Posiłek z ryb, czy nadal jeszcze jest zdrowy?

Pasta z makreli

Dbaj o zdrowie – jedz ryby

Od najmłodszych lat powtarzano nam, że jedzenie ryb pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jednak ostatnio coraz częściej trafiają do nas informacje odnośnie znajdujących się w ich mięsie metali ciężkich, takich jak rtęć, oraz faszerowania ich antybiotykami, które negatywnie oddziałują na nasz organizm. Jakie ryby najlepiej jeść i w jaki sposób je przyrządzić, aby czerpać z nich jak najwięcej dobra dla naszego zdrowia?

Ryby, w różnej postaci, można jeść właściwie o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Przed ich zakupem warto jednak zagłębić się w temat, aby wiedzieć, które z nich mają najmniej rtęci, oraz które procesy połowu nie są uciążliwe dla środowiska. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek oraz przepisów, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Pasta z makreli

Makrela atlantycka i pacyficzna zaliczana jest do ryb o najmniejszej zawartości rtęci. Są to ryby tłuste, dzięki czemu ich spożywanie dostarcza naszemu organizmowi dobroczynnych kwasów omega-3 i witaminy D. Pasta z wędzonej makreli będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do kanapek.

Składniki:

  • Wędzona makrela
  • Ogórki konserwowe marki Sandra
  • Jajko
  • Łyżka majonezu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makrelę pozbawiamy kręgosłupa i ości. Mięso rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowane na twardo, a następnie posiekane jajko i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawiamy łyżką majonezu oaz solą i pieprzem do smaku. Pastą smarujemy pieczywo.

Turbot w sosie pomidorowym

Turbot jest soczystą rybą, dzięki czemu jest niezwykle smaczny. Aby zachować wszelkie dobroczynne właściwości odżywcze ryby, najlepiej jest ją upiec lub przygotować na parze. Smażenie zabija witaminy oraz dodaje potrawie zbędnego tłuszczu.

Składniki:

  • Filet z turbota
  • Pomidory z puszki marki Sandra
  • Czarne i zielone oliwki drylowane
  • Tymianek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory blendujemy na jednolity sos. Rybę nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy oliwki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Kiedy ryba będzie już gotowa polewamy ją sosem pomidorowym.

Tortilla z krewetkami

Krewetki są nie tylko pyszne, ale również stanowią źródło wartościowego białka. Mają również niewiele kalorii więc doskonale sprawdzą się w diecie osób dbających o linię.

Składniki:

  • Kilka sztuk krewetek tygrysich
  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Awokado
  • Cytryna
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • Natka pietruszki
  • Pomidor
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krewetki nacieramy solą i pieprzem, a następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w plasterki. Na tortilli układamy warzywa, grillowane krewetki i awokado. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną.

Smacznego!