). Delikatnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do formy wypełnionej papilotkami do muffinek, dodajemy po dwie małe kostki żółtego sera, a górę dekorujemy kostkami kiełbasy. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 2 sery camembert
  • 50 g szynki (np. biebrzówki JBB Bałdyga)
  • 50 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę wraz z szynką drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy szynkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone sery kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki ostrożnie wydrążamy miękkie wnętrze, uważając, aby nie uszkodzić skórki sera. Dolną część camembert napełniamy przygotowanym, ostudzonym farszem i przykrywamy drugą połową sera. Camemberty panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!