Kusząco słodka, a przy tym bogata w niezbędne witaminy i minerały.
Sezamowa pasta o waniliowym lub czekoladowym smaku to nie tylko doskonała alternatywa dla innych, słodkich smarowideł. To także wielofunkcyjny składnik, który doda smaku i wartości odżywczych wielu potrawom i napojom. Wykorzystaj w pełni potencjał swojego zamrażalnika i stwórz z wykorzystaniem mrożonych bananów lub jogurtu pyszne i sycące szejki z sezamową nutą!
Pasta sezamowa to istne bogactwo wartości odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł wapnia, ale także magnezu, potasu i żelaza. Nie brakuje w niej także witamin (zwłaszcza z grupy B oraz witaminy E). Regularne spożywanie tahini pomaga zapobiegać anemii, przy okazji zbawiennie wpływając na skórę. Sezam wspomoże także osoby, których styl życia wymaga zwiększenia ilości spożywanego białka, gdyż zawiera go więcej niż większość orzechów.
Waniliowa klasyka
Daktyle i tahini są dla bliskowschodniej kuchni tym, co pomidor i bazylia we Włoszech. To po prostu niezwykle zgrane połączenie, które sprawdza się na ciepło, na zimno, a nawet... lodowato. Orzechowo-waniliowy smak gęstej, sezamowej pasty idealnie komponuje się ze słodyczą daktyli, a odrobina cynamonu pobudza kubki smakowe.
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wrzącej wody
- ok. 8 daktyli, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki orzechów włoskich, drobno pokrojonych
- 1 szklanka pokruszonego lodu
- 1/4 szklanki Sezamelli waniliowej od Jasmeen
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Nałóż jogurt do foremki na lód i odstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
- Daktyle zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 10 minut.
- Wodę z daktylami zblenduj na gładko. Dodaj mrożony jogurt, Sezamellę, orzechy, cynamon i sól, i ponownie zblenduj. Rozlej zawartość do 4 szklanek i odłóż do lodówki na dodatkowych 5-10 minut bezpośrednio przed podaniem.
Czekoladowy czar
Połączenie banana z masłem orzechowym nikogo już nie zaskakuje. Co innego banan z masłem... sezamowym. Rozkoszna, czekoladowa Sezamella stworzona została dla bananowego towarzystwa. Następnym razem, kiedy kupisz za dużo bananów, najdojrzalsze pokrój w kostkę i odłóż do zamrażalnika. Zblendowane z gęstym sezamowym kremem czekoladowym stworzą deser, któremu nie sposób się oprzeć!
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych bananów w plastrach
- 1 szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2 łyżki Sezamelli czekoladowej od Jasmeen
- syrop klonowy do smaku
- 1-2 suszone daktyle
- szczypta soli
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz mleka roślinnego, umieść w kielichu blendera.
- Po zblendowaniu na gładką masę, stopniowo dodawaj mleko roślinne, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Rozlej napój do szklanek i wstaw na 5-10 minut do lodówki. Przed podaniem posyp odrobiną kakao.
Smacznego!