Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Przepis na krewetki z kaszą

Krewetki z kasza

Miłośnicy kulinarnych doznań dzielą się na dwie grupy.

Tych, którym w zupełności wystarczy lekko wyczuwalna szczypta chili dodana do dania oraz tych, którzy uwielbiają mocno pikantne smaki. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to przypominamy, że 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Mamy dla Was kilka przepisów, dzięki którym uczcicie to święto w wyjątkowy sposób.

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury. Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki. Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, to polecamy przepisy ekspertów marki Sandra z wykorzystaniem tej mieszanki.

Bakłażan z soczewicą

Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do takich warzyw jak pomidory, bakłażany, papryki czy cukinie. Tamtejsi kucharze nie szczędzą również przypraw i pikantnych dodatków. Nawet, jeśli nie jesteście miłośnikami dań warzywnych, to warto skusić się na te przygotowanie według przepisów kuchni arabskiej, gdyż ich smak jest intensywny i aromatyczny.

Składniki:

  • Bakłażan
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa marki Sandra
  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Śmietana 18%
  • Łyżeczka pieprzu kolorowego
  • Łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Cytryna

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą świeżo mielony pieprz kolorowy, cytrynowy, 1-2 łyżeczki harissy (w zależności od naszych upodobań), przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiażdżone migdały. Wszystko razem mieszamy. Bakłażana przekrawamy na pół i solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą puścił. Miąższ bakłażana nacinamy w „kratkę” i nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju oraz soli i dodajemy soczewicę. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy i mieszamy z pietruszką i koperkiem. Na talerz wykładamy soczewicę i bakłażana. Zdobimy kleksem śmietany i skrapiamy sokiem z cytryny.

Zupa z ciecierzycą

Smaczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjną potrawą marokańską.

Składniki:

  • 0,5 l bulionu
  • Puszka ciecierzycy marki Sandra
  • Puszka pomidorów krojonych bez skórki marki Sandra
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Łyżeczka mielonego kminu
  • Łyżka harissy marki Sandra
  • Natka pietruszki
  • Chili w płatkach
  • Kozi ser
  • Sól do smaku
  • Odrobina oliwy

Przygotowanie:

Cebulkę drobno kroimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory, ciecierzycę i doprawiamy kminkiem, harissą oraz solą do smaku. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki, chili oraz kozim serem.

Krewetki z kaszą

Danie idealne dla miłośników owoców morza i pikantnej kuchni. Krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu na posiłek nie poświęcimy więcej czasu, niż wyniesie ugotowanie kaszy.

Składniki:

  • Krewetki tygrysie
  • Łyżka harissy marki Sandra
  • Sok z limonki
  • Opakowanie kaszy bulgur
  • Łyżka masła
  • Cebula
  • Liście młodego szpinaku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. Sok z limonki mieszamy z harissą i przyprawami (solą i pieprzem). Obtaczamy w sosie krewetki i smażymy na patelni dopóki nie zmienią koloru. Oddzielnie podsmażamy na maśle cebulę i szpinak. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na talerz wykładamy kaszę ze szpinakiem i krewetki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież