Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Przepisy na przekąski

Zapiekanki mini

Nowy rok rozpoczynamy karnawałem! Zobacz nasze pomysły na imprezowe menu

Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Tym bardziej, że trwa on aż do początku marca. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!

Żadne karnawałowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, których goście będą mogli spróbować pomiędzy przerwą w tańcu. Chcesz ich zaskoczyć? Przygotuj proste, ale i oryginalne dania. Z czego? Na przykład z parówek! Będą idealnym składnikiem do zapiekanek, sałatek i potraw z ciasta francuskiego. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Brzmi dobrze? Do dzieła!

  1. Mini zapiekanki (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 30 dag parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 750 g ziemniaków
  • 200 g słodkiej śmietany
  • Garść startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek masła
  • 2 jajka
  • Kilka listków świeżego tymianku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a cebulę zeszklij na oliwie. Następnie podsmaż ją na patelni z przetartym czosnkiem i pokrojonymi parówkami. Połącz ze sobą śmietanę i jajka. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Małe foremki do pieczenia posmaruj masłem i napełnij farszem. Na koniec całość posyp startym serem cheddar. Piecz przez kilka minut w piekarniku, aż ser się zarumieni.

  1. Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Opakowanie parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • Pęczek rzodkiewek

Składniki na sos:

  • Łyżka majonezu
  • Mały jogurt naturalny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Parówki pokrój w talarki, a wszystkie warzywa w kostkę. Następnie dodaj kukurydzę i przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojony koperek. Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki.

  1. Kieszonki ze szpinakiem (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Garść startego żółtego sera
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź. Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki. Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiecz do rumianego koloru.

Smacznej i udanej zabawy!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież